Warzywo nie jest polecane do jedzenia dla: małych dzieci, osób z chorobami nerek czy przewodu pokarmowego oraz kobiet w ciąży.
Bakłażan należy do warzyw ciężko strawnych.
Zbiór Bakłażana
Przy ciepłym lecie i odpowiedniej pielęgnacji, pierwsze warzywa zbiera się po około trzydziestu dniach od momentu kwitnienia. Zbieramy je zanim będą w pełni dojrzałe. Powinny mieć błyszczącą fioletową skórę i biały miąższ Warto zbierać je w odpowiednim czasie, ponieważ nie zebrane na czas warzywa nabierają brązowego koloru, matowieją i tracą smak.
Choroby i szkodniki
Bakłażanowi zagrażają m.in.: przędziorki, mszyce oraz wciornastki, a także stonka.
Zastosowanie
Bakłażan pomaga między innymi przy chorobach serca oraz obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy. Jest również mało kaloryczny. Warzywo zawiera w sobie potas, żelazo, wapń oraz fosfor, a także witaminę C i A. Poza tym jest, także bogate w błonnik.
W kuchni warzywa faszeruje się, dodaje do zapiekanek, dusi, smaży czy gotuje.
Do uprawy w szklarni, tunelu foliowym jak i gruncie, poleca się następujące odmiany: Liona, Epic, Bonica i Adona.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy