Cebula jedzona na surowo nie jest najsmaczniejsza, jednak dodawana do potraw idealnie podkreśla ich smak. Natomiast warto jeść szczypiorek, który jest smaczny i zdrowy.
Cebula wiosenna
Cebulę tą charakteryzuje łagodny smak. Należy do odmian wczesnych.
Szalotka
Szalotkę wyróżnia bardzo delikatny smak. Cebulki wytwarzane przez roślinę są małe i wąskie.
Cebula zwyczajna
Warzywo jest polecane do smażenia i gotowania. Jest pikantne i ma zdecydowany smak, który nadaje potrawom charakteru.
Uprawa cebuli
Stanowisko – Najlepiej jest posadzić cebulę na ciepłym i słonecznym miejscu.
Podlewanie – Podlewamy cebulę zawsze wtedy, gdy na skutek zbyt małych opadów deszczu ma za suche podłoże. Przestajemy wykonywać tę czynność, gdy cebula zaczyna dojrzewać.
Podłoże – Najkorzystniejsza przy uprawie cebuli jest lekka gleba, zawierająca dużo próchnicy. Gleby podmokłe, piaszczyste oraz ciężkie nie nadają się aby uprawiać na nich warzywo.
Rozmnażanie – Wysiewamy nasiona pod koniec marca bezpośrednio do gruntu. Można, również uprawiać z dymki, jest to łatwiejszy proces.
Nawożenie – Przed sianiem nasion wzbogacamy podłoże dużą ilością kompostu.
Zabiegi pielęgnacyjne
Kończymy podlewać cebulę, gdy szczypiorek żółknie i lekko opada. Jest to znak, że cebula dojrzewa, zaprzestanie podlewania pozwoli lepiej zakończyć ten proces i sprawi, że warzywo będzie się lepiej przechowywało.
Odchwaszczając ziemię wokół cebuli używamy małej motyczki lub robimy to ręcznie, ponieważ warzywo ma płytki system korzeniowy i łatwo je uszkodzić.
Cebula może rosnąć na stanowiskach, które uprzednio zajmowały: groch, fasola, marchew, rzodkiewka czy pomidor. Nie sadzimy jej natomiast po porze.
Warto wiedzieć, że …
Wszystko jest w porządku z cebulą dopóki nie trzeba jej obierać, większości z nas wtedy lecą łzy. Można temu zaradzić obierając warzywo pod wodą.
Szczypiorkiem możemy cieszyć się przez cały rok, wystarczy, że włożymy cebulę do słoika lub szklanki z wodą. Z góry warzywa wyrośnie szczypiorek, który możemy urywać i jeść na surowo, bądź dodawać do kanapek. Gdy, zauważymy, że z warzywa wyrasta coraz mniej szczypiorku i pogorszył się jego wygląd to zastępujemy starą cebulę nową.
czytaj dalej...
0 komentarzy