Pielęgnacja winogron

Pielęgnacja winogron

Skomentuj artykuł

Uprawiana od tysięcy lat winorośl doczekała się tysięcy odmian, coraz bardziej przystosowanych do niesprzyjających warunków atmosferycznych panujących w naszym klimacie. Coraz częściej sięgamy na półkę sklepową po winorośl, marząc o dorodnych i smacznych owocach, które mogą stanowić doskonały surowiec na sporządzenie smacznego wina.

 

Winogrona to bardzo cenne owoce o wysokich walorach deserowych, doskonałych na przetwory- wina, soki, dżemy oraz galaretki. Owoce zawierają dużo cukrów, witamin z grupy B, witaminę C, P, PP. Poza tym kwasy organiczne, pektyny, potas, magnez, kobalt, mangan i żelazo. Poza tym ciemne winogrona zawierają antyoksydanty, które zapobiegają miażdżycy oraz zmianom nowotworowym.

 
 
Od czego zacząć ?

Na samym początku to warto sporo czytać o uprawie, pielęgnowaniu oraz cechach poszczególnych grup i odmian winorośli. To bardzo istotne, aby z sukcesem uprawiać winorośl w naszym klimacie. Nie ma co ukrywać, klimat Polski nie jest sprzyjający uprawie tej rośliny, krótkie lata i mroźne zimy to  negatywne czynniki utrudniające uprawę gruntową. Rozwiązaniem może być uprawa pod osłonami, która w pewnym zakresie uniezależnia nas od czynników pogodowych. W opracowaniu skupimy się jednak na uprawie winorośli w gruncie.

 
Jaką odmianę wybrać ?

Na samym początku warto wiedzieć, że w naszym klimacie do uprawy najlepiej wybrać odmianę z grupy mieszańców, które są bardziej odporne na niekorzystne warunki. Winorośl europejska nie zawsze uda się, nawet w zachodniej i południowej Polsce. Dostępne odmiany są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem smaku jak i terminu dojrzewania. W przypadku chłodniejszych stanowisk lepiej wybierać odmiany wcześniejsze, aby zdążyć dokonać zbioru przed pojawieniem się przymrozków.

Przy wyborze odmiany do amatorskiej uprawy bierzmy pod uwagę przede wszystkim poziom mrozoodporności, okres dojrzewania oraz odporność na choroby (m.in. mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy oraz szara pleśń).

           

Z dostępnych na rynku odmian można polecić odmiany

Alden – jest przykładem plennej odmiany deserowej, doskonałej do uprawy w gruncie. Charakteryzuje się ona dużymi owocami o czerwonogranatowym zabarwieniu. Jest dość wytrzymała na mrozy oraz choroby. Jest to odmiana późna, dlatego nadaje się na stanowiska słoneczne i zaciszne, które pozwalają zdążyć ze zbiorem nim nadejdą pierwsze przymrozki.

 

Agat Doński- należy do odmian deserowych wczesnych- granatowe i duże owoce dojrzewają już we wrześniu. Bardzo plenna odmiana, wytrzymująca mrozy do - 25°C. Odmiana preferująca lżejsze podłoże.

 

Arkadia- odmiana o dużych owocach, nadająca się na stanowiska słoneczne, ciepłe oraz zaciszne. Dość plenna o żółtawych owocach. Bardziej podatna na przemarzanie, tak więc warto ją okryć na zimę.

 

Nero – należy do wczesnych, a zarazem bardzo plennych odmian. Liczne owoce, średniej wielkości, są bardzo smaczne, słodkie oraz delikatne.

 

Bianca- odmiana doskonała do wyrobu wina- średnio wczesna, o aromatycznych, żółtozielonych owocach. Wykazuje wysoką odporność na mrozy oraz choroby grzybowe.

 
 

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz