Stare odmiany drzew owocowych

Stare odmiany drzew owocowych

1 komentarzy

Od wielu lat liczba nowych odmian drzew owocowych systematycznie wzrasta. Hodowane odmiany mają się charakteryzować wyższą plennością, mniejszymi wymaganiami wobec podłoża oraz większą odpornością na choroby. Uprawa tych odmian sprawdza się przede wszystkim na plantacjach. Wymagają one wielu zabiegów chemicznych, aby wydać zdrowie owoce. W uprawie amatorskiej, część z nas, nie chce spożywać owoców, których uzyskanie wiąże się z wykorzystaniem sporej ilości środków chemicznych. Może pora zwrócić swoją uwagę na stare odmiany drzew owocowych, tak pospolite w starych sadach, którymi nikt się zbytnio nie zajmował, a rodziły bardzo smaczne i zdrowe owoce. Wielu z nas pamięta z dzieciństwa te smaki z babcinych sadów. W tamtych czasach w każdym gospodarstwie znajdowało się wiele drzew owocowych, których zadaniem było zaspokojenie potrzeb domowników pod względem dostępności do owoców. Wraz z upływającym czasem sędziwe drzewa powoli się wykruszają i zastępowane są przez nowe odmiany. Najczęściej karłowate, które odbierają klimatyczność takim miejscom. Wielu ogrodników amatorów z sentymentem wspomina sady zasobne w zróżnicowane smaki, które wykorzystywane były do urozmaicenia domowych wypieków, sporządzania smacznych kompotów, soków i innych przetworów, z jakich słynęły wiejskie spiżarnie. Współcześnie kiedy owoce są powszechnie dostępne, a ich cena nie wygórowana, wielu woli je kupować aniżeli uprawiać. Pamiętajmy jednak, że na marketowych półkach ciężko jest odnaleźć smaki minionych stuleci, może warto to zmienić i na nowo je odkryć.
   

Coraz częściej możemy się spotkać z inicjatywami mającymi na celu ochronę starych odmian drzew owocowych. Wspierajmy takie inicjatywy, gdyż dzięki nim różnorodność odmianowa zostanie zachowana. Nie można zrezygnować z dorobku minionych lat. Niech czerpią z niego również współczesne pokolenia.
   

Sędziwe drzewa owocowe warto objąć szczególną opieką. Odpowiednie cięcie zaniedbanych drzew przedłuży im żywotność a biologiczne sposoby ochrony przed chorobami i szkodnikami na pewno będą temu procesowi sprzyjać. Należy również na podkładach starych zrazów zaszczepiać stare odmiany. Myślę, że wspólnymi siłami można zrobić na tej płaszczyźnie wiele dobrego.
   

Jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych w polskich sadach jest jabłoń. Z minionych epok pochodzi wiele odmian wartych uwagi, charakteryzujących się smacznymi owocami, często odpornymi na choroby. ‘Kronselska’, należy do bardzo starych odmian, wyhodowana jeszcze w drugiej połowie XIX w. Swego czasu bardzo popularna w Polsce, jednak dziś już zapomniana, spotykana tylko w starych sadach. Ta letnia odmiana owocuje przemiennie, co drugi rok. Owoce sporych rozmiarów charakteryzują się bardzo smacznym, miękkim, soczystym i kwaskowatym miąższem. Dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Dość szybko, bo już po około czterech latach rozpoczynają owocowanie. Niestety odmiana podatna jest na grzyby powodujące mączniaka i parcha jabłoni. ‘Oliwka Żółta’ zwana pospolicie papierówką, króluje w sadach już od XIX w. Najprawdopodobniej wyhodowana została w Łotwie. Jej wielką zaletą jest wczesne dojrzewanie owoców, zdatne do spożycia już w lipcu. Papierówka owocuje dość szybko, ale umiarkowanie i bez odpowiedniego cięcia przemiennie. Wielkość owoców jest średnia. Wraz ze starzeniem się drzewa stają się one drobniejsze. Pokryte są zielono żółtą, gładką skórką i są bardzo smaczne, lekko kwaskowate. Uprawa tej odmiany udaje się w całej Polsce. Nie jest wrażliwa na mrozy i zbyt podatna na choroby. ‘Malinówka’ zwana ‘Malinówką Oberlandzką’ należy do odmian deserowych. Jej nazwa wzięła się od wyczuwalnego, malinowego posmaku miąższu tej odmiany. Znana już w XIX w. owocuje dość obficie, co drugi rok. Jej owoce są średnio duże, żebrowane, pokryte bordowo czerwonym rumieńcem. Zbiór owoców następuje we wrześniu. Można je przechowywać do stycznia, a nawet lutego. Odmiana charakteryzuje się kulistym pokrojem, łatwo ulega zagęszczeniu. Jej wadą jest podatność na mrozy, a atutem odporność na choroby. Corocznym owocowaniem może poszczycić się niemiecka odmiana ‘Boiken’, znana już na początku XIX w. Drzewo charakteryzuje się wyniosłą koroną i dość szybko wchodzi w okres owocowania-  około pięciu lat. Owoce pokryte żółtawo zieloną skórką z czerwonym rumieńcem, tłustawą. Smak owoców kwaskowaty z wyczuwalnym posmakiem korzennym. Zbiór owoców odbywa się w październiku, a ich przechowywanie może się udać nawet do maja. Podczas surowych zim może przemarzać. Odporność tej odmiany na choroby jest ograniczona.
   

czytaj dalej...

Zobacz także

1 komentarzy

  1. Dodał: leszek, Tytuł: stare odmiany jabłoni

    Może warto wspomnieć o starych odmianach jabłoni typu antonówka, bukówki i renety...

Dodaj swój komentarz