Odmiany jabłoni

Odmiany jabłoni

Skomentuj artykuł

Odmianą charakteryzującą się bardzo długim okresem przechowywania jest ‘Golden Delicious’, której owoce stają się najsmaczniejsze w miesiącach od listopada do marca. Bardzo często na półkach sklepowych można spotkać owoce odmiany ‘Lobo’. Ta kanadyjska odmiana charakteryzuje się ładnymi, dorodnymi, kruchymi owocami, bardzo soczystymi. Owoce zdatne do zbioru we wrześniu, a do spożycia od października do grudnia. Na przełomie września i października odbywają się zbiory ‘Koksy Pomarańczowej’, angielskiej odmiany, wrażliwej na mrozy. Owoce stają się w pełni dojrzałe w listopadzie i grudniu, wówczas są najsmaczniejsze. Owoce są słodko winne, soczyste, bardzo smaczne. ‘Szampion’ jest odmianą powstałą w wyniku skrzyżowania ‘Golden Delicious’ i ‘Koksa Pomarańczowa’. Odmiana deserowa wrażliwa na mrozy. Zaczyna szybko owocować, a zbiór owoców następuje na przełomie września i października. Ich dojrzałość konsumpcyjna trwa nawet do stycznia. ‘Szampion’ ma owoce słodkie i bardzo smaczne. Zaletą tej odmiany jest również coroczne liczne owocowanie. ‘Jonagold’ jest odmianą o słodkich do lekko kwaskowatych owocach, które najbardziej smakują od października do listopada. Czerwone, słodkie owoce z wyczuwalnym zapachem anyżu są charakterystyczne dla bardzo plennej odmiany ’Royal Gala’. Znaną odmianą zimową jest również ‘Idared’. Pora dojrzałości konsumpcyjnej owoców obejmuje bardzo długi okres od stycznia do czerwca. Poza tym owoce są słodko kwaskowate, dość smaczne. Polską odmianą wartą uwagi jest ‘ Delikates’, bardzo popularna w polskich ogrodach i sadach. Znakomicie się sprawdza w całej Polsce. Zbiór owoców odbywa się w pierwszej połowie września, a soczystymi owocami możemy cieszyć się do końca listopada. Nie sposób nie wspomnieć o tak znanej papierówce, a więc odmianie ‘Oliwka Żółta’. Jej smacznymi, kwaskowatymi owocami możemy delektować się już w lipcu. Owoce nie są trwałe i ich dojrzałość konsumpcyjna trwa tylko do połowy sierpnia.

Owoce jabłoni potrafią być bardzo zróżnicowane, dzięki temu możemy wybrać takie odmiany dzięki którym, smakiem owoców będziemy mogli cieszyć się prawie cały rok. Pamiętajmy też o wyborze odmian, które będą smaczne zarówno na surowo, jak i będą doskonałe na ciasta i przetwory. Zwracajmy również uwagę na mrozoodporność.

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: