Pielęgnacja warzyw
Poza prawidłowym przygotowaniem podłoża pod uprawy, konieczna jest także efektywna pielęgnacja, dostosowana do wymagań poszczególnych warzyw.
Podlewanie warzyw
Zabieg niezwykle istotny, warunkujący zdrowotność i plonowanie uprawianych warzyw. Podlewanie przeprowadzamy w razie potrzeby, a więc w okresie przedłużającego się braku opadów. Warzywa podlewamy wieczorem, nie za często, ale za to bardzo obficie, tak aby podłoże zostało przesiąknięte wodą na około kilkanaście centymetrów.
Nawożenie warzyw
W ogrodzie warzywnym podstawę powinno stanowić nawożenie organiczne, a w razie potrzeby można je dopełnić nawozami mineralnymi. Nawożenie musi być dostosowane do wymagań konkretnych roślin. Pamiętajmy, że więcej nie znaczy lepiej, tak więc stosowanie nawozów, zwłaszcza mineralnych powinno być racjonalne i świadome.
Wybrane nawozy organiczne to m.in. kompost, obornik (koński, krowi, kurzy), gnojówki (m.in. z pokrzywy, czy też z żywokostu lekarskiego), popiół drzewny i inne.
Spulchnianie podłoża
Zabieg wykonujemy w razie potrzeby, a więc wówczas, gdy na powierzchni podłoża pojawi się skorupa, a także w celu usunięcia młodych chwastów. Spulchnianie podłoża powinno być powierzchniowe, a więc delikatnie zrusza się tylko wierzchnią warstwę.
Usuwanie chwastów
Na dużych plantacjach, chwasty zwalcza się za pomocą środków chwastobójczych, jednak w ogrodzie unikajmy chemii, bardziej zdrowe jest usuwanie chwastów w sposób mechaniczny, przy pomocy dostępnych narzędzi ogrodniczych. Z pewnością najbardziej pracochłonne jest tzw. plewienie. Pamiętajmy, aby nie dopuścić do zbyt silnego zachwaszczenia ogrodu, dzięki czemu odchwaszczanie nie będzie tak pracochłonne. Rozwój chwastów ograniczy ściółkowanie.
Choroby i szkodniki warzyw
W ogrodzie warzywnym nie unikniemy problemu jakim są choroby i szkodniki roślin. Nie mniej jednak można znacząco ograniczyć występowanie zmian chorobowych poprzez zmianowanie, uprawę współrzędną, a także stałą obserwację roślin. Dzięki temu już w fazie początkowych zmian, można przystąpić do konkretnych działań, eliminujących problem.
Pamiętajmy o tym, że rośliny stają się podatne na choroby i szkodniki, jeżeli nie są w najlepszej kondycji. Uprawiane warzywa powinny mieć dostosowane warunki do swoich potrzeb. Poza tym należy sprzyjać organizmom pożytecznym, a także sięgać po naturalne środki zwalczające choroby i szkodniki.
Środki roślinne wykorzystywane do zwalczania chorób i szkodników
Roślina
|
Ilość (na 10 l wody)
|
Sposób przygotowania
|
Zastosowanie
|
Rady
|
Bylica piołun (kwitnące wierzchołki pędów) |
300 g świeżych
300g suszonych
200- 500 g
|
Napar (rozcieńczony 1:3)
Wywar (nierozcieńczony)
Gnojówka (nierozcieńczona)
|
Mszyce, zwójki, bielinek kapustnik, roztocz jeżynowy i truskawkowy, mszyce, rdza porzeczkowa, gąsienice, mrówki. |
Na rdzę porzeczkową stosować wiosną.
|
Cebula (łuski)
|
|
Gnojówka (nierozcieńczona)
Napar (nierozcieńczony)
|
Brunatna zgnilizna pomidorów, gnicie bulw ziemniaków, szara pleśń, połyśnica marchwianka, choroby grzybowe. |
Działa wzmacniająco przeciw chorobom grzybowym.
|
Czosnek (posiekane ząbki) |
75 g
500 g
|
Napar (nierozcieńczony, niech naciąga przez 24 godziny)
Gnojówka (rozcieńczona 1:10)
|
Choroby grzybowe
Choroby grzybowe, połyśnica marchwianka (nierozcieńczona) |
Pomocna przede wszystkim na ziemniakach. Można zmieszać z naparem z cebuli lub gnojówką. |
Paprocie (orlica, narecznica) |
1 kg świeżych
100 g suszonych
|
Gnojówka (rozcieńczenie 1:10)
Wywar (nierozcieńczony)
|
Tarczniki, miseczniki, mszyce, atak rdzy.
|
Nierozcieńczona gnojówka, działa także na ślimaki.
|
Pokrzywa zwyczajna (cała roślina bez nasion) |
1 kg świeżych lub 100- 200 g suszonych
|
Zimny wyciąg
„Żrąca” gnojówka (rozcieńczona 1:50, po 4 dniach)
|
Mszyce
Mszyce i przędziorki
|
Mieszanka ze skrzypem polnym wzmacnia działanie.
|
Rabarbar (tylko liście)
|
1,5 kg świeżych
|
Wywar (nierozcieńczony)
Napar (nierozcieńczony)
|
Mszyce liściowe
Wgryzka szczypiorka
|
Co najmniej stosować trzy razy kolejno.
|
Skrzyp polny (całe rośliny) |
1 kg świeżych
150 g suszonych
|
Wywar
Gnojówka
|
Choroby grzybowe
Przędziorki, mszyce
|
Przy infekcjach grzybowych stosować wywar przez kolejne trzy dni.
|
Wrotycz (kwitnące rośliny)
|
300- 500 g świeżych
30 g suszonych
|
Napar (nierozcieńcziny)
Wywar (1:2 rozcieńczony)
|
Przędziorki
Chrząszcze żerujące na truskawkach, jeżynach, malinach, miniarki
|
Toksyczne substancje czynne. Uwaga na dzieci!
|
Uwagi końcowe
Warzywnik może stanowić dopełnienie ogrodu ozdobnego bądź też być wydzieloną całością, w której nie zabraknie smacznych i zdrowych warzyw, uzupełnionych roślinami ozdobnymi oraz ziołami.
Uprawa roślin w ogrodzie warzywnym to niezwykła przygoda, to sposób na aktywne spędzanie wolnego czasu oraz zadbanie o to, aby w diecie nie zabrakło odżywczych warzyw.
Szczególnie ciekawie, prezentują się niewielkie ogrody warzywne, stworzone na podwyższonych rabatach. Ograniczone drewnianym obrzeżem, doskonale odnajdą się także w ogrodzie ozdobnym.
Warto postarać się o uprawę ogrodu warzywnego w zgodzie z naturą. Może to bardziej pracochłonny sposób uprawy warzyw, ale takie warzywa nie mają sobie równych, ogród biologiczny zachwyci nie tylko zróżnicowaniem, typowym dla ogrodów wiejskich, a także ciekawymi rozwiązaniami o których wspomniałem w opracowaniu.
Tekst: Grzegorz Bogucki
0 komentarzy