Newsletter serwisu


Pepino - uprawa i pielęgnacja

Nazwa Pepino pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza ogórek. Nadali ją owocu  hiszpańscy Konkwistadorzy, dla których niedojrzałe Pepino przypominało ogórek. Owoc należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak ziemniak, oberżyna i  papryka oraz pomidor.

Pepino ma  bardzo smaczne i słodkie owoce. Mają one podłużny, sercowaty lub gruszkowaty kształt o barwie kremowej z fioletowymi paskami.  Smak owocu stanowi połączenie smaku cytryny, ananasa i melona. Gdy roślina dojrzewa to staje się miękka jak na przykład kiwi. Pepino może być, również traktowane jako warzywo. Roślina pochodzi  z Chile i Peru. W naszym klimacie roślina dorasta do dziewięćdziesięciu centymetrów wysokości.  Jej owoce dojrzewają na jesieni i mogą osiągnąć wagę czterdziestu dekagramów. W krajach o cieplejszym klimacie Pepino uprawia się jako bylinę, u nas w kraju natomiast jako roślinę jednoroczną.

Uprawa Pepino.

Stanowisko –   Najkorzystniejsze dla Pepino jest słoneczne i zaciszne miejsce.

Podlewanie –    Wskazane jest, żeby podłoże było cały czas wilgotne.

Podłoże -  Korzystnym podłożem  dla rośliny jest substrat torfowy.

Rozmnażanie –  Pepino rozmnażamy z nasion lub sadzonek. Sadzonki ukorzeniają się mniej więcej po miesiącu.
 

Roślinę można uprawiać zarówno w doniczce, jak i w gruncie, ale do ziemi sadzimy ją po piętnastym maja, żeby nie zmarzła.

Temperatura – Minimalna temperatura do przezimowania wynosi około pięciu stopni. Jednak owoc najlepiej rozwija się przy temperaturze od dziesięciu do trzydziestu stopni. Gdy jest zimniej lub cieplej to Pepino gorzej rośnie i słabiej zawiązują się owoce.

Choroby i szkodniki.

Pepino często atakują  przędziorki.  Atak szkodników możemy rozpoznać po występujących na roślinie delikatnych  pajęczynkach i chodzących po Pepino  małych czerwonych pajączkach. 

Zabiegi pielęgnacyjne.

Rośliny należy sadzić w dużych pojemnikach.

Ze względu  na dość duże i ciężkie owoce Pepino należy zapewnić podpórki.

Nie wolno rośliny ani za mocno podlewać, ani przesuszyć podłoża, ponieważ wtedy  roślina zmarnieje.

Mocne przycinanie rośliny zapewni nam dorodne owoce.

Czas dojrzewania Pepino może wynosić nawet trzy miesiące od momentu zawiązania się owoców.  W przypadku niskich temperatur  i przy krótkim dniu może to trwać jeszcze dłużej.

Zastosowanie.

Gdy Pepino owocuje jest bardzo dekoracyjne i idealnie nadaje się  do tego, aby nadać cieplejszego charakteru surowemu wnętrzu.

Poza tym  roślina zawiera w sobie węglowodany, witaminę A i C oraz składniki mineralne.

Dojrzałe Pepino traktujemy jako owoc, zaś nie w pełni dojrzałe jako warzywo.

Na początku wiosny roślinę należy przyciąć.

Z owocu wytwarza się pyszne dżemy oraz kandyzuje. Smaczne, są również jedzone na surowo, polecam.  A warzywa gotuje się  oraz smaży.

W Polsce uprawia się  odmianę Pepino Gold, jej owoce są wyjątkowo smaczne.

Agnieszka Krakowiak


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 3 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: zapytanie czy pepino ma inną nazwę

Kupiłam w Lidlu roślinkę na obrazku przypominającą Pepino ,lecz na opakowaniu przeczytałam że jest to roślina ozdobna nie do konsumpcji.Na opakowaniu nazwy nie znalazłam chyba że Solanum jest nazwą tej roślinkia może to jest to samo tylko dlaczego nie jest przeznaczone do konsumpcji?

dodał: ewa_szo 2012-05-05 22:54:49

Tytuł: odp na zapytanie czy pepino ma inną nazwę

Chodziło ci zapewne o Solanum muricatum. Nie jest to nazwa innej roślinki. To nazwa systematyczna Pepino Gold. A to że nie jest jadalna jest chyba jakimś błędem.

dodał: Viperia 2013-04-30 17:49:07


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]