Newsletter serwisu


Uprawa borówek

Borówka amerykańska jest idealnym owocem w letnie, upalne dni. Nie jest ani za słodka ani za kwaśna. Doskonale gasi pragnienie i jest bardzo smacznym owocem. Smaczne są, również borówki czarne czyli leśne jagody, które najlepiej smakują z cukrem. Cały rok czekam na pierogi z jagodami i pyszne jagodzianki, które piecze moja mama.

Brusznica czyli czerwone  jagody są  idealnym dodatkiem do mięsa, nadają mu „wyrazu”.

W Polsce udało się  wyhodować około dwudziestu odmian borówek.  Borówki dzielimy na trzy grupy:

•    Borówkę czarną – naszą popularną leśną jagodę,
•    Brusznicę – czerwoną leśną jagodę,
•    Borówkę wysoką –  zwaną amerykańską.

Borówka czarna

Wymaga stałego nawadniania podłoża. Aby dobrze rosła musi mieć kwaśne podłoże. Należy do roślin zimotrwałych. Jest, również odporna na mróz i wszelkie inne niekorzystne warunki atmosferyczne. 
Te krzaczki, które rosną w lesie nie wymagają żadnej pielęgnacji. Natomiast te, które uprawiamy w ogrodzie powinny mieć zapewnione warunki podobne do leśnych.

Sadząc krzaczki borówek w ogrodzie do dołków warto nasypać kompostu. Rośliny sadzimy w odległości metra krzaczek od krzaczka. Sadząc jagodę warto wybrać odmiany trzy letnie. Po pierwszym roku uprawy należy usunąć z krzaczków uschnięte pędy i przyciąć boczne.

Czarne jagody powinny rosnąć na miejscach pół cienistych.

Zbierając jagody wybieramy te mocno granatowe, o których mówi się czarne. Nie zbieramy owoców pół dojrzałych i zielonych, gdyż nie nadają się do jedzenia.

Zbierając w lesie jagody należy uważać na kleszcze. Wywołana przez ich ukąszenie choroba - bolerioza jest bardzo trudna do wyleczenia. Poza tym jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Przed kleszczami możemy się uchronić ubierając się  do lasu w spodnie i bluzki z długimi nogawkami i rękawami. Warto założyć, również coś na głowę na przykład czapkę z daszkiem lub zawiązać chustę. Wtedy robaki będą miały większą trudność, żeby nas zaatakować.

Jagody jada się przede wszystkim na surowo z cukrem. Poza tym robi się z nich dobre dżemy, galaretki, lody, soki oraz dodaje do jagodzianek i pierogów.

Jeżeli nie uprawiamy jagód na działce lub w przydomowym ogródku, to warto latem wybrać się gdzieś do lasu za miastem i je sobie samemu nazbierać. Takie z krzaczka są najsmaczniejsze i w ostatnich latach dużo tańsze.

Uprawa borówek

Uprawa borówek

Borówka brusznica

Jest to czerwona jagoda, która tak samo jak opisana powyżej czarna najchętniej rośnie w lesie.
Jeżeli jednak chcemy uprawiać ją w ogrodzie to powinna ona rosnąć na ciężkim i kwaśnym podłożu, które jest bogate w próchnicę.

Aby jagody dobrze rosły należy  wiosną odwodnić podłoże, w którym się znajdują aby je jesienią z powrotem dobrze nawodnić.


Sadzonki jagód sadzimy na początku wiosny lub na jesieni . Odstępy między nimi powinny wynosić około półtora metra. Roślinom najbardziej odpowiadają miejsca pół cieniste.

Borówka stanowi doskonały dodatek do mięs, szczególnie polecana jest do dziczyzny. Podkreśla jej smak. Można z nich, również zrobić konfitury oraz kompot.  Borówki zbieramy w sierpniu.
Owoc zawiera w sobie  wapń, mangan, fosfor oraz magnez, a także witaminy: A, B i C.

Uprawa borówek

Uprawa borówek

Borówka wysoka

Krajem pochodzenia owocu jest  środkowo – wschodnia części Ameryki Północnej. Dlatego nazywamy tą  borówką amerykańską.  Poza Ameryką hoduje się ją,  również w wielu krajach Europy, na przykład: w Anglii, Japonii Niemczech, Australii, Holandii oraz Polsce.

W dwudziestym wieku borówki trafiły do Europy, w tym do naszego kraju.

Uzyskawszy cenne doświadczenie po latach uprawy tych roślin, Polska stała się uznawanym na świecie producentem sadzonek oraz owoców borówek.

Borówki możemy zbierać przez cały letni sezon, wystarczy, że odpowiednio dobierzemy odmiany sadzonek, które posadzimy w ogrodzie.

Uprawa borówek

Uprawa borówek

Borówka wysoka osiąga wielkość trzech metrów. Jej pokrój może być rozłożysty albo  wzniesiony.

Borówka amerykańska to  roślina długowieczna. Jej owocami są  ciemno niebieskie jagody, które możemy jeść od połowy lipca, aż do początków jesieni.

Borówki  dojrzewają  cztery tygodnie , co rocznie ładnie plonują.

Owoc wywodzi się z  rodziny wrzosowatych. Najlepiej rośnie w ziemi podobnej  do tej,  która jest w lesie. Roślina do prawidłowego wzrostu potrzebuje ziemi przewiewnej, kwaśnej oraz próchnicznej. Borówka źle rośnie na miejscach wietrznych, lubi natomiast  słońce oraz ciepło. Borówka wymaga wilgotnej gleby, susza niekorzystnie wpływa na uprawę, ogranicza plony i hamuje wzrost. Owoce, które przeszły susze są niesmaczne i  lekko przy suszone.

Krzew sadzimy   na początku wiosny.  Zachowując odległość   pół metra  borówka od borówki.

Uprawa borówek

Uprawa borówek

Owoce w kuchni służą  do robienia soków, galaretek, dżemów  i dodaje się je do deserów, a także ciast. 
Borówka zawiera w sobie  dużo witaminy B oraz C. Nadaje się do zamrożenia.   Jej krzewy są mrozoodporne.

Dbając o krzewy borówki, trzeba  spulchniać glebę w ich otoczeniu i usuwać z krzewu chore , a także połamane pędy.

Właściwości jakie ma w sobie borówka pozwalają nam schudnąć i utrzymać smukłą sylwetkę.

W  niecałą godzinę można przyrządzić pyszne ciasto z borówką amerykańską. Aby to zrobić musimy mieć takie składniki jak: kostkę masła, szklankę cukru, dwie i pół szklanki mąki, cztery łyżeczki cukru waniliowego, cztery jaja oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia i najważniejsze dwa opakowania borówek.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od nagrzania piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni, musi się nagrzać góra i dół, potem roztapiamy masło, które musi ostygnąć. W międzyczasie przygotowujemy owoce, myjemy je i osuszamy z wody. Następnie ucieramy jaja z cukrem oraz cukrem waniliowym, aby powstała puszysta piana. Do tego dokładamy ostudzone masło  i mąkę z proszkiem do pieczenia. Po czym miksujemy mikserem na jednolitą masę, musi być bez gródek. Gotową masę przekładamy do brytfanki, uprzednio jej spód i boki smarujemy masłem. Ciasto posypujemy owocami i stawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy czterdzieści pięć  minut.  Smacznego!

Agnieszka Krakowiak


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 1 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]