Uprawa Ogórków

Uprawa Ogórków

Skomentuj artykuł

Większość z nas wychowała się na mizerii, która do niedawna należała do jednej z głównych sałatek podawanych do obiadu. Do dzisiejszego dnia mamy sentyment do ogórków ze śmietaną.
Warzywa  uprawiane w naszym kraju dzielmy na odmiany  gruntowe i szklarniowe.

Odmiany gruntowe to te ogórki, które są krótkie oraz mają wiele nasion i nadają się głównie na przetwory.  Ich skórka jest grubsza.

Natomiast odmiany szklarniowe są długie i przeznaczone do jedzenia na surowo.  Mają one niewiele nasion.  Skóra tych warzyw  jest cieńsza i delikatniejsza  niż ogórków gruntowych,  dlatego do jedzenia nie trzeba ich z niej obierać.  Często nieobrane są  podawane w sałatkach  w restauracjach. Warzywo pochodzi z południowej Azji.

Uprawa Ogórków

Stanowisko  – Najlepiej sadzić ogórki w zacisznym,  ciepłym oraz słonecznym miejscu, po

południowej stronie ogrodu, bądź pola.
 

 

 

Podłoże –  Najkorzystniejsza dla warzywa jest ciepła i żyzna gleba, bogata w próchnicę. Poza tym, żeby roślina mogła prawidłowo rosnąć i wydać ładne ogórki potrzebuje jeszcze sporej zawartości wody oraz składników mineralnych w podłożu.

Podlewanie –  Ogórki potrzebują dużo wody do prawidłowego rozwoju, dlatego powinniśmy dbać, żeby jej warzywom nigdy nie zabrakło. Szczególnie obficie nawadniamy warzywa w okresie suszy.  Jednak jest w tym pewien wyjątek na początku wzrostu rośliny nie należy jej zbyt mocno i często podlewać. Ogórków jak i innych roślin nie podlewamy też za zimną wodą. Woda, którą nalejemy do konewki powinna odstać jakiś czas na dworze i dopiero wtedy jak będzie cieplejsza można nią podlewać warzywa.


czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: