Warzywa ze szklarni

Warzywa ze szklarni

3 komentarzy

Warzywa ze szklarni to tak zwane nowalijki. Pojawiają się na wiosnę i bardzo chętnie je kupujemy. Jesteśmy spragnieni świeżych warzyw po długiej zimie, nasz organizm bardzo potrzebuje witamin. Jednak warzywa kupione w sklepie, bądź na targu są  mocno nawożone, dlatego nie są  dobre dla zdrowia. Warto więc wyhodować nowalijki  w swojej własnej szklarni. Wiemy wtedy jakiego nawozu użyliśmy i, że nie są to środki chemiczne.

Jednak warzywa ze szklarni nie są takie smaczne jak te uprawiane na polu, słabiej pachną i nie są aż tak słodkie, głównym powodem jest tutaj za mała ilość słońca docierającego do  szklarni.

Do najsmaczniejszych nie należą, także pomidory, które dojrzewają dzięki etylenowi. Zrywa się je, gdy są zielone i umieszcza w komorze, w której znajduje się etylen, gaz, który przyspiesza wybarwianie się warzyw. Powoduje ich piękny czerwony kolor.

Szklarniowe warzywa

Pomidory

Kiełkują przy temperaturze co najmniej dwudziestu jeden stopni. Jeżeli nie ogrzewamy szklarni lub chcemy je wysiać w tunelu foliowym to robimy to od połowy marca.

Ogórki

Kiełkują w temperaturze około dziewiętnastu stopni. Wysiewamy je w okresie od końca lutego do pierwszych dni maja.

Warzywa ze szklarni

 

Warzywa ze szklarni

czytaj dalej...

Zobacz także

3 komentarzy

  1. Dodał: Zuza, Tytuł: tunel, szklarnia

    Mój tunel jest w wymiarach 3x6, mam w nim pomidory.

  2. Dodał: Kasia, Tytuł: tunel foliowy

    Patrycja, przeglądałam ofertę tej firmy Das company i mają całkiem fajne te tunele, szkoda że takie małe, mnie interesują większe takie w wymiarach 10x30 :)

  3. Dodał: Patrycja, Tytuł: Pomidory i ogórki

    W moim tunelu są pomidory i ogórki. Niestety ze względu na brak czasu mam kupiony tunel, z allegro chyba z firmy Das company. Marzy mi się piękna duża szklarnia, może w przyszłości uda się spełnić moje marzenie :)

Dodaj swój komentarz