Wanilia - magia smaku i zapachu w kuchni

Wanilia - magia smaku i zapachu w kuchni

2 komentarzy

Wady w uprawie

Zalanie korzeni storczyka może zniszczyć roślinę, ten sam efekt spowoduje nieodpowiednia doniczka, suche powietrze, zła ziemia czy zbyt słoneczne stanowisko.

Zastosowanie w kuchni

Wanilia to idealna przyprawa do ciast, tortów oraz lodów.  Nie wyobrażam sobie sernika czy kawy bez dodatku Wanilii. Służy też do przyprawiania czekolady, jako dodatek do sosów, produkcji likierów czy jako dodatek do perfum. Olejek waniliowy to idealne lekarstwo przy regenerowaniu skóry, zapobiega jej wysuszaniu oraz starzeniu.  Ma swoje zastosowanie, także w medycynie, jako nalewka pomaga w gorączce oraz zaburzeniach trawienia.

Zakup rośliny

Kupujemy roślinę, która ma ładne wyraziste zielone liście oraz kwiaty w pąkach, które mają szansę niedługo się rozwinąć. Nie kupujemy roślin z oznakami choroby oraz takich, które przekwitły.
Aztecy płacili Wanilią podatki, a do Europy sprowadzono ją w piętnastym wieku, uczynili to hiszpańscy konkwistadorzy.

Autor: Agnieszka Krakowiak

2 komentarzy

  1. Dodał: Jerry, Tytuł: kwitnienie wanilii

    ... trzeba by jeszcze dodać że aby zakwitnąć wanilia musi mieć ok. 4m długości pędu. Ciekawe gdzie można taką kupić?

  2. Dodał: Kotek, Tytuł: jeszcze o wanilii

    Warto by dodać, że w domowych warunkach nie mamy co liczyć na plony z wanilii - proces przetwarzania jest zbyt skomplikowany... Z artykułu wcale to nie wynika i ktoś może naiwnie kupić wanilię, bo pomyśli, że może sobie sam produkować przyprawę.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: