Warzywnik ogród warzywny

Warzywnik ogród warzywny

Skomentuj artykuł

Inspekt- niewielka  „szklarenka”, złożona ze skrzyni oraz okna, w której przygotowuje się m.in. rozsadę warzyw i roślin ozdobnych. Zależnie od powierzchni może posłużyć do uprawy warzyw ciepłolubnych. Wyróżnia się inspekty zimne oraz ciepłe.

Rozsadnik- wydzielone miejsce w ogrodzie, służące do przygotowania rozsady wybranych warzyw i roślin ozdobnych.

Szklarnia-  profesjonalna szklarnia jest marzeniem wielu ogrodników amatorów. Powinna znaleźć się, w każdym ogrodzie, gdyż umożliwia uprawę warzyw, a także roślin, wymagających cieplejszych warunków do uprawy, potrzebujących dłuższego okresu wegetacji. Spełnia funkcje, takie jak inspekt, tylko daje większe możliwości. Buduje się ją ze stalowych profili i pokrywa np. szkłem.

Zbiornik na deszczówkę –  bardzo przydatny w okresie suszy.

Narzędzia ogrodnicze: m.in. narzędzia do uprawy podłoża (szpadel, spulchniacz, grabie, motyka, widły tradycyjne, widły o płaskich zębach, kultywator), znacznik rzędowy, taczka, konewka, opryskiwacz ręczny i inne.

Składzik – pomieszczenie przeznaczone do przechowywania  narzędzi oraz innych przedmiotów, wykorzystywanych w ogrodzie- zazwyczaj wykonany z drewna.

Warzywnik – ogród warzywny

Warzywnik – ogród warzywny

Optymalny czas na założenie ogrodu warzywnego

Planując założenie tradycyjnego ogrodu warzywnego, przygotowania do jego założenia należy rozpocząć już rok wcześniej, odpowiednio przygotowując podłoże pod zasiewy. Podłoże wzbogacamy nawozem organicznym. Można wykorzystać także, potencjał nawozów zielonych. Koniecznie zadbajmy o wyposażanie ogrodu. Na początek niezbędne będą narzędzia ogrodnicze, przydatny będzie także inspekt oraz kompostownik.

Planowanie wysiewów

Zapotrzebowanie

Tworząc ogród warzywny, należy wybrać warzywa, które będą uprawiane na  zagonach, a także określić ich ilość. Część warzyw można przechowywać np. w kopcu.

Zróżnicowanie warzyw

Lista warzyw uprawianych w ogrodach warzywnych jest bardzo długa, a do najpopularniejszych należą m.in. marchew, pietruszka, kapusta głowiasta, buraki ćwikłowe, ogórki, cebula, koperek, por, sałata, pomidory, seler, dynia, rzodkiewka.

Wybrane warzywa, uprawiane w ogrodzie warzywnym

 
Warzywa korzeniowe
Warzywa strączkowe
Warzywa cebulowe
Warzywa psiankowate
Warzywa liściowe
Warzywa dyniowate
Warzywa kapustne
Warzywa rzepkowate 
Pozostałe
Marchew
Fasola
Czosnek
Pomidory
Szpinak
Dynia
Kapusta głowiasta
Rzodkiewka
Chrzan
Pietruszka
Groch
Cebula
Oberżyna
Sałata głowiasta
Kawon
Kapusta pekińska
Rzodkiew
Rabarbar
Seler
Bób
Szalotka
Papryka
Cykoria sałatowa
Ogórek
Kapusta czerwona
 
Kukurydza
Burak ćwikłowy
 
Por

Rodzynki brazylijskie

Endywia
Melon
Kapusta włoska
 
Koper włoski
Skorzonera
 
Szczypiorek
 

Szpinak nowozelandzki

 
Jarmuż
 
Szparag
 
 
Siedmiolatka
 
Roszponka
 
Kalafior
 
Szczaw
 
 
 
 
 
 
Brokuł
 
Karczoch
 
 
 
 
 
 
Rzeżucha
 
Portulaka
 
 
 
 
 
 
Kalarepa
 
Kard
 
 
 
 
 
 
Brukselka
 
 

Wysiew warzyw bezpośrednio w grunt

Warzywa można uzyskać z nasion wysiewanych bezpośrednio w grunt bądź     też uzyskać z rozsady.  Nasiona wysiewamy na uprawione, pozbawione     chwastów  podłoże. Zazwyczaj stosowany jest siew rzędowy, a więc w     niewielkie rowki wysiewamy nasiona, starając się, aby siew nie był za gęsty,     choć i tak w okresie późniejszym będzie konieczne przeprowadzenie     przerywki. W przypadku dużych nasion np. fasoli, grochu, bobu, można     zastosować wysiew gniazdowy, a więc w niewielkim dołku umieszczamy po     kilka nasion (3-5) i przysypujemy podłożem. Głębokość siewu należy     dostosować     do konkretnego warzywa. W przypadku przesuszonego podłoża,     wysiane nasiona należy podlać, choć w okresie wiosennym, gdy podłoże  zawiera jeszcze wiele wilgoci, zazwyczaj nie jest to konieczne.

Wybrane warzywa wysiewane w okresie wiosennym, bezpośrednio w grunt, to     m.in. marchew, pietruszka, bób, cebula, fasola, koper, ogórek, rzodkiewka, rzodkiew, szpinak, szczaw, dynia, groch, roszponka, karczoch.

Warzywa uzyskane z rozsady

Poprzez rozsadę uzyskuje się warzywa, charakteryzujące się długim okresem wzrostu, ciepłolubne bądź też w przypadku, kiedy chcemy uzyskać wcześniejszy zbiór wybranych warzyw np. sałaty. Rozsadę można zakupić bądź samemu przygotować w domu, szklarni, inspekcie, a w przypadku późniejszych warzyw także na rozsadniku.

Uprawa wybranych warzyw z rozsady
 
Nazwa rośliny
Termin siewu
Miejsce siewu
Brokuł
III- V
Inspekt 10- 15°C
Jarmuż
V
Rozsadnik
Kapusta wczesna
II (1-2)
Inspekt 10- 15°C
Oberżyna
II(3)- III(1)
Inspekt 25°C
Sałata głowiasta
III(3), IV, V, VI, VII(2)
Rozsadnik
Pomidor
III(2-3)- IV(1)
Inspekt 18- 20°C
Papryka
III(1-2)
Inspekt 18- 20°C
Brukiew
V
Rozsadnik
Kalafior wczesny
II(2)- III(1)
Inspekt 12- 15°C
Kalarepa późna
V, VI
Rozsadnik
Kapusta brukselska
IV(2)- V(1)
Rozsadnik

Cyfry w nawiasach oznaczają, kolejne dekady miesięcy.

Źródło: Działka moje hobby, Warszawa 1982, s. 159-160.

Płodozmian i bioróżnorodność na warzywniku

W uprawie warzyw, ważną kwestią jest m.in. uprawa współrzędna, a także płodozmian. Płodozmian, to inaczej zmianowanie, a więc nie uprawianie na danym zagonie tych samych roślin rok po roku. Tego typu praktyki doprowadzają do wyjałowienia podłoża oraz podwyższenia podatności uprawianych roślin na choroby i szkodniki. Dzięki zmianowaniu, zdrowotność oraz odporność warzyw na szkodniki podwyższa się.

Płodozmian
Pierwszy rok
Drugi rok
Trzeci rok
 
A
 
 
B
 
C
 
C
 
 
A
 
B
 
B
 
 
C
 
A
A – warzywa strączkowe i sałaty
B- warzywa korzeniowe
C- warzywa kapustne

 Źródło: Podstawy ogrodnictwa, red. Ch. Brickell, Poznań 2003, s. 166


Wskazana jest także bioróżnorodność, dzięki której ekologiczna uprawa warzyw jest jak najbardziej możliwa. Uprawa na zagonie warzyw, dobrze oddziałujących na siebie oraz innych roślin sprzyjających np. ziół, pozwoli na zaprzestanie stosowania chemii w ogrodzie bądź też ograniczenia jej, co przełoży się na uzyskanie bardziej zdrowych warzyw.

Korzystne i niekorzystne zestawy w uprawie warzyw

Oddziaływanie korzystne

Cebula

Marchew, burak ćwikłowy, sałata, truskawki, koper, rumianek, cząber.

Cukinia

Fasola tyczna, kukurydza, burak ćwikłowy.

Fasola karłowa

Kapusta, sałata, seler, burak ćwikłowy, cząber.

Groch

Marchew, ogórek, cukinia, sałata, kapusta, koper.

Marchew

Cebula, por, sałata, boćwina, szczypior, koper.

Ogórki

Groch, fasola, koper, sałata, por.

Pomidor

Kapusta, szpinak, seler, cykoria sałatowa, pietruszka, nasturcja.

Por

Marchew, seler, pomidory, sałata, kapusta, truskawki.

Rośliny kapustne

Pomidory, ziemniaki, seler, boćwina, burak ćwikłowy, szpinak, sałata, por, groch, rumianek, kminek.

Sałata głowiasta

Wszystkie warzywa i zioła oprócz pietruszki i selera.

Seler

Pomidory, fasola karłowa, kapusta, por.

Szpinak

Wszystkie rodzaje warzyw, mniej korzystny burak ćwikłowy.

Oddziaływanie niekorzystne

Fasola

Cebula, por, czosnek, groch, koper włoski.

Groch

Fasola, por, cebula, pomidor.

Kapusta

Cebula, czosnek, gorczyca.

Pomidor

Koper włoski, ziemniaki, groch.

Sałata
Pietruszka
Źródło: M. L Kreuter, Ogród w zgodzie z naturą, Warszawa 2009, s. 29.

Planowanie warzywnika jest konieczne i pozwala na pełne wykorzystanie całego areału przeznaczonego na warzywa. W uprawie warzyw można spotkać się z określeniem przedplon, plon główny i poplon. Plon główny stanowią warzywa potrzebujące dłuższego okresu wegetacji, natomiast przedplon oraz poplon, obejmują roślinny charakteryzujące się krótkim okresem wzrostu np. sałata, rzodkiewka, kalarepa.

Warzywnik – ogród warzywny

Warzywnik – ogród warzywny

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: