Newsletter serwisu


Uprawa Bakłażana

Bakłażan nazywany, także Oberżyną, lub Gruszką Miłosną jest warzywem pochodzącym z Indii. Charakteryzuje go ciemnofioletowa skóra i gruszkowaty kształt. Bakłażany osiągają długość do około pięćdziesięciu centymetrów. Roślina jest warzywem jednorocznym.  Wchodzi w skład rodziny psiankowatych.

W Polsce zaczęto ją uprawiać w piętnastym wieku, natomiast na stoły jako warzywo trafiła dopiero w dziewiętnastym wieku.  Wcześniej zdobiła tylko pomieszczenia.
Obecnie uprawia się Bakłażan przede wszystkim w Bułgarii, Grecji, Francji i we Włoszech.

Uprawa Bakłażana.

Stanowisko –  Bakłażan potrzebuje do prawidłowego wzrostu  przede wszystkim bardzo ciepłego stanowiska.  Powinno być one nasłonecznione i osłonięte od wiatru.

Podłoże –  Najkorzystniejsza dla warzywa jest ziemia bogata w próchnicę.

Rozmnażanie –  W naszych warunkach klimatycznych warzywo uprawia się tylko z rozsady, którą sadzi się do gruntu na przełomie maja i czerwca. Przy czym taką rozsadę można wyhodować samemu w domu z nasion.  Potrzebne do tego jest przed wszystkim ciepło. Do wykiełkowania nasiona potrzebują temperatury około dwudziestu ośmiu stopni.

Nawożenie –  Przed posadzeniem Bakłażana podłoże trzeba nawieźć kompostem lub obornikiem.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Warzywa nie sadzimy na miejscach, które uprzednio zajmowały papryka, ziemniaki czy pomidory.

Aby uzyskać pełno wartościowe Bakłażany, trzeba roślinę tak przyciąć, aby pozostały na niej tylko  trzy najsilniejsze pędy.

Jeżeli posiadamy w ogrodzie szklarnię lub tunel foliowy, to warto w nich uprawiać oberżynę, uzyskamy wtedy szybsze i większe plony.

Warto wiedzieć, że …

Roślina zamiera przy temperaturze mniejszej niż zero stopni. Jeżeli temperatura spadnie mniej więcej poniżej piętnastu stopni to zostanie wstrzymany rozwój warzywa.
Warzywo nie jest polecane do jedzenia dla: małych dzieci, osób z chorobami nerek czy przewodu pokarmowego oraz kobiet w ciąży.

Bakłażan należy do warzyw ciężko strawnych.

Zbiór Bakłażana.

Przy ciepłym lecie i odpowiedniej pielęgnacji, pierwsze warzywa zbiera się po około trzydziestu dniach od momentu kwitnienia. Zbieramy je zanim będą w pełni dojrzałe. Powinny mieć błyszczącą fioletową skórę i biały miąższ  Warto zbierać je w odpowiednim czasie, ponieważ nie zebrane na czas warzywa nabierają brązowego koloru, matowieją i tracą smak.

Choroby i szkodniki.

Bakłażanowi zagrażają m.in.: przędziorki,  mszyce oraz wciornastki, a także stonka.
Zastosowanie.
Bakłażan pomaga między innymi przy chorobach serca oraz obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy. Jest również  mało kaloryczny.  Warzywo zawiera w sobie potas, żelazo, wapń oraz fosfor, a także  witaminę C i A. Poza tym jest, także bogate w błonnik.

W kuchni warzywa faszeruje się, dodaje do zapiekanek, dusi, smaży czy gotuje.
Do uprawy w szklarni, tunelu foliowym jak i gruncie, poleca się następujące odmiany: Liona, Epic, Bonica i Adona. 

Agnieszka Krakowiak


Oceń artykuł:
przetwarzam....
3.75 / 4 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]