Newsletter serwisu


Stewia - Stevia

Rosnąca popularność stewii wcale nie dziwi, to wyjątkowa roślina, stanowiąca alternatywę dla cukru. Warto przyjrzeć się jej bliżej, bo zioło nie tylko może być wykorzystane do słodzenia, ale także posiada wiele właściwości leczniczych, które dobroczynnie wpływają na organizm człowieka.

Rodzaj Stevia skupia dziesiątki gatunków zróżnicowanych roślin, zaliczanych do rodziny astrowatych (Asteraceae), występujących w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Najbardziej znanym gatunkiem rodzaju jest Stevia rebaudiana, bardzo popularna zwłaszcza w Ameryce Południowej oraz Azji (Japonia, Chiny, Korea), coraz bardziej popularna w Polsce.

Czy wiesz że …

Nazwa Stevia wywodzi się od hiszpańskiego uczonego Petrusa Stevusa, który jako pierwszy odkrył roślinę.

Popularność stewii wynika z faktu, że jest kilkadziesiąt razy słodsza niż popularny cukier, a przy tym nie zawiera kalorii.

Skład chemiczny stewii

Roślina zawiera wiele substancji, z których najbardziej istotne to stewiozyd oraz rebaudiozyd, odpowiadające za wyjątkowy, tak słodki smak liści. Poza tym zawiera wiele innych substancji, a także makro i mikroelementów.
   

Jak uprawiać ?

 

W sprzedaży możemy nabyć nasiona stweii. Nasiona nabywajmy od sprawdzonych producentów, aby pozyskać materiał siewny jak najwyższej jakości. Jest to bardzo ważne, ponieważ nasiona stewii charakteryzują się niską siłą kiełkowania, przy kiepskiej jakości nasion, uprawa może zakończyć się niepowodzeniem.

W swoich ojczystych stronach stewia osiąga nawet do kilkudziesięciu  do 100 cm wysokości.  W naszym klimacie osiąga około 30- 60 cm wysokości, liście do trzech centymetrów długości, kwiaty białe. Ponieważ stewia należy do roślin krótkiego dnia, dlatego też kwitnienie roślin w okresie jesiennym.

 

Stewia - Stevia

Stewia - Stevia


Nasiona należy wysiać do skrzynek bądź od razu do sporej doniczki, jeżeli zdecydujemy się na uprawę stewii w pojemniku. Jeżeli posiadamy osłonięty, słoneczny do lekko zacienionego, ciepły zakątek w ogrodzie, charakteryzujący się próchniczym podłożem, możemy roślinę wysiać wprost do gruntu. Posiadacze folii mogą uprawiać ją pod w folią, wówczas ma ona lepsze warunki do rozwoju.
Podłoże pod siew powinno być przepuszczalne, lekko kwaśne. Stewia radzi sobie także w podłożu bardziej zasadowym. Pod tym względem roślina jest niezwykle tolerancyjna. W uprawie pojemnikowej niezbędny drenaż.

 

Stewia - Stevia

Stewia - Stevia

Nasiona wysiewamy licznie (niska siła kiełkowania). Nasion najlepiej nie przykrywać tylko przycisnąć do podłoża, ponieważ przy świetle lepiej kiełkują. Temperatura kiełkowania powinna mieścić się w granicach 20-25°C.

Jeżeli decydujemy się na uzyskanie stewii z rozsady, po wzejściu sadzonek należy je przepikować do niewielkich doniczek, a w drugiej połowie maja do gruntu. Wysadzamy jak podłoże jest już bardzo cieple, powyżej 10°C. Odległości między roślinami powinny wynieść około 50- 60 cm.
Podłoże powinno być wzbogacone dużą ilością próchnicy, która zapewni roślinie dobre warunki do rozwoju, utrzyma wilgotność podłoża. Do prawidłowego rozwoju stewia potrzebuje stałej wilgotności, ale nie znosi mokrego podłoża, należy uważać, aby nie przelać rośliny.

 

Stewia - Stevia

Stewia - Stevia

Jesienią, jeszcze przed zakwitnięciem stewii należy dokonać jej zbioru (wrzesień/październik). Kwiaty obniżają właściwości rośliny. Zbieramy listki rośliny, które suszymy w osłoniętym przed słońcem pomieszczeniu. Po wysuszeniu kruszymy i przesypujemy do szczelnego pojemnika. Trwałość suszu może wynieść do kilku lat.

Stewia nie jest mrozoodporna.W swoich ojczystych stronach wieloletnia, tak więc możemy ją przechować w zabezpieczonym przed mrozem pomieszczeniu. Jest to proste w przypadku roślin uprawianych w pojemnikach, w uprawie gruntowej należy  wykopać i umieścić w pojemniku i tak zimować. Można także pobrać sadzonki i starać się je ukorzenić.

Stewia - Stevia

Stewia - Stevia

Zastosowanie

Stewię można polecić osobom chorym na cukrzycę, otyłym, chcącym schudnąć. Zioło obniża cieśnienie krwi, a także posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Wciąż trwają badania nad tą wyjątkową rośliną, jej popularność rośnie, a na Dalekim Wschodzie już od kilkudziesięciu lat jest niezwykle popularna. Stewia na szeroką skalę uprawiana i wykorzystywana jest w Japonii. Właściwości lecznicze rośliny zepchnięte zostały na drugi plan, ponieważ podstawą upraw stewii jest wykorzystanie roślin do produkcji naturalnych słodzików, które mogą być wykorzystane przy produkcji żywności. W domowym zaciszu liście stewii możemy dodać do zup, sałatek, deserów, dżemów. Zaletą stewii jest odporność na wysokie temperatury, tak więc bez problemu może być wykorzystana  jako dodatek do zup, a także do potraw pieczonych.  Możemy stosować je  w formie świeżej bądź sproszkowanej. Suszenie liści powinno zostać przeprowadzone w ciepłym, osłoniętym przed słońcem pomieszczeniu.

Zakończenie

 

Pochodząca z cieplejszych regionów świata stewia, znana jest od tysięcy lat. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat, powszechnie uprawiana na Dalekim Wschodzie, gdzie ma opinię niezwykle cennej rośliny użytkowej o wielu dobroczynnych właściwościach. Masowo wykorzystywana do produkcji naturalnych słodzików, które spełniają ogólnie przyjęte normy, w ostatnim czasie także Unii Europejskiej. Warto uprawiać stewie, gdyż to doskonała alternatywa dla kalorycznego cukru. 
Tekst: Grzegorz Bogucki


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.89 / 27 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: Stevia- brązowieją jej liście

Mam w stevie w doniczce, ale od jakiegoś czasu brązowieją jej końcówki liści, ma dobrą ziemie i podlewam ją z umiarem.

dodał: Kasia 2012-10-23 08:56:09

Tytuł: niewiarygodnie słodka...

stevia jest bardzo słodka, wystarczy szczypta do herbaty lub kawy.Duży plus to brak kalorii.

dodał: Jola 2014-01-03 21:44:45


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]