Uprawa rabarbaru

Uprawa rabarbaru

2 komentarzy

Kompot z rabarbaru jest niezwykle smaczny, należy jednak odpowiednio go posłodzić.  Surowy rabarbar nie jest polecany do jedzenia, ze względu na zbyt kwaśny smak.

Warzywo jest byliną, która dorasta do półtora metra. Zimuje w gruncie. Należy do roślin wieloletnich, składa się z zimującej w ziemi części podziemnej, która nie zamiera i odradza się na wiosnę wypuszczając świeże liście.

Rabarbar to kuzyn szczawiu, jego łodygi są długie oraz soczyste. Powinno się dokonywać zbioru warzywa trzy lata po posadzeniu.

Ogonki liściowe zbierane z rabarbaru zalicza się do nowalijek.

Uprawa rabarbaru

Stanowisko –   Słoneczne lub półcień. Przy czym na słońcu roślina lepiej rośnie i wydaje okazalsze plony.

Podlewanie –  Brak wody nie sprzyja warzywu, wydaje ono gorsze plony. Jego jadalne części są gorszej jakości.

Roślina najbardziej potrzebuje wody, gdy  wytwarza pąki liściowe  oraz rosną jej liście.

Kwitnienie –  Rabarbar kwitnie w maju.

 

Rozmnażanie –  Z nasion, ale jest to bardzo skomplikowane, dlatego lepiej to zrobić dzieląc nożem wyrośnięte karpy korzeniowe. Każda sadzonka powinna mieć korzenie oraz pąk. Robimy to w marcu.
Najkorzystniejszym momentem, na sadzenie rabarbaru w gruncie jest natomiast przełom września i października. Dzięki takiemu terminowi sadzenia rabarbar jest lepiej ukorzeniony. Poza tym wiosną szybciej pobudza się do życia.

Podłoże – Dobrze rośnie na średnio żyznych i  wilgotnych glebach, które warto nawieźć nawozem organicznym. Źle się czuje rosnąc w piaszczystym podłożu i na terenach podmokłych.

Nawożenie –  Nawozem organicznym, kompostem lub obornikiem.

Temperatura – Roślina jest wytrzymała na mróz, nawet wtedy, gdy zimą nie ma śniegu. Nierozwinięte pąki liściowe dają sobie radę nawet przy temperaturze minus dziesięciu stopni.
Zbiór warzywa – Rabarbar zbieramy od pierwszych dni maja do lipca.

czytaj dalej...

Zobacz także

2 komentarzy

  1. Dodał: marta, Tytuł: nieznane szkodniki

    nie znam tych szkodników , ale lubię pielęgnować rabarbar , ;)

  2. Dodał: karolla, Tytuł: nie miałam pojęcia

    nie wiedziałam ze rabarbar może odwapniać organizm. zawsze chętnie robię kompot rabarbarowy... teraz 5 x się zastanowię

Dodaj swój komentarz