Uprawa Bakłażana

Uprawa Bakłażana

Skomentuj artykuł

Bakłażan nazywany, także Oberżyną, lub Gruszką Miłosną jest warzywem pochodzącym z Indii. Charakteryzuje go ciemnofioletowa skóra i gruszkowaty kształt. Bakłażany osiągają długość do około pięćdziesięciu centymetrów. Roślina jest warzywem jednorocznym.  Wchodzi w skład rodziny psiankowatych.

W Polsce zaczęto ją uprawiać w piętnastym wieku, natomiast na stoły jako warzywo trafiła dopiero w dziewiętnastym wieku.  Wcześniej zdobiła tylko pomieszczenia.
Obecnie uprawia się Bakłażan przede wszystkim w Bułgarii, Grecji, Francji i we Włoszech.

Uprawa Bakłażana

Stanowisko –  Bakłażan potrzebuje do prawidłowego wzrostu  przede wszystkim bardzo ciepłego stanowiska.  Powinno być one nasłonecznione i osłonięte od wiatru.

Podłoże –  Najkorzystniejsza dla warzywa jest ziemia bogata w próchnicę.

Rozmnażanie –  W naszych warunkach klimatycznych warzywo uprawia się tylko z rozsady, którą sadzi się do gruntu na przełomie maja i czerwca. Przy czym taką rozsadę można wyhodować samemu w domu z nasion.  Potrzebne do tego jest przed wszystkim ciepło. Do wykiełkowania nasiona potrzebują temperatury około dwudziestu ośmiu stopni.

Nawożenie –  Przed posadzeniem Bakłażana podłoże trzeba nawieźć kompostem lub obornikiem.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Warzywa nie sadzimy na miejscach, które uprzednio zajmowały papryka, ziemniaki czy pomidory.

Aby uzyskać pełno wartościowe Bakłażany, trzeba roślinę tak przyciąć, aby pozostały na niej tylko  trzy najsilniejsze pędy.

Jeżeli posiadamy w ogrodzie szklarnię lub tunel foliowy, to warto w nich uprawiać oberżynę, uzyskamy wtedy szybsze i większe plony.

Warto wiedzieć, że …

Roślina zamiera przy temperaturze mniejszej niż zero stopni. Jeżeli temperatura spadnie mniej więcej poniżej piętnastu stopni to zostanie wstrzymany rozwój warzywa.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz