Śliwki węgierki

Śliwki węgierki

Skomentuj artykuł

Węgierki – charakterystyka owoców

Węgierki kojarzą się nam przede wszystkim z ‘Węgierką Zwykłą’, która należała do najpopularniejszych odmian śliwy domowej, znajdujących się w uprawie. Jest synonimem dobrego smaku i poszukując smacznych owoców śliwy, wzorujemy się na smaku owoców tej odmiany.
Owoce węgierek osiągają spore rozmiary - średnie do dużych. Biorąc pod uwagę ich kształt są bardziej wydłużone. Barwa owoców granatowa do brunatnej. Miąższ węgierek jest smaczny, zwięzły, chrząstkowy i nie związany z pestką, która łatwo od niego odchodzi.
Węgierki możemy traktować jako owoce deserowe, poza tym nadają się także na przetwory, do suszenia, wędzenia i stanowią składnik wielu potraw, charakterystycznych dla kuchni polskiej.

Śliwki węgierki

Śliwki węgierki

Charakterystyka wybranych odmian śliw zaliczanych do węgierek

•    ‘Węgierka Zwykła’

Odmiana o bardzo smacznych owocach, ale ze względu na wysoką wrażliwość na szarkę rezygnuje się z jej uprawy i nie poleca. Obecnie poleca się klony tej odmiany w więc ‘Promis’, ‘Tolar’,’ Nectawit’. Są to odmiany mniej podatne na szarkę, szybko i obficie owocujące. Także należą do odmian późnych pod względem dojrzewania owoców. Owoce bardzo smaczne, deserowe, nadające się także na przetwory.

‘Węgierka Zwykła’ to stara odmiana, znana już w XVII w. Charakteryzuje się średnio silnym wzrostem, dość obficie owocuje, a jej owoce są smaczne, soczyste i aromatyczne. Owoce średnio duże, granatowe z nalotem.

Odmiana samopylna mniej wytrzymała na ujemne temperatury od innych węgierek, ale i tak dość dobrze sobie radzi w naszym klimacie. Najlepiej sadzić ją w osłoniętych, zacisznych i słonecznych stanowiskach. 

Zaliczana jest do odmian późnych,  a jej owoce dojrzewają w drugie połowie września i w październiku.

•    ‘Węgierka Wczesna’

Odmiana charakteryzuje się smacznymi, średniej wielkości, deserowymi owocami, które mogą być wykorzystane także na przetwory. Jej największe zalety to plenność, dobra mrozoodporność, mniejsza podatność na szarkę, szybkie przejście w okres owocowania.

Dobre rezultaty w uprawie ‘Węgierki Wczesnej’ uzyskamy, jeżeli zapewnimy jej jak najbliższe optymalnym warunki do rozwoju.
Odmiana samopylna.

Jej owoce po dojrzeniu (druga połowa sierpnia) opadają, a poza tym plenność i coroczność owocowania uzależniona jest od warunków, w których jest uprawiana .

•    ‘Węgierka Dąbrowicka’

Zaletą tej odmiany jest plenność, coroczne owocowanie, a także mniejsza podatność na szarkę. Poza tym ‘Węgierka Dąbrowicka’ szybko wchodzi w okres owocowania. Owoce są smaczne, średniej wielkości i dojrzewają na przełomie sierpnia i września.
W celu uzyskania dobrych wyników w uprawie ‘Węgierki Dąbrowickiej’ należy zapewnić jej jak najbliższe optymalnym warunki do prawidłowego rozwoju.

•    ‘Węgierka Lützelsachska’

Odmiana pochodzenia niemieckiego, jedna  z najwcześniej owocujących węgierek. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę lipca. Jej owoce są smaczne. Odmiana jest mniej wytrzymała na mrozy i bardziej podatna na choroby.

•    ‘Węgierka Łowicka’

Odmiana polskiego pochodzenia owocująca dość obficie, regularnie. Owoce smaczne, dość duże, które mogą być wykorzystane także na przetwory.
Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na przełom sierpnia i września.
Wadą tej odmiany jest jej mniejsza odporność na mróz, a także choroby w tym szarkę.

•     ‘Węgierka Włoska’

Odmiana o dużych i smacznych owocach deserowych. Niestety nie należy do odmian obficie owocujących, poza tym później wchodzi w okres owocowania. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę września.

•    ‘Węgierka Wielka’

Kolejna węgierka, charakteryzująca się samczymi, słodkimi, dość dużymi owocami. Nieregularnie i niezbyt obficie owocuje, a poza tym jest podatna na szarkę. Owoce dojrzewają już w sierpniu.

Śliwki węgierki

Śliwki węgierki

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: