Rabarbar - przetwory, właściwości i witaminy

Rabarbar - przetwory, właściwości i witaminy

Skomentuj artykuł

Chociaż rabarbar wielu z nas może kojarzyć się z owocem, zaliczany jest do wieloletnich roślin warzywnych. Na jednym miejscu uprawy może pozostawać nawet przez ponad 10 lat, dlatego warto naprawdę starannie wybrać dla niego stanowisko. W naszym kraju uprawia się go bardzo powszechnie (do spożycia przeznacza się przede wszystkim rabarbar ogrodowy - Rheum rhaponticum) i równie chętnie wykorzystuje w kuchni, gdzie znakomicie sprawdza się jako dodatek do ciast oraz składnik popularnych i lubianych kompotów.

Wartości odżywcze

Rabarbar jest warzywem bardzo smacznym i aromatycznym, chociaż nie posiada zbyt dużych wartości odżywczych. W młodych roślinach znajdziemy wprawdzie pewne ilości witamin (np. E, C oraz z grupy B) oraz związków mineralnych ( w tym żelaza, wapnia, magnezu, fosforu), ale z czasem zaczynają je wypierać kwasy organiczne (jabłkowy, octowy) ze szczawiowym na czele. Z tego właśnie względu rabarbar nadaje się do zbioru jedynie od wczesnej wiosny (ok. IV) do końca czerwca lub początku lipca, bo chociaż jego wzrost i rozwój trwają dalej, w późniejszym okresie w jego tkankach zbierają się tak duże ilości szczawianów, że przy regularnym spożywaniu mogłyby powodować uszkodzenia nerek i powstawanie kamieni nerkowych.


Usuwanie kwiatów

 

Kiedy uprawiamy rabarbar na działce, pamiętajmy aby w okresie wiosennym systematycznie usuwać pojawiające się zawiązki kwiatowe (chociaż w niektórych krajach uważa się je za przysmak i przyrządza podobnie, jak kalafiory). Taki zabieg pozwala na uzyskanie większych plonów lepszej jakości (w Polsce zbiera się i wykorzystuje jedynie ogonki liściowe), gdyż roślina cały swój wysiłek kieruje wtedy na tworzenie i odżywianie liści zamiast na produkcję nasion.

Kompot z rabarbaru

 

Kompot z rabarbaru

Sok z rabarbaru

Większość z nas jeszcze z czasów dzieciństwa dobrze zna smak kompotu rabarbarowego oraz ciasta i słodkich bułek, nadziewanych rabarbarem. Niewiele jednak osób wie, że warzywo to nadaje sie również do przygotowania przetworów na zimę oraz przyrządzania wina. Najprostszym sposobem na uzyskanie smacznego napoju rabarbarowego zamkniętego w słoiku, jest przygotowanie z ogonków liściowych soku za pomocą specjalnego garnka - sokownika. W tym celu powinniśmy wybrać zdrowe, dojrzałe i ładnie wybarwione ogonki liściowe (najlepiej z odmian o intensywnie czerwonych ogonkach), oczyścić je z liści i pokroić na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowany rabarbar należy następnie umieścić w sokowniku i zasypać cukrem (najlepiej w ilości ok. 100 g. cukru na kg. owoców). Parowanie soku przy 1 kg. rabarbaru powinno trwać niecałą godzinę, po czym uzyskany płyn należy zlać do przygotowanych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 min. Taki sok można dodatkowo wzbogacić smakiem truskawek, dodając owoce w proporcji: 1½ kg. truskawek, 1½ kg. rabarbaru oraz 75 dkg. cukru.

Rabarbar ogrodowy

 

Rabarbar ogrodowy

czytaj dalej...


Kategorie

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: