Uprawa brokułów

Uprawa brokułów

3 komentarzy

Brokuł należy do roślin jednorocznych. Jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chętnie podawanym jako dodatek do obiadu. Warzywo jest bardzo podobne do kalafiora tylko jego główka, zwana przez specjalistów (różą) jest zielona  a nie biała.

Jeżeli zastanawiają się Państwo  czy uprawiać  na działce brokuły czy kalafiory to polecam brokuły,  ponieważ są dużo łatwiejsze w uprawie i mają mniejsze wymagania glebowe.

Uprawa brokułów

Stanowisko  –   Najkorzystniejsze dla rośliny jest miejsce słoneczne, osłonięte od wiatru.

Podłoże –   Najlepszym podłożem dla brokułów jest ziemia żyzna i bogata w próchnicę.

Podlewanie –   Warzywo nie lubi suszy, zawsze wtedy, gdy długo nie padają deszcze i podłoże jest przesuszone roślinę należy podlać.

Rozmnażanie –     Warzywa otrzymujemy z rozsady, którą sadzi się do gruntu na przełomie czerwca i lipca.

Nawożenie –   Brokuły warto nawieźć  nawozami wieloskładnikowymi. Korzystnym wyborem będzie Azofoska.  Rośliny lubią być, także nawożone nawozami organicznymi.

Zabiegi pielęgnacyjne

Warzywa należy uprawiać w pierwszym roku po zasileniu podłoża obornikiem. 
Rośliny można sadzić po takich warzywach, jak rzodkiewka, sałata czy szpinak, a także fasola. Natomiast nie powinno się ich sadzić po pozostałych warzywach kapustnych. Po brokułach, na ich stanowisku można posadzić czosnek, cykorię i sałatę.

Pomimo tego, że warzywo jest odporne na mróz, to jego główka, (róża) źle znosi przymrozki, ciemnieje. Gdy jest bardzo niska temperatura to zostaje zahamowany prawidłowy rozwój roślin.

Zbiór brokułów
 

Brokuły zbiera się po około dziesięciu tygodniach od sadzenia. Jadalne główki brokułów obcina się w momencie jak dorastają.

Warzywo musimy zebrać zanim zaczną się przymrozki. Jeżeli nie zrobimy tego na czas to sczernieje i zmarznie. Wtedy nie będzie się nadawało do jedzenia.

Zbiór warzyw rozpoczyna się w lipcu a kończy nawet pod koniec jesieni, wszystko zależy od tego kiedy brokuły posadzimy do gruntu oraz do jakiej należą odmiany.
Świeżych warzyw raczej się nie przechowuje, jada się je tuż po zbiorze. Jeżeli jednak mamy ich za dużo to można je zamrozić.

Zastosowanie

W  brokułach znajduje się duża ilość witaminy C oraz białka, a także soli mineralnych, między innymi wapnia i żelaza, jak również magnezu oraz potasu.  Poza tym występują, także w warzywach witaminy B1, B2  oraz prowitamina A. 

Warzywo ma właściwości anty rakowe.

Do uprawy polecane są odmiany : Sebastian oraz Cezar.

Agnieszka Krakowiak

Zobacz także

3 komentarzy

  1. Dodał: Artur, Tytuł: Brokul - pielęgnacja

    brokul sie nie wiaze tylko wyrasta i dostaje kwiaty..... mamy ten sam problem, ponadto rośnie w górę jak szalona mają już jakieś 70-80cm

  2. Dodał: maryla, Tytuł: Brokul-pielegnacja

    dlaczego juz drugi rok pod rzad brokul sie nie wiaze tylko wyrasta i dostaje kwiaty.prosze napisac jak tos wie;)

  3. Dodał: Tomek, Tytuł: Błąd ortograficzny.

    Świerzych, a może świeżych ??? -----------------------------------------------

Dodaj swój komentarz