Newsletter serwisu


Uprawa rabarbaru

Kompot z rabarbaru jest niezwykle smaczny, należy jednak odpowiednio go posłodzić.  Surowy rabarbar nie jest polecany do jedzenia, ze względu na zbyt kwaśny smak.

Warzywo jest byliną, która dorasta do półtora metra. Zimuje w gruncie. Należy do roślin wieloletnich, składa się z zimującej w ziemi części podziemnej, która nie zamiera i odradza się na wiosnę wypuszczając świeże liście.

Rabarbar to kuzyn szczawiu, jego łodygi są długie oraz soczyste. Powinno się dokonywać zbioru warzywa trzy lata po posadzeniu.

Ogonki liściowe zbierane z rabarbaru zalicza się do nowalijek.

Uprawa rabarbaru.

Stanowisko –   Słoneczne lub półcień. Przy czym na słońcu roślina lepiej rośnie i wydaje okazalsze plony.

Podlewanie –  Brak wody nie sprzyja warzywu, wydaje ono gorsze plony. Jego jadalne części są gorszej jakości.

Roślina najbardziej potrzebuje wody, gdy  wytwarza pąki liściowe  oraz rosną jej liście.

Kwitnienie –  Rabarbar kwitnie w maju.

 

Rozmnażanie –  Z nasion, ale jest to bardzo skomplikowane, dlatego lepiej to zrobić dzieląc nożem wyrośnięte karpy korzeniowe. Każda sadzonka powinna mieć korzenie oraz pąk. Robimy to w marcu.
Najkorzystniejszym momentem, na sadzenie rabarbaru w gruncie jest natomiast przełom września i października. Dzięki takiemu terminowi sadzenia rabarbar jest lepiej ukorzeniony. Poza tym wiosną szybciej pobudza się do życia.

Podłoże – Dobrze rośnie na średnio żyznych i  wilgotnych glebach, które warto nawieźć nawozem organicznym. Źle się czuje rosnąc w piaszczystym podłożu i na terenach podmokłych.

Nawożenie –  Nawozem organicznym, kompostem lub obornikiem.

Temperatura – Roślina jest wytrzymała na mróz, nawet wtedy, gdy zimą nie ma śniegu. Nierozwinięte pąki liściowe dają sobie radę nawet przy temperaturze minus dziesięciu stopni.
Zbiór warzywa – Rabarbar zbieramy od pierwszych dni maja do lipca.

Zabiegi pielęgnacyjne.

Przede wszystkim należy roślinę odchwaszczać.

Trzeba, również pozbywać się pędów kwiatostanowych, ich rozwój  uniemożliwia rozwój karpy i powstawanie paków liściowych. Poza tym w kolejnym roku uprawy otrzymujemy mniejszy plon.

Choroby i szkodniki.

Rabarbarowi zagraża między innymi zgnilizna karp oraz zgnilizna ogonków liściowych. Choroby wywołują grzyby i bakterie. Poza tym roślinom dokucza, również mączniak rzekomy, plamistość liści oraz rdza rabarbaru.

Zastosowanie.
 

Z korzeni warzywa wytwarza się leki. Roślina nadaje się na przetwory i do konserwowania. Powstają z niej smaczne kompoty, soki, wina oraz dodawana jest do ciast.

Jadalne części rośliny  zawierają dużo witaminy C oraz soli mineralnych.

W związku ze spożywaniem rabarbaru istnieje pewne niebezpieczeństwo, odwapnia on organizm wytwarzając tak zwany szczawian wapnia, może on odkładać się w organizmie w formie kamieni nerkowych.

Agnieszka Krakowiak


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 2 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: nie miałam pojęcia

nie wiedziałam ze rabarbar może odwapniać organizm. zawsze chętnie robię kompot rabarbarowy... teraz 5 x się zastanowię

dodał: karolla 2011-06-09 16:15:25

Tytuł: nieznane szkodniki

nie znam tych szkodników , ale lubię pielęgnować rabarbar , ;)

dodał: marta 2013-06-20 19:17:48


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]