Newsletter serwisu


Odmiany wiśni

Wiśnia należy do podstawowych drzew owocowych, uprawianych w sadach przydomowych oraz na działkach. Nie brakuje także upraw o charakterze przemysłowym. Polska jest jednym z największych producentów tych owoców na świecie.

Owoce wiśni cenione są przede wszystkim  za walory smakowe. Znalazły szerokie zastosowanie w przetwórstwie.

Wiśnie występują w licznych odmianach, tak więc zależnie od własnych potrzeb oraz warunków klimatyczno- glebowych istnieje  możliwość doboru odpowiedniej odmiany.

Wiśnie  - uwagi wstępne

W naszych sadach uprawiamy Prunus cerasus, a więc wiśnię pospolitą, zmienną zależnie od odmiany. Pochodząca z południowo- zachodniej Azji stała się powszechnie uprawianym drzewem owocowym. Warto podkreślić, że Prunus cerasus  jest  gatunkiem, który powstał w wyniku wielokrotnego krzyżowania się Prunus avium i Prunus fruticosa. Może mieć formę krzewu bądź drzewa, którego wysokość osiąga 5- 10 m.

Wiśnie uprawiamy dla owoców, choć wiosenne kwitnienie jest bardzo przyjemnym  akcentem nasadzeń sadowniczych. Drzewa obsypane kwiatami, wyglądają zjawiskowo. Owocem wiśni jest pestkowiec.

Biorąc pod uwagę warunki klimatyczno- glebowe, wiśnie nie należą do drzew wymagających. Dobrze sobie radzą, nawet na podłożu bardziej piaszczystym, choć najlepiej czują się na piaszczysto- gliniastym, głęboko uprawionym.

Oferta drzewek owocowych w szkółkach jest znacząca i bez problemu można nabyć wiele ciekawych odmian wiśni, w tym także odmiany stare coraz częściej zapomniane.



Dlaczego warto uprawiać wiśnie ?

Wiśnie uprawiamy ze względu na owoce-  walory smakowe. Częściej stosowane są na przetwory niż do bezpośredniego spożycia.

Z owoców wiśni przyrządza się kompoty, dżemy, kisiele, konfitury, soki, wina, nalewki itp. Poza tym znalazły zastosowanie jako dodatek do przetworów mlecznych takich jak jogurty, serki homogenizowane itp. Poza tym są suszone, a także spożywane na surowo.

Biorąc pod uwagę wartość odżywczą owoców, to nie należą one to tych niezwykle zasobnych, ale nie oznacza to, że w ich składzie chemicznym nie odnajdziemy przychylnych naszemu organizmowi substancji.

Owoce wiśni zawierają m.in. cukry, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, trochę żelaza, miedzi, potasu, magnezu, witamin- B, C, PP, karoten.

Warto sięgnąć po wiśnię, gdyż nie tylko ładnie się prezentuje, pięknie kwitnie, dostarcza smacznych owoców, ale także jest łatwa w uprawie i nie tak bardzo jak czereśnia narażona na późne przymrozki.

Odmiany wiśni

Odmiany wiśni

Czy wiesz że …

Wiśnia pospolita Prunus cerasus, wcześniej określana była jako Cerasus     vulgaris- nazwa ta jest obecnie synonimem dla nazwy Prunus cerasus. Istnieją     także tzw. czerechy, będące mieszańcami wiśni i czereśni.

Jakie kryteria uwzględnić przy wyborze wiśni do sadu bądź na działkę ?

Na samym początku należy zapoznać się z ofertą. Drzewka nabywamy w sprawdzonych punktach sprzedaży. Drzewko powinno być w pełni oznaczone (z etykietą). Jeżeli w naszym miejscu zamieszkania bądź w pobliżu znajduje się szkółka drzew owocowych, warto się tam wybrać i zapoznać z ofertą. W takiej szkółce zazwyczaj można uzyskać sporo ważnych i praktycznych informacji.

Przed kupnem konkretnej odmiany należałoby poznać wady i zalety zróżnicowanych odmian.  Warto popytać okolicznych działkowiczów, jakie mają doświadczenia i które odmiany wiśni się u nich sprawdzają- z których są zadowoleni.

Odmiany wiśni

Odmiany wiśni

Przy wyborze odmiany wiśni warto uwzględnić następujące czynniki:

Mrozoodporność wiśni (- 30°C) jest trochę niższa niż u jabłoni, a wyższa niż u czereśni czy też brzoskwini. Zależnie od odmiany ta mrozoodporność może być zmienna. Warto wiedzieć, że zagrożeniem dla plonów mogą być przymrozki w okresie wiosennym. Gdy około 30-40% kwiatostanów zawiąże owoce, plon będzie satysfakcjonujący.

Plenność- mimo że plenność jest uzależniona od wielu czynników, to i tak możemy wyróżnić odmiany mniej lub bardziej plenne.

Odporność na choroby-  wiśnia jest podatna na wiele chorób o zróżnicowanym podłożu. W wyniku prac hodowlanych uzyskuje się odmiany, których odporność na wybrane patogeny jest wyższa.
Choroby mogą mieć podłoże grzybowe, wirusowe, bakteryjne oraz fizjologiczne, wynikające zazwyczaj z błędów w  uprawie.

Należy zauważyć, że prawidłowo posadzone i prowadzone drzewa owocowe wykazują wyższą odporność na patogeny oraz charakteryzują się dłuższą żywotnością.

Do najważniejszych chorób wiśni należą: rak bakteryjny drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, drobna plamistość drzew pestkowych, gorzka zgnilizna, srebrzystość liści drzew pestkowych.

Poza wspomnianymi chorobami, problemem mogą okazać się szkodniki takie jak m.in. mszyca czereśniowa.

Siła wzrostu- wyróżniamy odmiany zmienne także pod względem siły wzrostu.

Owocowanie – zależne od odmiany – około 3- 4 lata po posadzeniu, ale są odmiany, które w okres owocowania wchodzą w kolejnych latach.

Dojrzewanie owoców – wyróżniamy odmiany wczesne, średnio wczesne i późne. Najwcześniejsze odmiany wiśni dojrzewają już pod koniec czerwca, natomiast najpóźniejsze na przełomie lipca i sierpnia.

Smak – wiśnie są zazwyczaj kwaśne, bardziej przyjemne dla podniebienia  będą owoce  tzw. czerechy. Ze względu na smak, soczystość, większość wiśni kwalifikuje się na przetwory.

Barwa owoców – zależnie od barwy soku, wiśnie możemy podzielić na tzw. szklanki (sok bezbarwny) oraz te o barwnym, ciemnym soku tzw. sokowe.

Wiśnie mogą być samopylne bądź obcopylne, a więc takie, które wymagają zapylacza.

Odmiany wiśni

Odmiany wiśni

Wybrane odmiany czereśni

Kelleris 16

Odmiana samopylna, pochodzenia duńskiego, którą możemy traktować jako odmianę deserową, a także na przetwory. Deserowy charakter odmiany wynika z łagodniejszego smaku, nie tak kwaśnego, jak w przypadku typowych odmian przeznaczonych na przetwory.
‘Kelleris 16’ charakteryzuje się średnio silnym wzrostem do silnego. Jej owoce są dość duże, czerwone. Miąższ dość zwarty, soczysty, czerwony. Owoce dojrzewają około połowy lipca.
Odmiana plenna, dość mrozoodporna, mniej lub bardziej podatna na wybrane choroby.

Nefris

Samopylna odmiana wiśni, charakteryzująca się średnio silnym wzrostem, średniej wielkości owocami, regularnością i obfitością owocowania. Owoce wykorzystywane są na przetwory, ale mogą być traktowane także jako deserowe. Ciemnoczerwone, soczyste, dojrzewające w lipcu- odmiana średnio wczesna.

‘Nefris’ jest wystarczająco mrozoodporna, ale wielką wadą tej odmiany jest wrażliwość na raka bakteryjnego.
 
Łutówka

Do najpopularniejszych  odmian wiśni należy oczywiście ‘Łutówka’. Ta stara odmiana, polecana jest nie tylko do uprawy towarowej, ale także do sadów przydomowych. Aby dobrze plonowała należy zapewnić jej jak najbliższe optymalnym warunki, a także prawidłową pielęgnację m.in. nawożenie, cięcie itp. Jeżeli zapewnimy jej wszelkie zabiegi agrotechniczne z pewnością będziemy korzystać z jej dobrodziejstw przez długie lata. 

Zależnie od podkładki może osiągać mniejsze (antypka) i większe rozmiary (czereśnia). ‘Łutówka’ szybko wchodzi w okres owocowania, owocuje regularnie, obficie. Jej owoce są duże, kwaśne, soczyste, ciemnoczerwone, doskonałe na przetwory. To właśnie ‘Łutówka’ stała się podstawową odmianą, której owoce wykorzystywane są na przetwory. Jest idealną odmianą na soki, dżemy itp.
Odmiana zaliczana jest do późnych, a jej owoce dojrzewają na przełomie lipca i  sierpnia. Dość  mrozoodporna, ale bardziej wrażliwa na choroby, szczególnie drobną plamistość liści.

Sabina

Odmiana wczesna pochodzenia polskiego, charakteryzująca się smacznymi, soczystymi, czerwonymi owocami. Owocuje szybko, obficie i regularnie, a poza tym nie jest aż tak podatna na choroby jak np. ‘Łutówka’.

North Star

Odmiana pochodzenia amerykańskiego. Słabo rośnie, a przy tym charakteryzuje się ładnymi, średnio dużymi, ciemnymi owocami. Są one soczyste, kwaskowate, ale smaczne. Odmiana ‘North Star’ jest uniwersalna i może być traktowana jako deserowa i na przetwory.  Znajduje zastosowanie głównie w przetwórstwie. Odmiana nadaje się także do posadzenia w przydomowym sadzie. Szybko wchodzi w okres owocowania, jest dość plenna, mało wrażliwa na mrozy i dość odporna na choroby, choć wrażliwa na raka bakteryjnego. Zaliczamy ją do odmian średnio  wczesnych, a okres dojrzałości zbiorczej przypada na początek lipca. Odmiana samopylna.

Ametyst

Odmiana silnie rosnąca, późna, pochodzenia polskiego. Jej owoce ciemnoczerwone, soczyste, kwaśne, wykorzystywane przede wszystkim na przetwory.
Odmiana samopłodna,  wytrzymała na mróz, dość odporna na choroby (mało podatna na raka bakteryjnego).

Lucyna

Odmiana polska o bardzo smacznych, słodko- kwaśnych, dość dużych i ciemnych owocach. Zaliczana jest do odmian deserowych. Dojrzałość zbiorcza owoców w drugiej dekadzie lipca. Rośnie średnio silnie. Wytrzymała na mrozy i dość odporna na choroby. Odmiana warta uprawy.

Groniasta z Ujfehertoi

Odmiana pochodzenia węgierskiego o smacznych, kwaskowatych, deserowych owocach w barwie ciemnoczerwonej. Rośnie średnio silnie, jest dość odporna na choroby, a poza tym wcześnie wchodzi w okres owocowania i dobrze plonuje. Należy do odmian samopłodnych, choć w towarzystwie zapylaczy np. ‘Łutówka’ obficiej owocuje. Nie jest podatna na mrozy ani zbyt wrażliwa na choroby.
Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę lipca.


Pandy 103 (Kerezer)

Odmiana o dość dużych, ciemnych i smacznych owocach, plenna. Warta uwagi ze względu na deserowe owoce. Zaliczana do odmian średnio wczesnych. Aby dobrze owocowała, należy ją posadzić w towarzystwie innych wiśni zapylaczy (np. ‘Lucyna’), gdyż odmiana nie jest w pełni samopłodna. Zbiorcza dojrzałość owoców przypada na drugą połowę lipca. Należy do odmian radzących sobie z mrozami oraz bardziej odpornych na choroby.

Wanda

Polska odmiana, średnio wczesna, silnie rosnąca o kwaskowatych owocach. Bardzo szybko wchodzi w okres owocowania, owoce małe. ‘Wanda’ owocuje regularnie i obficie. Odmiana nadaje się przede wszystkim na przetwory. Wykazuje podatność na raka bakteryjnego. Jest odmianą samopłodną.

Książęca

Biorąc pod uwagę czerechy, warto wspomnieć o starej odmianie ‘Książęca’. Jej owoce są średnio duże, soczyste, słodkie- deserowe. Zaliczana jest do odmian wczesnych- owoce dojrzewają na przełomie czerwca i lipca. Może przemarzać.

Tekst: Grzegorz Bogucki


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.20 / 10 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]