Większość z nas wychowała się na mizerii, która do niedawna należała do jednej z głównych sałatek podawanych do obiadu. Do dzisiejszego dnia mamy sentyment do ogórków ze śmietaną.
Warzywa uprawiane w naszym kraju dzielmy na odmiany gruntowe i szklarniowe.
Odmiany gruntowe to te ogórki, które są krótkie oraz mają wiele nasion i nadają się głównie na przetwory. Ich skórka jest grubsza.
Natomiast odmiany szklarniowe są długie i przeznaczone do jedzenia na surowo. Mają one niewiele nasion. Skóra tych warzyw jest cieńsza i delikatniejsza niż ogórków gruntowych, dlatego do jedzenia nie trzeba ich z niej obierać. Często nieobrane są podawane w sałatkach w restauracjach. Warzywo pochodzi z południowej Azji.
Uprawa Ogórków
Stanowisko – Najlepiej sadzić ogórki w zacisznym, ciepłym oraz słonecznym miejscu, po
południowej stronie ogrodu, bądź pola.
Podłoże – Najkorzystniejsza dla warzywa jest ciepła i żyzna gleba, bogata w próchnicę. Poza tym, żeby roślina mogła prawidłowo rosnąć i wydać ładne ogórki potrzebuje jeszcze sporej zawartości wody oraz składników mineralnych w podłożu.
Podlewanie – Ogórki potrzebują dużo wody do prawidłowego rozwoju, dlatego powinniśmy dbać, żeby jej warzywom nigdy nie zabrakło. Szczególnie obficie nawadniamy warzywa w okresie suszy. Jednak jest w tym pewien wyjątek na początku wzrostu rośliny nie należy jej zbyt mocno i często podlewać. Ogórków jak i innych roślin nie podlewamy też za zimną wodą. Woda, którą nalejemy do konewki powinna odstać jakiś czas na dworze i dopiero wtedy jak będzie cieplejsza można nią podlewać warzywa.
0 komentarzy