Stewia - Stevia

Stewia - Stevia

3 komentarzy

Rosnąca popularność stewii wcale nie dziwi, to wyjątkowa roślina, stanowiąca alternatywę dla cukru. Warto przyjrzeć się jej bliżej, bo zioło nie tylko może być wykorzystane do słodzenia, ale także posiada wiele właściwości leczniczych, które dobroczynnie wpływają na organizm człowieka.

Rodzaj Stevia skupia dziesiątki gatunków zróżnicowanych roślin, zaliczanych do rodziny astrowatych (Asteraceae), występujących w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Najbardziej znanym gatunkiem rodzaju jest Stevia rebaudiana, bardzo popularna zwłaszcza w Ameryce Południowej oraz Azji (Japonia, Chiny, Korea), coraz bardziej popularna w Polsce.

Czy wiesz że …

Nazwa Stevia wywodzi się od hiszpańskiego uczonego Petrusa Stevusa, który jako pierwszy odkrył roślinę.

Popularność stewii wynika z faktu, że jest kilkadziesiąt razy słodsza niż popularny cukier, a przy tym nie zawiera kalorii.

Skład chemiczny stewii

Roślina zawiera wiele substancji, z których najbardziej istotne to stewiozyd oraz rebaudiozyd, odpowiadające za wyjątkowy, tak słodki smak liści. Poza tym zawiera wiele innych substancji, a także makro i mikroelementów.
   

Jak uprawiać ?

 

W sprzedaży możemy nabyć nasiona stweii. Nasiona nabywajmy od sprawdzonych producentów, aby pozyskać materiał siewny jak najwyższej jakości. Jest to bardzo ważne, ponieważ nasiona stewii charakteryzują się niską siłą kiełkowania, przy kiepskiej jakości nasion, uprawa może zakończyć się niepowodzeniem.

W swoich ojczystych stronach stewia osiąga nawet do kilkudziesięciu  do 100 cm wysokości.  W naszym klimacie osiąga około 30- 60 cm wysokości, liście do trzech centymetrów długości, kwiaty białe. Ponieważ stewia należy do roślin krótkiego dnia, dlatego też kwitnienie roślin w okresie jesiennym.

 

Stewia - Stevia

Stewia - Stevia


Nasiona należy wysiać do skrzynek bądź od razu do sporej doniczki, jeżeli zdecydujemy się na uprawę stewii w pojemniku. Jeżeli posiadamy osłonięty, słoneczny do lekko zacienionego, ciepły zakątek w ogrodzie, charakteryzujący się próchniczym podłożem, możemy roślinę wysiać wprost do gruntu. Posiadacze folii mogą uprawiać ją pod w folią, wówczas ma ona lepsze warunki do rozwoju.
Podłoże pod siew powinno być przepuszczalne, lekko kwaśne. Stewia radzi sobie także w podłożu bardziej zasadowym. Pod tym względem roślina jest niezwykle tolerancyjna. W uprawie pojemnikowej niezbędny drenaż.

 

Stewia - Stevia

Stewia - Stevia

Nasiona wysiewamy licznie (niska siła kiełkowania). Nasion najlepiej nie przykrywać tylko przycisnąć do podłoża, ponieważ przy świetle lepiej kiełkują. Temperatura kiełkowania powinna mieścić się w granicach 20-25°C.

czytaj dalej...

Zobacz także

3 komentarzy

  1. Dodał: Ewa 13, Tytuł: cd o stevi

    moja stevia tez ładnie rośnie ale gdy ją spróbowałam jest też gorzka. Teraz nie bardzo wiem, jak można ją stosować do słodzenia np. herbaty lub jako dodatku do sałatek

  2. Dodał: Jola, Tytuł: niewiarygodnie słodka...

    stevia jest bardzo słodka, wystarczy szczypta do herbaty lub kawy.Duży plus to brak kalorii.

  3. Dodał: Kasia, Tytuł: Stevia- brązowieją jej liście

    Mam w stevie w doniczce, ale od jakiegoś czasu brązowieją jej końcówki liści, ma dobrą ziemie i podlewam ją z umiarem.

Dodaj swój komentarz