Borówka amerykańska jest idealnym owocem w letnie, upalne dni. Nie jest ani za słodka ani za kwaśna. Doskonale gasi pragnienie i jest bardzo smacznym owocem. Smaczne są, również borówki czarne czyli leśne jagody, które najlepiej smakują z cukrem. Cały rok czekam na pierogi z jagodami i pyszne jagodzianki, które piecze moja mama.
Brusznica czyli czerwone jagody są idealnym dodatkiem do mięsa, nadają mu „wyrazu”.
W Polsce udało się wyhodować około dwudziestu odmian borówek. Borówki dzielimy na trzy grupy:
• Borówkę czarną – naszą popularną leśną jagodę,
• Brusznicę – czerwoną leśną jagodę,
• Borówkę wysoką – zwaną amerykańską.
Borówka czarna
Wymaga stałego nawadniania podłoża. Aby dobrze rosła musi mieć kwaśne podłoże. Należy do roślin zimotrwałych. Jest, również odporna na mróz i wszelkie inne niekorzystne warunki atmosferyczne.
Te krzaczki, które rosną w lesie nie wymagają żadnej pielęgnacji. Natomiast te, które uprawiamy w ogrodzie powinny mieć zapewnione warunki podobne do leśnych.
Sadząc krzaczki borówek w ogrodzie do dołków warto nasypać kompostu. Rośliny sadzimy w odległości metra krzaczek od krzaczka. Sadząc jagodę warto wybrać odmiany trzy letnie. Po pierwszym roku uprawy należy usunąć z krzaczków uschnięte pędy i przyciąć boczne.
Czarne jagody powinny rosnąć na miejscach pół cienistych.
Zbierając jagody wybieramy te mocno granatowe, o których mówi się czarne. Nie zbieramy owoców pół dojrzałych i zielonych, gdyż nie nadają się do jedzenia.
Zbierając w lesie jagody należy uważać na kleszcze. Wywołana przez ich ukąszenie choroba - bolerioza jest bardzo trudna do wyleczenia. Poza tym jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia ludzi i zwierząt.
Przed kleszczami możemy się uchronić ubierając się do lasu w spodnie i bluzki z długimi nogawkami i rękawami. Warto założyć, również coś na głowę na przykład czapkę z daszkiem lub zawiązać chustę. Wtedy robaki będą miały większą trudność, żeby nas zaatakować.
Jagody jada się przede wszystkim na surowo z cukrem. Poza tym robi się z nich dobre dżemy, galaretki, lody, soki oraz dodaje do jagodzianek i pierogów.
Jeżeli nie uprawiamy jagód na działce lub w przydomowym ogródku, to warto latem wybrać się gdzieś do lasu za miastem i je sobie samemu nazbierać. Takie z krzaczka są najsmaczniejsze i w ostatnich latach dużo tańsze.
Uprawa borówek
Borówka brusznica
Jest to czerwona jagoda, która tak samo jak opisana powyżej czarna najchętniej rośnie w lesie.
Jeżeli jednak chcemy uprawiać ją w ogrodzie to powinna ona rosnąć na ciężkim i kwaśnym podłożu, które jest bogate w próchnicę.
Aby jagody dobrze rosły należy wiosną odwodnić podłoże, w którym się znajdują aby je jesienią z powrotem dobrze nawodnić.
Sadzonki jagód sadzimy na początku wiosny lub na jesieni . Odstępy między nimi powinny wynosić około półtora metra. Roślinom najbardziej odpowiadają miejsca pół cieniste.
Borówka stanowi doskonały dodatek do mięs, szczególnie polecana jest do dziczyzny. Podkreśla jej smak. Można z nich, również zrobić konfitury oraz kompot. Borówki zbieramy w sierpniu.
Owoc zawiera w sobie wapń, mangan, fosfor oraz magnez, a także witaminy: A, B i C.
Uprawa borówek
Borówka wysoka
Krajem pochodzenia owocu jest środkowo – wschodnia części Ameryki Północnej. Dlatego nazywamy tą borówką amerykańską. Poza Ameryką hoduje się ją, również w wielu krajach Europy, na przykład: w Anglii, Japonii Niemczech, Australii, Holandii oraz Polsce.
0 komentarzy