Żywokost lekarski - Symphytum officinale

Żywokost lekarski - Symphytum officinale

Skomentuj artykuł

Ważne

Ze względu na obecność alkaloidów pirolizydynowych,     charakteryzujących się toksycznymi właściwościami, unikajmy stosowania     ziela wewnętrznie. Bardzo negatywnie wpływa m.in. na wątrobę,      doprowadzając nawet do zmian rakowych. W Polsce został wprowadzony     zakaz stosowania żywokostu jako rośliny leczniczej, choć w innych wybranych     państwach zakaz obejmuje tylko stosowanie wewnętrzne, a dopuszcza się     stosowanie zewnętrznie.

Część podziemną pozyskuje się w okresie jesiennym i wiosennym,     następnie oczyszcza, myje i suszy w temperaturze około 40°C,     maksymalnie do 50°C.

•    Inne zastosowania

Z pewnością warto wykorzystać żywokost lekarski do produkcji     naturalnych nawozów, a więc pospolitej gnojówki. Zazwyczaj uzyskujemy ją z     ziela pokrzywy, ale warto skorzystać także z żywokostu lekarskiego, który     zawiera potas, fosfor, a także azot. Warto zaznaczyć, że roślina z głębokim     systemem korzeniowym akumuluje składniki odżywcze, znajdujące się w     głębszych warstwach podłoża. Żywokost lekarski nadaje się do     nawożenia     wielu roślin, zarówno warzyw, jak i kwitnących roślin. Dobrze wpływa na     pomidory, tak więc warto go wykorzystać w uprawie pomidora jako     nawóz czy też ściółka. Podsumowując żywokost lekarski służy do ochrony     roślin, podwyższenia ich odporności , a także nawożenia.

Preparat/rozcieńczenie
Działanie
Stosowanie

Gnojówka 1:5

mszyce

opryskiwać rośliny zapobiegawczo i przy porażeniu

Gnojówka 1:10

pobudza rośliny do wzrostu

podlewać glebę i rośliny w okresie wegetacji

Gnojówka 1:20

pobudza rośliny do wzrostu

opryskiwać rośliny w okresie wegetacji

Wyciąg nierozcieńczony (1 kg świeżego lub 150 g suszonego ziela na 10 l wody na 48 h)

stosować przy niedoborze potasu

opryskiwać rośliny i glebę w okresie wegetacji

Wywar nierozcieńczony (proporcje jak dla wyciągu)

stosować przy niedoborze potasu

podlewać glebę w okresie wegetacji

Wywar 1:4 (moczyć 10-12h, gotować 1-2h; przechowywać do miesiąca)

mszyce, miodówki, szkodniki kapustnych

opryskiwać rośliny w czasie pojawu

Źródło: wikibooks.org 10.11.2012.

Tekst: Grzegorz Bogucki

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: