Warzywnik ogród warzywny

Warzywnik ogród warzywny

Skomentuj artykuł

Pielęgnacja warzyw

Poza prawidłowym przygotowaniem podłoża pod uprawy, konieczna jest także efektywna pielęgnacja, dostosowana do wymagań poszczególnych warzyw.

Podlewanie warzyw

Zabieg niezwykle istotny, warunkujący zdrowotność i plonowanie uprawianych warzyw. Podlewanie przeprowadzamy w razie potrzeby, a więc w okresie przedłużającego się braku opadów. Warzywa podlewamy wieczorem, nie za często, ale za to bardzo obficie, tak aby podłoże zostało przesiąknięte wodą na około kilkanaście centymetrów.

Nawożenie warzyw

W ogrodzie warzywnym podstawę powinno stanowić nawożenie organiczne, a w razie potrzeby można je dopełnić nawozami mineralnymi. Nawożenie musi być dostosowane do wymagań konkretnych roślin. Pamiętajmy, że więcej nie znaczy lepiej, tak więc stosowanie nawozów, zwłaszcza mineralnych powinno być racjonalne i świadome.
Wybrane nawozy organiczne to m.in. kompost, obornik (koński, krowi, kurzy), gnojówki (m.in. z pokrzywy, czy też  z żywokostu lekarskiego), popiół drzewny i inne.

Spulchnianie podłoża

Zabieg wykonujemy w razie potrzeby, a więc wówczas, gdy na powierzchni podłoża pojawi się skorupa, a także w celu usunięcia młodych chwastów. Spulchnianie podłoża powinno być powierzchniowe, a więc delikatnie zrusza się tylko wierzchnią warstwę.

Usuwanie chwastów

Na dużych plantacjach, chwasty zwalcza się za pomocą środków chwastobójczych, jednak w ogrodzie unikajmy chemii, bardziej zdrowe jest usuwanie chwastów w sposób mechaniczny, przy pomocy dostępnych narzędzi ogrodniczych. Z pewnością najbardziej pracochłonne jest tzw. plewienie. Pamiętajmy, aby nie dopuścić do zbyt silnego zachwaszczenia ogrodu, dzięki czemu odchwaszczanie nie będzie tak pracochłonne. Rozwój chwastów ograniczy ściółkowanie.


Choroby i szkodniki warzyw

W ogrodzie warzywnym nie unikniemy problemu jakim są choroby i szkodniki roślin. Nie mniej jednak można znacząco ograniczyć występowanie zmian chorobowych poprzez zmianowanie, uprawę współrzędną, a także stałą obserwację roślin. Dzięki temu już w fazie początkowych zmian, można przystąpić do konkretnych działań, eliminujących problem.
Pamiętajmy o tym, że rośliny stają się podatne na choroby i szkodniki, jeżeli nie są w najlepszej kondycji. Uprawiane warzywa powinny mieć dostosowane warunki do swoich potrzeb. Poza tym należy sprzyjać organizmom pożytecznym, a także sięgać po naturalne środki zwalczające choroby i szkodniki.

Środki roślinne wykorzystywane do zwalczania chorób i szkodników

Roślina
Ilość (na 10 l wody)
Sposób przygotowania
Zastosowanie
Rady

Bylica piołun (kwitnące wierzchołki pędów)

300 g świeżych
300g suszonych
200- 500 g
Napar (rozcieńczony 1:3)
Wywar (nierozcieńczony)
Gnojówka (nierozcieńczona)

Mszyce, zwójki, bielinek kapustnik, roztocz jeżynowy i truskawkowy, mszyce, rdza porzeczkowa, gąsienice, mrówki.

Na rdzę porzeczkową stosować wiosną.
Cebula (łuski)
 
Gnojówka (nierozcieńczona)
Napar (nierozcieńczony)

Brunatna zgnilizna pomidorów, gnicie bulw ziemniaków, szara pleśń, połyśnica marchwianka, choroby grzybowe.

Działa wzmacniająco przeciw chorobom grzybowym.

Czosnek (posiekane ząbki)

75 g
 
500 g
Napar (nierozcieńczony, niech naciąga przez 24 godziny)
Gnojówka (rozcieńczona 1:10)
Choroby grzybowe
 

Choroby grzybowe, połyśnica marchwianka (nierozcieńczona)

 

Pomocna przede wszystkim na ziemniakach. Można zmieszać z naparem z cebuli lub gnojówką.

Paprocie (orlica, narecznica)

1 kg świeżych
100 g suszonych
Gnojówka (rozcieńczenie 1:10)
Wywar (nierozcieńczony)
Tarczniki, miseczniki, mszyce, atak rdzy.
Nierozcieńczona gnojówka, działa także na ślimaki.

Pokrzywa zwyczajna (cała roślina bez nasion)

1 kg świeżych lub 100- 200 g suszonych
Zimny wyciąg
„Żrąca” gnojówka (rozcieńczona 1:50, po 4 dniach)
Mszyce
Mszyce i przędziorki
Mieszanka ze skrzypem polnym wzmacnia działanie.
Rabarbar (tylko liście)
1,5 kg świeżych
Wywar (nierozcieńczony)
Napar (nierozcieńczony)
Mszyce liściowe
Wgryzka szczypiorka
Co najmniej stosować trzy razy kolejno.

Skrzyp polny (całe rośliny)

1 kg świeżych
150 g suszonych
Wywar
Gnojówka
Choroby grzybowe
Przędziorki, mszyce
Przy infekcjach grzybowych stosować wywar przez kolejne trzy dni.
Wrotycz (kwitnące rośliny)
300- 500 g świeżych
30 g suszonych
Napar (nierozcieńcziny)
 
Wywar (1:2 rozcieńczony)
Przędziorki
 
Chrząszcze żerujące na truskawkach, jeżynach, malinach, miniarki
Toksyczne substancje czynne. Uwaga na dzieci!
Źródło: K. Bauer, Ogród warzywny, Warszawa 2007, s. 25

Uwagi końcowe

Warzywnik może stanowić dopełnienie ogrodu ozdobnego bądź też być wydzieloną całością, w której nie zabraknie smacznych i zdrowych warzyw, uzupełnionych roślinami ozdobnymi oraz ziołami.

Uprawa roślin w ogrodzie warzywnym to niezwykła przygoda, to sposób na aktywne spędzanie wolnego czasu oraz zadbanie o to, aby w diecie nie zabrakło odżywczych warzyw.

Szczególnie ciekawie, prezentują się niewielkie ogrody warzywne, stworzone na podwyższonych rabatach. Ograniczone drewnianym obrzeżem, doskonale odnajdą się także w ogrodzie ozdobnym.
Warto postarać się o uprawę ogrodu warzywnego w zgodzie z naturą. Może to bardziej pracochłonny sposób uprawy warzyw, ale takie warzywa nie mają sobie równych, ogród biologiczny zachwyci nie tylko zróżnicowaniem, typowym dla ogrodów wiejskich, a także ciekawymi rozwiązaniami o których wspomniałem w opracowaniu.

Tekst: Grzegorz Bogucki

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: