Newsletter serwisu


Odmiany ziemniaków

Ziemniak jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych na świecie o bardzo szerokim zastosowaniu. Jego bulwy wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia (pieczone, gotowane), produkcji przetworów (puree, frytki, chipsy), do produkcji skrobi, alkoholu i na pasze dla zwierząt.

W związku z tak szerokim użytkowaniem wyselekcjonowano szereg odmian, które różnią się od siebie szeregiem cech. Pierwszą z nich jest termin zbioru - od odmian bardzo wczesnych po późne. Szczególnie w naszym kraju zarejestrowanych jest bardzo dużo odmian bardzo wczesnych i wczesnych, przydatnych do przyspieszonego zbioru bulw. Jeśli chodzi o przeznaczenie bulw, wyróżniamy odmiany przemysłowe i jadalne. W drugiej grupie znajdują się odmiany w typie sałatkowym (zwarte i jędrne po ugotowaniu), ogólnoużytkowe oraz mączyste (rozsypujące się). Oczywiście istnieje także wiele odmian posiadających cechy pośrednie.

Warto do uprawy przeznaczyć bulwy takiej odmiany, która będzie charakteryzowała się względna odpornością na choroby ziemniaka, a wśród nich te najbardziej uciążliwe: zarazę ziemniaka oraz choroby wirusowe. Ważną cechą będzie także odporność na mątwika ziemniaczanego - wszystkie odmiany zagraniczne i większość odmian krajowych posiada już tę cechę.


Przegląd polecanych odmian ziemniaka z uwzględnieniem pory zbioru bulw:

Bardzo wczesne:

Agata’ – odmiana jadalna dająca bulwy o regularnym kształcie i płyto zagłębionych oczkach. Miąższ jasnożółty o niskiej zawartości suchej masy. Dobrze plonująca, jednak dość podatna na parcha odmiana.

Arielle’ – jadalna odmiana ogólnoużytkowa wytwarzająca duże bulwy o jasnożółtym miąższu, który nie ciemnieje zarówno na surowo jaki i po ugotowaniu. Podatna na zarazę ziemniaka.

Denar’ – wczesna, bardzo plenna odmiana ogólnoużytkowa, dobra do sałatek. Produkuje bardzo duże, kształtne  bulwy o jasnożółtym miąższu. Podatna na porażenie przez zarazę ziemniaka.

Fresco’ – odmiana jadalna, ogólnoużytkowa oraz do produkcji frytek. Bulwy maja. Dostarcza dużych i średnio dużych, owalnych bulw o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Nie nadaje się do przechowywania.

Impala’ – odmiana jadalna dobra do produkcji frytek i chipsów. Średniej wielkości bulwy maja skórkę w jasnożółtym kolorze i taki sam miąższ. Daje wysokie plony, jest wytrzymała na suszę i mało podatna na parcha. Nadaje się do długiego przechowywania. Często dostępna w handlu w sklepach wielkopowierzchniowych.

Odmiany ziemniaków

Odmiany ziemniaków

Irys’ – odmiana o dużych bulwach z jasnożółtą skórką i białym miąższem w typie ogólnoużytkowym. Polecana także do produkcji frytek i na mrożonki.

Lord’ – jadalna odmiana typu ogólnoużytkowego i sałatkowego o bardzo dużych, lekko okrągławych bulwach i jasnożółtym miąższu. Odporna na zakażenia wirusowe, lecz podatna na zarazę ziemniaczaną.

Miłek’ – jadalna odmiana w typie ogólnoużytkowym o bardzo dużych, wyrównanych bulwach z jasnożółtym miąższem. Podatna na, odporna na mątwika ziemniaczanego.

Orlik’ – odmiana ogólnoużytkowa o bulwach okrągło-owalnych z gładka żółta skórką i jasnożółtym miąższu. Nadaje się także do produkcji frytek.

Velox’ – smaczna odmiana ogólnoużytkowa o owalnych, bardzo dużych bulwach z jasnożółtym miąższem. Odporna na mątwika ziemniaczanego i wyjątkowo wrażliwa na zarazę ziemniaczaną.

Odmiany ziemniaków

Odmiany ziemniaków

Wczesne:

Gracja’ – odmiana ziemniaka wytwarzająca nieco podłużne bulwy, bardzo regularne. Skórka żółta, miąższ jasnożółty. Odmiana w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym/mączystym, świetnie nadająca się na puree i na chipsy.

Owacja’ – odmiana typu ogólnoużytkowego, lekko mączysta. Wytwarza bardzo duże bulwy z jasnożółtym miąższem. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odporna na wirusa liściozwoju, średnio podatna na zarazę ziemniaczaną.

Irga’ – jedna z najpopularniejszych odmian w polskiej uprawie ziemniaków z przeznaczeniem ogólnoużytkowym. Bulwy o różowawej skórce i jasnokremowym miąższu. Mało odporna na zarazę ziemniaka, bulwy dość podatne na uszkodzenia. Odporna na choroby wirusowe.

Vineta’ – odmiana o typie sałatkowym i ogólnoużytkowym. Nieco okrągłe bulwy maja płytko zagłębione oczka i żółty miąższ. Plenna odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego i dość wrażliwa na zakażenia zarazą ziemniaczaną.

Odmiany ziemniaków

Odmiany ziemniaków

Odmiany średniowczesne

Asterix’ – odmiana w typie ogólnoużytkowym, wytwarzająca bulwy o czerwonawej skórce i jasnożółtym miąższu. Polecana do produkcji frytek. Odporna na mątwika ziemniaczanego, wrażliwa  na wirusa liściozwoju i zarazę ziemniaka.

Balbina’ – popularna w Polsce odmiana ogólnoużytkowa. Bulwy z płytko zagłębionymi oczkami, o gładkiej skórce w żółtym kolorze i jasnożółtym miąższu.

Bartek’ - odmiana typu ogólnoużytkowego, nieco mączysta. Daje obfity plon wytwarzając owalne bulwy z płytko umieszczonymi oczkami. Miąższ w kolorze jasnożółtym. Odporna na mątwika ziemniaczanego i bardzo odporna na wirusy.

Redstar’ – odmiana uprawiana w Polsce od dekady, wytwarzająca bulwy z czerwona skórką, przeznaczona do przetwórstwa. Miąższ żółty, nieco mączysty. Polecana na puree.

Roxana’ – plenna, wytwarzająca bulwy o żółtym miąższu odmiana o przeznaczeniu ogólnoużytkowym. odporna na mątwika ziemniaczanego i wirusa Y.

Satina’ – smaczna odmiana ogólnoużytkowa o bulwach z żółtym miąższem, bardzo plenna. Bulwy kształtne, regularne, wyrównane, odporna na uszkodzenia. Podatna na zarazę ziemniaka, udaje się także na słabych glebach.

Tajfun’ – odmiana w typie ogólnoużytkowym, nieco mączystym. Bulwy o płytko zagłębionych oczkach i żółtym miąższu. Średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka i odporna na choroby wirusowe.

Żagiel’ – wytwarzająca bardzo duże bulwy odmiana o żółtym miąższu, dobra do przechowywania. Rośliny odporne na choroby wirusowe, jednak dość podatne na zarazę ziemniaczaną liści.

Odmiany średniopóźne i późne

Syrena’ – smaczna, plenna  odmiana jadalna ogólnoużytkowa o żółtym miąższu. Bulwy owalne o regularnym kształcie. Bardzo odporna na wirusa Y, średnio odporna na wirusa liściozwoju i zarazę ziemniaka.

Soplica’ – odmiana w typie ogólnoużytkowym do lekko mączystego. Bulwy bardzo duże z żółta skórką i jasnożółtym miąższem. Odporna na mątwika ziemniaczanego i umiarkowanie odporna na zarazę ziemniaka. Bardzo plenna.

Zagłoba’ – odmiana jadalna z przeznaczeniem ogólnoużytkowym. Bulwy duże o żółtym miąższu. Rośliny odporne na mątwika ziemniaczanego, średnio odporne na choroby wirusowe i porażenie zarazą ziemniaka.

Bibliografia:

Ziemniaki na lato W. Konieczny [w:] Farmer 06/2008
Wielka księga warzyw, ziół i owoców M. Biggs, J. McVicar, B. Flowedew; Bellona 2007


Oceń artykuł:
przetwarzam....
3.69 / 13 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]