Odmiany winorośli na wino

Odmiany winorośli na wino

Skomentuj artykuł

Wino jest najbardziej znanym i jednocześnie najbardziej cenionym trunkiem na całym świecie. Jego tradycje sięgają tysięcy lat. Wyróżniamy ogromną ilość odmian tego alkoholu, różniących się barwą, bukietem, smakiem, a także rodzajem winogron, z jakich zostało wykonane. Jak różne mogą być wina, tak samo różne mogą być gatunki winorośli, z których jest produkowane. Zajmijmy się dzisiaj odmianami tych przecudnych pnączy, które zadowalają nas swoimi przesmacznymi owocami.

Jutrzenka’ – odmiana winorośli używana do win białych. Odmiana ta pochodzi z Polski, wiec nie powinna sprawić problemu w uprawie na ternie naszego kraju. Jest mrozoodporna i jednocześnie bardzo rzadko choruje. Owocuje bardzo obficie, a same winogrona są soczyste, raczej przerobowe. Polecana jest do uprawy w naszych, rodzimych ogrodach.

 ‘Aurora’ – bardzo popularna odmiana wśród polskich ogrodników. Owoce żółte, przerobowe, służące do produkcji win białych, bardzo obficie pojawiają się na roślinie. Winorośl ta jest mrozoodporna, czasami może atakować ją mączniak, lecz łatwo jest sobie z nim poradzić.

Pinot Noir’ – odmiana pochodząca z Francji, a dokładniej z Burgundii. Owoce pojawiają się w bardzo zwartych i gęstych gronach, mają fioletową barwę. Wina z nich produkowane mają bardzo bogaty aromat, mogą być zarówno białe, jak i różowe. Niestety jest nie łatwą w uprawie odmianą. Nie powinna być trzymana na stanowiskach o zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej rośnie w glebie wapiennej. Mogą się czepiać jej różne choroby, np. mączniak, szara pleść, czy choroby wirusowe winorośli.

Winorośl w ogrodzie

Odmiany winorośli na wino

Medina’ – obficie owocująca odmiana winogron ciemnych, z których można również produkować wina białe. W procesie wytwarzania jednak trzeba uważać, by barwnik ze skórek nie dostał się do soku. Raczej odporna jest na choroby, lecz nie zawsze na mróz, dlatego wczesną zimą warto jest ją zabezpieczyć. Wino o bardzo przyjemnym smaku.

Cascade’ – jedna z łatwiejszych w uprawie odmian winorośli, pochodząca z Francji. Wytwarza fioletowe winogrona, z których można produkować czerwone wino lub soki. Wytrzymuje bardzo duże mrozy. W okresie wzrostu oraz owocowania, przydaje się dokarmianie nawozami. Nie choruje.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz