Newsletter serwisu


Pielęgnacja winogron

Uprawiana od tysięcy lat winorośl doczekała się tysięcy odmian, coraz bardziej przystosowanych do niesprzyjających warunków atmosferycznych panujących w naszym klimacie. Coraz częściej sięgamy na półkę sklepową po winorośl, marząc o dorodnych i smacznych owocach, które mogą stanowić doskonały surowiec na sporządzenie smacznego wina.

 

Winogrona to bardzo cenne owoce o wysokich walorach deserowych, doskonałych na przetwory- wina, soki, dżemy oraz galaretki. Owoce zawierają dużo cukrów, witamin z grupy B, witaminę C, P, PP. Poza tym kwasy organiczne, pektyny, potas, magnez, kobalt, mangan i żelazo. Poza tym ciemne winogrona zawierają antyoksydanty, które zapobiegają miażdżycy oraz zmianom nowotworowym.

 
 
Od czego zacząć ?

Na samym początku to warto sporo czytać o uprawie, pielęgnowaniu oraz cechach poszczególnych grup i odmian winorośli. To bardzo istotne, aby z sukcesem uprawiać winorośl w naszym klimacie. Nie ma co ukrywać, klimat Polski nie jest sprzyjający uprawie tej rośliny, krótkie lata i mroźne zimy to  negatywne czynniki utrudniające uprawę gruntową. Rozwiązaniem może być uprawa pod osłonami, która w pewnym zakresie uniezależnia nas od czynników pogodowych. W opracowaniu skupimy się jednak na uprawie winorośli w gruncie.

 
Jaką odmianę wybrać ?

Na samym początku warto wiedzieć, że w naszym klimacie do uprawy najlepiej wybrać odmianę z grupy mieszańców, które są bardziej odporne na niekorzystne warunki. Winorośl europejska nie zawsze uda się, nawet w zachodniej i południowej Polsce. Dostępne odmiany są bardzo zróżnicowane zarówno pod względem smaku jak i terminu dojrzewania. W przypadku chłodniejszych stanowisk lepiej wybierać odmiany wcześniejsze, aby zdążyć dokonać zbioru przed pojawieniem się przymrozków.

Przy wyborze odmiany do amatorskiej uprawy bierzmy pod uwagę przede wszystkim poziom mrozoodporności, okres dojrzewania oraz odporność na choroby (m.in. mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy oraz szara pleśń).

           

Z dostępnych na rynku odmian można polecić odmiany

Alden – jest przykładem plennej odmiany deserowej, doskonałej do uprawy w gruncie. Charakteryzuje się ona dużymi owocami o czerwonogranatowym zabarwieniu. Jest dość wytrzymała na mrozy oraz choroby. Jest to odmiana późna, dlatego nadaje się na stanowiska słoneczne i zaciszne, które pozwalają zdążyć ze zbiorem nim nadejdą pierwsze przymrozki.

 

Agat Doński- należy do odmian deserowych wczesnych- granatowe i duże owoce dojrzewają już we wrześniu. Bardzo plenna odmiana, wytrzymująca mrozy do - 25°C. Odmiana preferująca lżejsze podłoże.

 

Arkadia- odmiana o dużych owocach, nadająca się na stanowiska słoneczne, ciepłe oraz zaciszne. Dość plenna o żółtawych owocach. Bardziej podatna na przemarzanie, tak więc warto ją okryć na zimę.

 

Nero – należy do wczesnych, a zarazem bardzo plennych odmian. Liczne owoce, średniej wielkości, są bardzo smaczne, słodkie oraz delikatne.

 

Bianca- odmiana doskonała do wyrobu wina- średnio wczesna, o aromatycznych, żółtozielonych owocach. Wykazuje wysoką odporność na mrozy oraz choroby grzybowe.

 
 
Wymagania winorośli
 

         Nasłonecznienie

Winorośl należy do roślin światłolubnych, które do prawidłowego rozwoju       wymagają dużo światła. Na słonecznych stanowiskach lepiej rozwija się,       szybciej dojrzewają owoce oraz jest bardziej odporna na choroby. Zacienione stanowiska sprzyjają chorobom, mniejszym plonom, dłuższym okresom       dojrzewania owoców oraz nienaturalnie rozwiniętym organom rośliny.

         Temperatura

Zależnie od grupy i odmian winorośl może być bardziej lub mniej podatna na ujemne temperatury. W Polsce najlepiej uprawiać winorośl w południowej i         zachodniej Polsce, gdzie panują bardziej przychylne tej roślinie warunki.       Zazwyczaj winorośl znosi temperaturę do około – 20/ -26°C.

         Podłoże

Winorośl najlepiej czuje się na glebach lekkich, próchniczych, głębokich, łatwo         nagrzewających się. Unikajmy gleb podmokłych !

 

Sadzenie winorośli

            Przygotowanie podłoża

Nim zakupimy sadzonki należy dokładnie przygotować podłoże, a więc oczyścić, odchwaścić, głęboko przekopując wraz z zastosowanym, dobrze      rozłożonym obornikiem lub kompostem. Nawozy organiczne powinny stanowić       postawę przy nawożeniu roślin, a nawozy mineralne tylko        uzupełnienie w razie         potrzeby.

         Wybór sadzonki

Wybierajmy sadzonki w pojemnikach, które łatwiej przyjmują się. Dobra      sadzonka powinna charakteryzować się brakiem zmian chorobowych i       zdrowym wyglądem. Ulistnione sadzonki najlepiej sadzić na przełomie wiosny i         lata.

         Sadzenie

Sadzonki winorośli sadzimy w dołkach o półmetrowej średnicy, na kopczykach         żyznego podłoża. Sadzonkę sadzimy przy paliku, na takiej głębokości, aby 2-     3 pąki wystawały ponad powierzchnię i do połowy przysypuje się podłożem,  po      czym obficie podlewa i zasypuje. Wystającą część sadzonki należy          przysypać np. torfem.

 

Pielęgnacja winorośli

            Nawożenie

Każdego roku należy dokarmiać winorośl nawozem organicznym np.  kompostem. Przy jego braku stosujemy wieloskładnikowy nawóz, zgodnie z     zaleceniami podanymi przez producenta.

            Podlewanie

W przypadku przedłużającej się suszy należy uzupełniać braki wody przede  wszystkich u młodych roślin. Starsze tworząc rozległy system korzeniowy       dobrze sobie radzą z niedoborem wody, choć i one zwłaszcza w okresie tworzenia owoców wymagają większej uwagi pod tym względem. Zbytniej  utracie wilgoci będzie zapobiegać rozsypana wokół rośliny ściółka.

         Cięcie

Cięcie winorośli należy do podstawowych i najważniejszych zabiegów  pielęgnacyjnych, warunkujących obfite plony. Należy pamiętać, że owocują       one dopiero w trzecim roku po posadzeniu, a znaczące plony uzyskujemy          dopiero w 5- 6 roku uprawy. Warto wiedzieć, że na winorośli owocują pędy         jednoroczne, które rozwijają się z zeszłorocznych pąków powstałych na        zdrewniałych pędach zwanych łozą. Jeżeli chcemy, aby winorośl nam dobrze owocowała należy stosować silne cięcie. Brak cięcia spowoduje duży przyrost    pnącza, ale nie będzie miało to odzwierciedlenia w postaci obfitego zbioru.          Roślina zbyt wiele energii zużyje na tworzenie nowych, zielonych przyrostów.          Winorośl tniemy w okresie spoczynku, a więc już w okresie jesiennym       możemy częściowo ją przyciąć, a w okresie wiosennym przeprowadzić         ostateczne cięcie, kiedy doskonale widzimy kondycję winorośli po zimie i       zakres ewentualnych uszkodzeń mrozowych.

Cięcia formującego dokonujemy już na jednorocznych sadzonkach tnąc je na dwa oczka, pozostawiając jeden- dwa pędy, a w następnym roku    przycinając na 3- 4 oczka, zostawiając 2-3 pędy. Istnieje wiele sposobów na formowanie winorośli. Jeżeli winorośl       posadziliśmy przy ścianie można  zastosować formę pienną, natomiast formy bezpienne stosujemy w rejonach, gdzie istnieje większe zagrożenie  przemarznięcia rośliny, a w  takiej formie łatwiej jest zabezpieczyć roślinę     na okres zimy.

Aby winorośl dobrze owocowała należy pozostawić odpowiednią ilość  oczek na pędy owocujące. Pamiętajmy, że słabsze rośliny nie będą w stanie  obficie zaowocować na zbyt wielu pozostawionych pędach jednorocznych. Im silniejszy krzew, tym można pozostawić większą liczbę oczek, z których   rozwiną się pędy owocujące.

Zależnie od długości pozostawionej na krzewie łozy ( zróżnicowanie pod względem ilości znajdującej się na niej oczek) wyróżniamy cięcie krótkie (pozostawienie do 4 oczek), cięcie średnie (pozostawienie do 8 oczek) oraz    długie (pozostawienie do 12 oczek). Możemy zastosować także cięcie  mieszane.

W okresie wegetacji należy przeprowadzić cięcie tzw. zielone, które    pozytywnie wpłynie na zbiory. Możemy przerzedzić pędy w celu ograniczenia    możliwości porażenia chorobami oraz wpłynięcia na jakość owoców.       Uszczykiwanie wierzchołków owocujących pędów ma na celu zahamowanie    ich wzrostu, w celu wpłynięcia na lepszy rozwój kwiatów, a tym samym ilość i       jakość zbioru. Poza tym uszczykujemy pasierby oraz w razie potrzeby      przerzedzamy liście.

Pielęgnacja winogron

         Przygotowanie winorośli do zimy

Ponieważ winorośl potrafi przemarznąć, tak więc w miejscach gdzie jest       szczególnie narażona na przemarzanie należy ją dokładnie okrywać.

         Wyróżniamy kilka sposobów okrywania winorośli:

         - kopczykowanie

         - okrywanie różnymi materiałami np. włókniną (nim okryjemy należy przyciąć winorośl)

         - możemy także przygiąć krzew do podłoża i obsypać ziemią

 
Choroby i szkodniki

Winorośl zależnie od gatunków i odmian wykazuje zróżnicowaną podatność na choroby. Może być atakowana przede wszystkim przez choroby o podłożu grzybowym:

 

  • Mączniak rzekomy- wywołuje go grzyb Plasmopara viticola, który atakuje wszystkie zielone części rośliny, a więc liście, kwiaty oraz jagody. Początkowe objawy to żółtawe plamy z czasem obsypane białoszarym, mączastym nalotem. Niszczy liście, które przedwcześnie opadają, a owoce przybierają formę brązowawych mumii. Ponieważ grzyb zimuje w opadłych liściach, koniecznie należy zgrabić i spalić porażone liście. Winorośl posadzona na bardziej zacienionym stanowisku i zbyt „zakrzaczona”, wykazuje większe prawdopodobieństwo zachorowania. Ponieważ profilaktyka jest o wiele korzystniejszym i tańszym rozwiązaniem, pamiętamy o zapobieganiu chorobie poprzez sadzenie roślin w miejscach o dostatecznym ruchu powietrza, na podporach i ich systematycznym przycinaniu.
  •  
  • Mączniak prawdziwy- wywołuje go grzyb Uncinula necator , który poraża liście oraz kwiaty i owoce, które pokrywają się szarawym, mączastym nalotem. W wyniku porażenia liście opadają, a jagody ostatecznie gniją. Chorobę zwalczamy stosując profilaktycznie preparaty siarkowe.
  •  
  • Szara pleśń- wywołuje ją grzyb o nazwie Botrytis cinerea. Grzyb atakuje owoce, także w fazie niedojrzałej, które z czasem zaczynają gnić. W przypadku niewielkiego porażenia jagód, możemy je zastosować do produkcji wina.
  • Chloroza- objawia się żółknięciem liści, a przy zawansowanej chorobie liście zaczynają zasychać. Przy odpowiednim nawożeniu choroba nie występuj.
  •  
  • Antraknoza winorośli- nie należy do chorób aż tak poważnych jak w przypadku mączniaków, jednak przy dużym nasileniu może bardzo osłabić roślinę. Chorobę rozpoznamy poprzez brązowawe plamy z czerwoną obwódką, pojawiające się na liściach. Z czasem porażona tkanka obumiera i pojawiają się dziury. Porażeniu ulegają także pędy oraz jagody.
  •  
  • Rak bakteryjny- ma postać spękań oraz zrogowaciałych narośli.
 

         Do szkodników na które szczególnie jest narażona winorośl należ

  • Szpeciel pilśniowiec winoroślowy- jest to roztocze żerujące na młodych, jeszcze bardzo delikatnych liściach, z których wysysa soki, nakłuwając je od spodniej strony. Są one mikroskopijnej wielkości, tak więc ich obecność rozpoznamy po pojawieniu się pęcherzykowatych narośli.
  •  
  • Przędziorek- bardzo popularny szkodnik należący do rodziny pajęczaków, niewielkich rozmiarów, którego obecność rozpoznamy po delikatnym oprzędzie na dolnej stronie liści oraz nakłuciach spodniej strony liścia, które ulegają deformacji i z czasem opadają. Przedwczesny opad liści negatywnie wpływa na zdrowotność rośliny oraz jej zimowanie.
 

Uprawa i pielęgnacja winorośli na owoce jest bardzo zawiłym i rozbudowanym tematem. Aby w pełni zapoznać się z tematyką należy skorzystać z licznych pozycji książkowych jakie ukazały się na rynku wydawniczym. Ze swojej strony polecam pozycję książkową autorstwa Romana Myśliwca Winorośl w ogrodzie, gdzie w sposób bardzo szczegółowy wyjaśnił kwestie związane z uprawą tego krzewu w ogrodzie.


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.71 / 14 razy oceniany
Tagi artykułu: winogrona uprawa, winogrona sadzenie, sadzonki winogron, winogrona ziemia, winogrona stanowisko, winogrona pielęgnacja, winorośl uprawa, winorośl sadzeni, winorośl sadzonki, winogrona odmiany, winorośl odmiany, winogrona rodzaje, winorośli rodzaje, winogrona hodowla, winorośl hodowla, winogrona witaminy, winogrona sadzenie, winogrona nawożenie, winorośl nawożenie, winogrona cięcie, winorośl cięcie, winogrona przycinanie, winorośl przycinanie, kiedy ciąć winogrona, kiedy ciąć winorośl, cięcie drzew owocowych, winogrona w ogrodzie, cięcie formujące, winorośl zimowanie, winogrona zimowanie, winorośl choroby, winorośl szkodniki, winogrona choroby, winogrona szkodniki, choroby roślin, szkodniki roślin, winogrona, winnice, szara pleśń, przędziorki, Mączniak rzekomy winorośli, Mączniak właściwy winorośli, rośliny jagodowe, kiedy sadzić winogron

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]