Pomidory w ogrodzie

Pomidory w ogrodzie

3 komentarzy

Ściółkowanie- aby ograniczyć parowanie wody z podłoża, a także rozwój chwastów, pomidory warto ściółkować  np. słomą.

Spulchnianie podłoża

Cięcie – z pewnością pod względem cięcia,  najłatwiejsze w uprawie są pomidory krzaczaste, uprawiane na płask,  które nie wymagają ani podwiązywania, ani cięcia. Odmiany wysokie, uprawiamy przy palikach bądź też sznurach, podwiązywanych do rusztowania. Przy takiej uprawie, pomidory możemy prowadzić na jeden, dwa bądź trzy pędy. Przy uprawie opartej na jednym pędzie, roślinę prowadzimy w taki sposób, że usuwamy wszystkie pędy boczne, w początkowej fazie  rozwoju. Wraz ze wzrostem rośliny, należy ją podwiązywać. Uprawa oparta na jednym pędzie przyśpiesza owocowanie i dojrzewanie pomidorów. Szybsze owocowanie, zapewni także ograniczenie ilości gron kwiatowych. Przy jednym pędzie, możemy zostawić około 4- 5 gron kwiatowych. Gdy zawiążą one owoce, ścinamy wierzchołkową część rośliny, powyżej drugiego liścia, nad czwartym bądź piątym gronem, zależnie od tego, ile gron zamierzamy pozostawić na roślinie. Tego typu cięcie określamy jako ogławianie. Pamiętajmy także o usuwaniu dolnych liści, dzięki czemu ograniczymy możliwość porażenia roślin przez choroby.

W uprawie na dwa pędy, poza pędem głównym, pozostawiamy jeszcze pęd boczny, pod pierwszym gronem kwiatowym. Pamiętajmy, że większa ilość pędów, wiąże się z późniejszym owocowaniem. 

Zbiory, zależnie od zastosowanej odmiany, mogą trwać od lipca do października. Ostatnie owoce, można zerwać jeszcze przed dojrzeniem, aby ochronić je przed mrozami- dojrzeją w mieszkaniu.

Odmiany pomidorów

W sprzedaży nie brakuje zmiennych odmian, warto zapoznać się z ich opisem, oraz skorzystać z oferty cieszącego się dobrą opinią producenta. Nie kupujmy pomidorów nie znając podstawowych cech danej odmiany

Wśród odmian, wyróżniamy odmiany wczesne, średnie, późne, gruntowe, szklarniowe, karłowate, wysokie, o sztywnych łodygach, o miękkich łodygach, samokończące.

Poza tym, odmiany różnią się wielkością, kształtem owoców, smakiem, barwą m.in. czerwone, różowe, żółte, zielone, czarnoczerwone.

Wybrane odmiany pomidorów 

Ø Chocolate Cherry- jedna z nowszych odmian pomidorów, charakteryzująca się niewielkimi owocami w barwie czarnoczerwonej.

Ø ‘Bawole serce’ – odmiana o bardzo smacznych, mięsistych owocach, wysoka, dlatego też wymaga podpór. Nazwa odmiany wynika z kształtu owoców. Późna odmiana, której zbiory rozpoczynają się w sierpniu i trwają do późnej jesieni.

Ø ‘Koralik’- odmiana krzewiasta, charakteryzująca się drobnymi owocami, doskonała do uprawy amatorskiej. Odmiana średnio wczesna o wiotkich łodygach, owoce czerwone, kuliste, twarde i smaczne.

Ø ‘Faworyt’- odmiana o smacznych, mięsistych, malinowych owocach.

Ø ‘Jawor’- nadaje się do uprawy gruntowej, odmiana wczesna o kulistych, smacznych owocach. Samokończąca.

Ø ‘Złoty Ożarowski’- odmiana sztywnołodygowa, charakteryzująca się silnym wzrostem, a także pomarańczowymi, kulistymi owocami.

Ø ‘Malinowy Olbrzym’- odmiana doskonała do uprawy amatorskiej, owoce duże, mięsiste, smaczne.

Właściwości pomidora

Poza wyjątkowym smakiem, owoce pomidora zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Z witamin warto wymienić witaminę B1, B2, A, K, C, PP. Poza tym zawierają m.in.  wapń, żelazo, sód, fosfor, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, cukry. Ze względu na dużą zawartość wody (powyżej 90%) są mało kaloryczne, a przy tym dość sycące, ze względu na zawartość błonnika.

Bardzo cennym składnikiem pomidorów jest likopen, a więc przeciwutleniacz, dobroczynnie wpływający na nasz organizm.

Pomidory spożywamy na surowo (sałatki,  kanapki, surówki), a także w formie przetworów (przeciery, sosy, soki).
   

Pomidory w ogrodzie

Pomidory w ogrodzie

Choroby i szkodniki

Pomidory należą do roślin, które wymagają szczególnej pielęgnacji i ochrony przed patogenami oraz szkodnikami. Aby cieszyć się dobrze owocującymi pomidorami, należy poświęcać im wiele czasu i monitorować rośliny, a w przypadku zmian chorobowych natychmiast reagować, eliminując zagrożenie.

Z chorób najczęściej występują choroby grzybowe, ale zwróćmy także uwagę na choroby o podłożu wirusowym (m.in. smugowatość pomidorów, zielona mozaika), fizjologicznym oraz bakteryjnym. Chorób wirusowych nie jesteśmy w stanie zwalczyć, tak więc porażone rośliny należy usunąć, a najlepiej spalić.
Choroby fizjologiczne wynikają z błędnego stanowiska oraz nieodpowiedniej pielęgnacji roślin.

czytaj dalej...

3 komentarzy

  1. Dodał: Jolanta, Tytuł: artykuł super

    Witam serdecznie i dziękuję za wspaniały opis uprawy pomidorów. Ja mam to warzywko pod osłoną i mam problem a mianowicie na czubku rośliny liście skręcają się robiąc istny kołtun co to może być?. Pozdrawiam.

  2. Dodał: Paulina, Tytuł: tunel foliowy

    mnie też artykuł się podoba, sama mam w ogródku pomidory i na pewno przyda mi się ten artykuł, dlatego go zapisuję. Pochwalę się przy okazji że hoduję moje pomidorki w tunelu i jestem bardzo zadowolona. Tylko nie wiem co to może być za choroba lub po prostu taki urok pomidora. A mianowicie na dole pomidora pojawiają się szare pierścienie

  3. Dodał: Zbigniew adres e-mail zseweryn41@interia.pl, Tytuł: Porada bardzo dobra

    Artykul b.ciekawy.Przy okazji jezeli mozna zapytac,jaka to choroba i czym ewentualnie zwalczyc,dolne liscie krzakow pomidora zwijaja sie i zmieniaja barwe na bledsza.Pozdrawiam

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: