Odmiany winogron i winorośli

Odmiany winogron i winorośli

Skomentuj artykuł

Odmiany  winorośli ze względu na zastosowanie winogron możemy podzielić na:
- odmiany przerobowe, odmiany deserowe oraz odmiany ogólnoużytkowe, a także odmiany altanowe.

Odmiany przerobowe

Do tych odmian należą winogrona, które stosuje  się do wyrobu win.
Należą do nich między innymi:

Regent

Odmiana jest prawie odporna na choroby grzybowe i średnio odporna na mróz. Winogrona dojrzewają w połowie września. Owoce są małe i mają ciemnogranatowy kolor. Winogrona można też jeść na surowo, są bardzo słodkie.
Z winogron uzyskuje się wysokiej jakości ciemnoczerwone wino.

Rondo

Owoce dojrzewają w drugiej połowie września. Odmiana obficie owocuje. Nie jest odporna na wiosenne przymrozki. Poza tym pnącza radzą sobie z chorobami grzybowymi.
Z winogron uzyskuje się wysokiej jakości czerwone wino.

 

 

Solaris

Owoce dojrzewają pod koniec września. Solaris jest odporna na mączniaka i rzadko atakuje ją szara pleśń.
Odmiana nadająca się do wyrobu wina.
 

Seyval

Owoce tej odmiany dojrzewają na przełomie września i października. Winorośl owocuje obficie. Winogrona są średniej  wielkości, mają kolor żółtozielony. Odmiana jest odporna na  choroby grzybowe i na mróz.
Z winogron uzyskuje się bardzo dobre białe wino.

Odmiany winogron i winorośli

Odmiany winogron i winorośli

Odmiany deserowe

Odmiany te przeznaczone są do jedzenia na surowo.

Należą do nich między innymi:

Prim

Owoce tej odmiany dojrzewają na początku września, są średniej wielkości i mają żółtozielony kolor. Polecane są do jedzenia na surowo. Pnącza dobrze owocują. Odmiana wytrzymała na mróz i radząca sobie z chorobami grzybowymi.
 

Arkadia

Owoce dojrzewają na początku września. Odmiana jest mrozoodporna. Winogrona są polecane do jedzenia na surowo.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz