Newsletter serwisu


Wędzarnie ogrodowe

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów przedłużenia trwałości mięsa, które dodatkowo charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem. Konserwacja mięsa polega na poddaniu go pod działanie dymu wytwarzanego podczas spalania. Dym posiada właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze co pozwala na znaczne przedłużenie trwałości wędzonej żywności. Współcześnie nie myślimy o wędzeniu jako metodzie przedłużenia trwałości mięsa, ale przede wszystkim na uzyskaniu wędlin o wyjątkowych walorach smakowych i zapachowych.
   

Wielu z nas pamięta smak wędzonek otrzymywanych w domowych wędzarniach. Dawniej to była bardzo pospolita metoda na smaczne i pyszne wędliny. W niejednym domu na strychu przy kominie znajdowała się wędzarnia, która pozwalała na otrzymywanie tych wyjątkowych smakołyków. Współczesne budownictwo w zasadzie nie uwzględnia takich dodatkowych konstrukcji, a i wiele
z tych istniejących uległo rozbiórce, ze względu na adaptację powierzchni na inne cele. Ludzie na jakiś czas zapomnieli o pysznych wyrobach uzyskiwanych domowym sposobem. Półki sklepowe zapełniły się wędlinami, szynkami, które w zasadzie nie różnią się smakiem i są pełne wody. Rzadko kiedy można kupić wędlinę, która jest zbliżona smakiem do tych, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
   

Dziś coraz więcej osób korzysta z możliwości własnego wyrobu wędlin. Nie ma co się dziwić, gdyż oferta urządzeń do wędzenia jest bardzo bogata i każdy znajdzie coś dla siebie i na swoją kieszeń. Analizując ofertę możemy skorzystać z prostych metalowych modeli jak również z drewnianych, murowanych z kamienia oraz cegły, które poza swoją użytkownością będą ciekawym elementem małej architektury w ogrodzie. Ceny tych urządzeń wahają się od kilkuset złotych do kilku tysięcy. Estetyka to także bardzo istotna kwestia, którą należy wziąć pod uwagę. Dobrze i harmonijnie urządzony ogród z elementami użytkowymi to dla wielu spełnienie marzeń. Mniej estetyczne, ale bardzo praktyczne są wędzarnie ze stali nierdzewnej, które opalane są zrębkami wędzarniczymi. Mają mniejsze gabaryty,  są lżejsze, przez co łatwe do przenoszenia.
   

Wędzarnia w ogrodzie to doskonały pomysł. Nie jest ona zawiłą konstrukcją, tak więc każdy może sobie samodzielnie wybudować tego typu konstrukcję. Podstawowe elementy składowe wędzarni to:

  • - palenisko;
  • - komora wędzarnicza;
  • - różnego rodzaju haki, siatki, pręty mające zastosowanie przy podwieszaniu wędzonej żywności;
  • - szyber (regulacja temperatury).


Materiały, które będą niezbędne przy budowie wędzarni możemy zakupić w markecie budowlanym oraz w prywatnym zakładzie ślusarskim.
   

Jeżeli zwracamy uwagę na szczegóły, koniecznie dobierzmy taki materiał do budowy wędzarni, który będzie dopełnieniem stylu panującego w ogrodzie. Kamień to materiał, który daje nam duże możliwości oraz najpiękniej się prezentuje.

W nowoczesnych założeniach można skorzystać z klinkierowego wykończenia, które dopełni estetyczną całość. Wędzarnie można połączyć z grillem, kominkiem oraz piecem na chleb. W takim wypadku będzie stanowiła bardzo zawiłą konstrukcję, ale jej użyteczność będzie olbrzymia i z pewnością będzie dumą całej rodziny. Przy tego typu konstrukcjach można skorzystać z fachowej pomocy firm zajmujących się tą tematyką, jednak będziemy musieli się liczyć ze sporymi kosztami wykonania.
   

Pamiętajmy, że odpowiednia temperatura dla tradycyjnego wędzenia powinna wynosić około 70 °C. Niższe temperatury są stosowane przy wędzeniu na zimno (około 20 °C) oraz na ciepło ( do około 40°C).
   

Palenisko będące kluczową częścią każdej wędzarni może znajdować się w osobnym miejscu, kilka metrów od samej wędzarni  bądź w samej konstrukcji pod komorą wędzarniczą. Najczęściej połączone są za pomocą metalowej rury.
   

Wędzarnie ogrodowe opalane są drzewem, a przy małych wędzarkach także trocinami. Można wykorzystać drzewa liściaste takie jak: buk, olsza, czereśnia oraz wiśnia.
   

Przy nagłej konieczności wędzenia, można skorzystać z bardzo prostego projektu budowy wędzarni z beczki. Czas budowy to zaledwie kilka godzin, a smak wędlin z takiej wędzarni jest także niepowtarzalny i wyjątkowy. Można wykorzystać beczkę metalową, jednak ze względu na mniejszą utratę ciepła bardziej sprawdzi się beczka drewniana. Na samym początku należy wykopać palenisko oraz kanał, który połączy palenisko z pionowo ustawioną beczką- pozbawioną dna i wierzchu. Sam kanał dla lepszego ciągu powinien być kopany ze skosem, a jego długość wynosić około 2-3 m. Wnętrze paleniska oraz kanału można dodatkowo wyłożyć cegłą szamotową. Palenisko powinno być przykryte np. blachą, podobnie sam kanał, który można jeszcze przysypać ziemią. Aby można było zawieszać mięso należy wewnątrz beczki zamocować pręty i haki oraz u dołu siatkę, która zabezpieczy przed ewentualnym wpadnięciem wędzonej żywności do kanału. Beczkę najlepiej nakryć namoczonym workiem jutowym.

Schemat 1. Projekt wędzarni wykonanej z beczki metalowej

Wędzarnie ogrodowe

Tego typu konstrukcja raczej się nie sprawdzi przy dużym mrozie, ze względu na ograniczoną możliwość wytworzenia odpowiedniej temperatury w komorze wędzarniczej.
   

Zdecydowanie lepiej sprawdzi się odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne wędzarnia murowana. W tym przypadku trzeba się poważnie zastanowić nad lokalizacją takiej wędzarni oraz czy nie warto będzie od razu połączyć ją z grillem i stworzyć ciekawy zakątek wypoczynkowy. Jeżeli utwardzimy nawierzchnię, zapewnimy zadaszenie oraz umieścimy meble ogrodowe mamy możliwość korzystania  z tego miejsca nawet podczas opadów. Koniecznie taką wędzarnie trzeba dopasować do stylu panującego w ogrodzie, aby nie kolidowała z pozostałymi elementami ogrodu. Chaos nie jest wskazany w miejscu gdzie mamy odpoczywać oraz nabierać sił. Miejsca zaciszne, gwarantujące zachowanie prywatności to najlepsza lokalizacja na budowę stałej wędzarni. Przy budowie masywnych wędzarni niezbędny jest fundament. Zależnie od regionu, jego głębokość jest zróżnicowana. Zróżnicowanie wynika z różnych stref przemarzania, charakterystycznych dla danego regionu i waha się od 0,8- 1,4 m. Ważne, aby mieć projekt, dzięki któremu samo wykonanie powinno przebiegać bez żadnych problemów. Nie oszczędzajmy na cemencie, zaprawa murarska powinna być silna. Można także skorzystać z gotowej zaprawy murarskiej dostępnej w sprzedaży. Zdecydowanie ułatwi i przyśpieszy pracę przy postawieniu budowli.
   

Wędzarnie ogrodowe mogą mieć formę prostych urządzeń bądź majestatycznych, bardzo dekoracyjnych budowli. Ich zróżnicowanie sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Metal, cegła, kamień, beton, drewno to te materiały z których najczęściej urzeczywistnia się marzenie o własnej wędzarni. Każde ma swoje wady i zalety, jednak wędliny uwędzone  w każdej z nich będą o niebo lepsze od tych dostępnych  w markecie. Jeżeli nie chcemy inwestować kilku tysięcy złotych na profesjonalną wędzarnie skorzystajmy z tańszych odpowiedników. Wędzarnie- niezależnie od rodzaju, pozwolą nam na powrót do czasów, kiedy takie smakowitości były bardzo powszechne. 


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 3 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: zabudowa zwykłej wędzarni

zastanawiam się czy mogłabym zrobic taką wędzarnię z beczki, a potem ewentualnie ją zabudowac jakoś drewnem lub kamieniem?

dodał: gosia 2012-11-19 11:53:50

Tytuł: beczka prosta i praktyczna

No jasne.Sam taką miałem zanim zrobiłem sobie stalowo-kamienno-murowaną.Zwykła beczka 200 lit. obmurowana kamieniem polnym, trwałość może nie na wieki...ale ładnych kilka lat. Kiedy ją rozbierałem po 4 latach to aż serce mi pękało w takim była świetnym stanie.

dodał: Piotrek M. 2013-03-17 08:05:20

Tytuł: Beczka w zimie się nie da ?!!! bzdura

Jak sie nie da w zimie w beczce? to zobaczcie jak to sie robi i lepiej niz w murowanej

dodał: Leszek 2013-04-04 09:34:38

Tytuł: Wedzarnia-beczka-Leszek

Uzupełnię swój poprzedni wpis- wystarczy beczkę owinąć z zewnątrz warstwą wełny mineralnej i na to dla ozdoby wiklina - temperatura w komorze nawet w zimie przy min 20 stopniach po 5 minutach palenia w piecu jest nawet 120 stopni - ot co. Jak juz laik ma pisać o wedzarni to lepiej niech pisze o kosmosie można pogdybać - zobaczcie na wedzarnia.info i wszystko jasne. Pozdrawiam

dodał: Leszek 2013-12-09 08:50:06


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]