Newsletter serwisu


Stare odmiany drzew owocowych

Od wielu lat liczba nowych odmian drzew owocowych systematycznie wzrasta. Hodowane odmiany mają się charakteryzować wyższą plennością, mniejszymi wymaganiami wobec podłoża oraz większą odpornością na choroby. Uprawa tych odmian sprawdza się przede wszystkim na plantacjach. Wymagają one wielu zabiegów chemicznych, aby wydać zdrowie owoce. W uprawie amatorskiej, część z nas, nie chce spożywać owoców, których uzyskanie wiąże się z wykorzystaniem sporej ilości środków chemicznych. Może pora zwrócić swoją uwagę na stare odmiany drzew owocowych, tak pospolite w starych sadach, którymi nikt się zbytnio nie zajmował, a rodziły bardzo smaczne i zdrowe owoce. Wielu z nas pamięta z dzieciństwa te smaki z babcinych sadów. W tamtych czasach w każdym gospodarstwie znajdowało się wiele drzew owocowych, których zadaniem było zaspokojenie potrzeb domowników pod względem dostępności do owoców. Wraz z upływającym czasem sędziwe drzewa powoli się wykruszają i zastępowane są przez nowe odmiany. Najczęściej karłowate, które odbierają klimatyczność takim miejscom. Wielu ogrodników amatorów z sentymentem wspomina sady zasobne w zróżnicowane smaki, które wykorzystywane były do urozmaicenia domowych wypieków, sporządzania smacznych kompotów, soków i innych przetworów, z jakich słynęły wiejskie spiżarnie. Współcześnie kiedy owoce są powszechnie dostępne, a ich cena nie wygórowana, wielu woli je kupować aniżeli uprawiać. Pamiętajmy jednak, że na marketowych półkach ciężko jest odnaleźć smaki minionych stuleci, może warto to zmienić i na nowo je odkryć.
   

Coraz częściej możemy się spotkać z inicjatywami mającymi na celu ochronę starych odmian drzew owocowych. Wspierajmy takie inicjatywy, gdyż dzięki nim różnorodność odmianowa zostanie zachowana. Nie można zrezygnować z dorobku minionych lat. Niech czerpią z niego również współczesne pokolenia.
   

Sędziwe drzewa owocowe warto objąć szczególną opieką. Odpowiednie cięcie zaniedbanych drzew przedłuży im żywotność a biologiczne sposoby ochrony przed chorobami i szkodnikami na pewno będą temu procesowi sprzyjać. Należy również na podkładach starych zrazów zaszczepiać stare odmiany. Myślę, że wspólnymi siłami można zrobić na tej płaszczyźnie wiele dobrego.
   

Jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych w polskich sadach jest jabłoń. Z minionych epok pochodzi wiele odmian wartych uwagi, charakteryzujących się smacznymi owocami, często odpornymi na choroby. ‘Kronselska’, należy do bardzo starych odmian, wyhodowana jeszcze w drugiej połowie XIX w. Swego czasu bardzo popularna w Polsce, jednak dziś już zapomniana, spotykana tylko w starych sadach. Ta letnia odmiana owocuje przemiennie, co drugi rok. Owoce sporych rozmiarów charakteryzują się bardzo smacznym, miękkim, soczystym i kwaskowatym miąższem. Dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Dość szybko, bo już po około czterech latach rozpoczynają owocowanie. Niestety odmiana podatna jest na grzyby powodujące mączniaka i parcha jabłoni. ‘Oliwka Żółta’ zwana pospolicie papierówką, króluje w sadach już od XIX w. Najprawdopodobniej wyhodowana została w Łotwie. Jej wielką zaletą jest wczesne dojrzewanie owoców, zdatne do spożycia już w lipcu. Papierówka owocuje dość szybko, ale umiarkowanie i bez odpowiedniego cięcia przemiennie. Wielkość owoców jest średnia. Wraz ze starzeniem się drzewa stają się one drobniejsze. Pokryte są zielono żółtą, gładką skórką i są bardzo smaczne, lekko kwaskowate. Uprawa tej odmiany udaje się w całej Polsce. Nie jest wrażliwa na mrozy i zbyt podatna na choroby. ‘Malinówka’ zwana ‘Malinówką Oberlandzką’ należy do odmian deserowych. Jej nazwa wzięła się od wyczuwalnego, malinowego posmaku miąższu tej odmiany. Znana już w XIX w. owocuje dość obficie, co drugi rok. Jej owoce są średnio duże, żebrowane, pokryte bordowo czerwonym rumieńcem. Zbiór owoców następuje we wrześniu. Można je przechowywać do stycznia, a nawet lutego. Odmiana charakteryzuje się kulistym pokrojem, łatwo ulega zagęszczeniu. Jej wadą jest podatność na mrozy, a atutem odporność na choroby. Corocznym owocowaniem może poszczycić się niemiecka odmiana ‘Boiken’, znana już na początku XIX w. Drzewo charakteryzuje się wyniosłą koroną i dość szybko wchodzi w okres owocowania-  około pięciu lat. Owoce pokryte żółtawo zieloną skórką z czerwonym rumieńcem, tłustawą. Smak owoców kwaskowaty z wyczuwalnym posmakiem korzennym. Zbiór owoców odbywa się w październiku, a ich przechowywanie może się udać nawet do maja. Podczas surowych zim może przemarzać. Odporność tej odmiany na choroby jest ograniczona.
   

Z gruszy warto wspomnieć o ‘Faworytce’ odmianie amerykańskiego pochodzenia wyhodowanej w drugiej połowie XIX w. Należy ona do najsmaczniejszych odmian letnich zdatnych do spożycia na przełomie sierpnia i września. Charakteryzuje się bardzo dużymi owocami, których waga może dochodzić do prawie 200 g. Zaczyna owocować po kilku latach i zależnie od wielu czynników może owocować corocznie bądź przemiennie. Jest dość wytrzymała na mróz, ale podatna na parch, zwłaszcza w okresie mokrego lata. ‘Paryżanka’ jest odmianą wyhodowaną pod koniec XIX w we Francji. Odmiana cenna przede wszystkim poprzez późne dojrzewanie owoców, zdatne do spożycia od grudnia nawet do marca. Owoce potrafią osiągać spore rozmiary i pokryte są szorstką zielono ubarwioną skórką. Są lekko aromatyczne oraz dość smaczne. Zaletą ‘Paryżanki’ jest jej odporność na mróz oraz parch. Dużą odpornością na mróz oraz choroby charakteryzuje się belgijska odmiana ‘Salisbury’. Należy do odmian mało wymagających i najczęściej owocuje przemiennie. Owoce są zielono żółte z rdzawo ubarwionymi plamami, bardzo smaczne. Dojrzewają we wrześniu i nadają się do miesięcznego przechowywania.
   

Ze starych odmian śliw warto wspomnieć o ‘Węgierce Zwykłej’ odmianie pochodzącej z Azji Mniejszej, która już w XVII w., była spotykana w polskich sadach. W okres owocowania wchodzi dość późno, porównując do innych śliw. Owocuje średnio obficie. Jej owoce są małe do średnich o granatowej skórce i złocistym miąższu, bardzo dobrze odchodzącym od pestki. W smaku dość dobre, choć lekko cierpkie. Owoce dojrzewają w drugiej połowie września. Bardzo dużą popularnością cieszy się odmiana ‘Renkloda Althana’. Jest to czeska odmiana wyhodowana w XIX w. Charakteryzuje się średnim wzrostem i szybkim wejściem w okres owocowania. Owocuje dość obficie. Jej owoce są duże, kuliste o żółtym zabarwieniu z różowawym rumieńcem. Na owocach pojawia się także fioletowawy nalot. Są bardzo smaczne.
   

Büttnera Czerwona’ (Poznańska) jest niemiecką odmianą czereśni, wyhodowaną jeszcze w XIX w. Jest bardzo popularna i należy do najbardziej plennych późnych odmian. Charakteryzuje się silnym wzrostem, jest mało wymagająca, odporna na mrozy i mało podatna na choroby. Jej owoce są duże, sercowate, bardzo smaczne, dojrzewające w drugiej połowie lipca. Kolejną odmianą czereśni wyhodowaną w Niemczech jest ‘Hedelfińska’ . Odmiana bardzo popularna w Polsce o wysokich właściwościach deserowych. Owoce należąc do bardzo dużych, sercowatych i bardzo smacznych. Dojrzewają w drugiej połowie lipca. Wadą tej odmiany, jest jej podatność na raka bakteryjnego. ‘Schneidera Późna’ jest odmianą wyhodowaną w XIX w. o silnym wzroście i luźnej koronie. Owocuje dość obficie i jest mało podatna na raka bakteryjnego. Może przemarzać.
   

Do starych odmian wiśni z pewnością należy ‘Książęca’. Odmiana angielskiego pochodzenia znana już w XVII w. Owoce dojrzewają nierównomiernie już w połowie lipca. Są średniej wielkości o kulistym lub lekko wydłużonym kształcie, bardzo smaczne. Wadą tej odmiany jest jej mała wytrzymałość na wiosenne przymrozki. ‘Montmorency’ zwana ‘Goryczką Królewską’ jest odmianą wyhodowaną we Francji. Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem, kulistą koroną ze zwisającymi gałęziami. Należy do odmian bardzo plennych. Jej owoce  są duże o jasnoczerwonej skórce i dojrzewają w połowie lipca.
   

Przedstawiony powyżej wykaz starych odmian drzew owocowych spotykanych jeszcze w naszym kraju, to niewielki skrawek owocowej rzeczywistości, tak popularnej w ubiegłych stuleciach. Miejmy nadzieję,  że dzięki propagowaniu starych odmian uda się je uchronić przed całkowitym zapomnieniem.


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.17 / 6 razy oceniany
Tagi artykułu: stare odmiany drzew owocowych, odmiany jabłoni, jabłonie odmiany, jabłonie rodzaje, stare jabłonie, stare jabłka, jabłonie gatunki, jabłonie uprawa, jabłonie pielęgnacja, drzewa owocowe, drzewka owocowe, jabłonie drzewka, jabłoń Kronselska, jabłoń Malinówka, jabłoń papierówka, jabłoń Oliwka Żółta, jabłoń kosztela, jabłoń szara reneta, grusze odmiany, grusze rodzaje, stare grusze, grusze uprawa, stare odmiany gruszy, grusze gatunki, śliwy odmiany, śliwy rodzaje, stare śliwy, śliwy uprawa, stare odmiany śliwy, siwy gatunki, czereśnie odmiany, czereśnie rodzaje, stare czereśnie, czereśnie uprawa, stare odmiany czereśni, czereśnie gatunki, wiśnie odmiany, wiśnie rodzaje, stare wiśnie, wiśnie uprawa, stare odmiany wiśni, wiśnie gatunki, owocowe drzewa kolumnowe

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: stare odmiany jabłoni

Może warto wspomnieć o starych odmianach jabłoni typu antonówka, bukówki i renety...

dodał: leszek 2014-08-31 14:37:29


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]