Newsletter serwisu


Soczewica - uprawa, właściwości i zastosowanie

Soczewica jest popularną rośliną motylkową w krajach Bliskiego Wschodu takich jak Pakistan, Syria czy Iran. W starożytności była już dobrze znana w Egipcie, Grecji i Rzymie i stanowiła głównie danie ludzi biednych. Soczewica była uważana za najzdrowsze i najtańsze pożywienie, które dzięki wysokiej zawartości białka mogło zastąpić drogie mięso. Obecnie, największe pole uprawy soczewicy występuje w Hiszpanii, zaś we Francji otrzymuje się największe plony. W Polsce soczewica nie jest rośliną powszechnie uprawianą ze względu na zmienną pogodę typową dla naszego klimatu. Soczewica jest raczej postrzegana, jako roślina alternatywna i jest stosowana w płodozmiennych gospodarstwach ekologicznych, gdzie stanowi element zmianowania.

Właściwości i zastosowanie

Soczewica jest rośliną stryczkową o wysokiej zawartości białka, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować mięso w diecie wegetarian. Soczewica jest także polecana osobom, które mają wysokie zapotrzebowanie na białko w diecie, czyli sportowcom, pracownikom fizycznym oraz mamom karmiącym piersią. Poza tym soczewica posiada cenne składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo, beta-karoten, magnez, potas, fosfor, witaminę A i PP oraz witaminy z grupy B, dzięki czemu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu oraz działa korzystnie na śledzionę, trzustkę i żołądek. Ponadto, soczewica jest bogata w błonnik, przez co jest polecana osobą odchudzającym się.


Termin siewu i wymagania glebowe

 

Soczewica jest rośliną, która preferuje klimat kontynentalny, więc najlepiej ją sadzić na wschodzie Polski, gdzie będzie wydawała największe plony. Soczewicę można wysiać wcześnie, w okresie wysiewu grochu, ponieważ jest wytrzymała na przymrozki w początkowym okresie rozwoju (kiełkuje w temperaturze 4-5 C i znosi przymrozki do - 6 C). Termin wysiewu jest bardzo ważny, ponieważ jeżeli będzie opóźniony, można stracić znacznie na plonach. Soczewicę wysiewa się na glebach lżejszych, ale nie suchych. Soczewica będzie również źle rosła na glebach kwaśnych i podmokłych.

Soczewica

 

Soczewica

Uprawa, nawożenie i pielęgnacja

Uprawa roli pod soczewicę odbywa się tak samo jak dla roślin jarych wczesnego siewu. Po zbiorze przedplonu w okresie jesiennym trzeba wykonać podorywkę, bronowanie i orkę przedzimową. Wiosną należy powtórzyć bronowanie.

Przed wysiewem można zastosować zaprawę owadobójczą lub grzybobójczą, jeżeli w rejonie rośliny są atakowane przez oprzędziki. Powinno się również zaprawić nasiona specjalną szczepionką bakteryjną dla soczewicy oraz zastosować jedną z zapraw nasiennych przeciwko zgorzeli siewek. Siew należy wykonać na głębokość 5 cm, natomiast, jeżeli wiosną są niskie opady to na głębokość 6-8 cm. Rzędy powinny być rozstawione, co najmniej, co 15 cm. Zalecana obsada dla odmian gruboziarnistych to 150-200 szt./ 1 m2.

Nawożenie soczewicy zależy od zasobności gleby. Nawozy azotowe i fosforowe należy stosować wczesną wiosną w dawce dla fosforu 30-50 kg na hektar i dla potasu 50-70 kg na hektar. Jeżeli gleba ma niską zawartość substancji organicznych można też zastosować nawóz azotowy w ilości 20-30 kg na hektar. Glebę powinno się również wapnować, ponieważ soczewica nie wyrasta w glebach zakwaszonych. Optymalne pH dla gleby, w której rośnie soczewica to 6 do 6,5.

Soczewica

 

Soczewica

Zbiór

Zbiór soczewicy jest utrudniony przede wszystkim ze względu na niskie osadzenie strąków na roślinie. Soczewica, która nie jest uprawiana na dużej powierzchni może być zbierana wieloetapowo przez koszenie i młócenie kombajnem, w którym powinno się obniżyć zespół żniwny na minimalną wysokość cięcia. Jeżeli wyleganie jest jednokierunkowe należy zastosować podnośniki wyległych roślin. Po wymłóceniu nasiona powinny być osuszone tak, aby wilgotność wynosiła poniżej 15 %.


Formy spożywania

 

W przemyśle spożywczym soczewica jest stosowana do produkcji koncentratów zup a także puree. Na co dzień soczewicę wykorzystuje się do gotowania zup, sałatek lub gulaszy i pasuje do takich przypraw jak curry czy mięta. Z mielonej soczewicy również produkuje się mąkę, a w krajach azjatyckich przygotowuje się z niej chleb. Soczewica jest również popularna w żywieniu ekologicznym, ponieważ jest zdrowa i bogata w białko. Bardzo często są wykorzystywane kiełki soczewicy, w których jest zawarty kwas foliowy.

 

Soczewica

 

Soczewica


Oceń artykuł:
przetwarzam....
3.00 / 1 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]