Gnojówka
Gnojówka jest nawozem organicznym, którego wielu ogrodników używa najchętniej. Często pojawia się opinia, że jest on najlepszy. Nawóz stanowi przefermentowany mocz zwierzęcy, który zawiera w sobie potas, azot oraz niewielką ilość fosforu. Ze względu na niewielką zawartość fosforu w nawozie, przy nawożeniu warto uzupełnić go nawozem fosforowym.
Po rozcieńczeniu wodą gnojówki, można nią podlewać warzywa.
Gnojowica
Nawóz ten składa się z kału, moczu i wody. Ma właściwości podobne do cech gnojówki. Gnojowicę stosujemy, gdy nie możemy zastosować innych nawozów. Gnojowica jest tworzona w oborach bezściółkowych. Przechowuje się ją głównie w zbiornikach.
Nawozy zielone
To nawozy, które możemy wyhodować sami, głównie na polu, ale również w ogródku. Powstają one na przykład z gorczycy, łubinu czy saradeli. Rośliny sadzi się na polach, a gdy wystarczająco urosną przekopuje się je z ziemią w ten sposób ją nawożąc. Przekopanie polega na zaoraniu pola.
Nawóz kurzy.
Zanim zastosujemy nawóz musi on być rozcieńczony i dobrze przefermentowany. Rozcieńczamy go z wodą . Nawóz kurzy zawiera w sobie dużo azotu.
Torf ogrodniczy
Nawóz ten zaopatruje ziemię w próchnicę i zatrzymuje wodę w górnych częściach podłoża. Torf o kwaśnym odczynie polecany jest do nawożenia: wrzosów, różaneczników, borówek i azalii. Najłatwiejszy w użyciu jest gotowy substrat torfowy dostępny w sklepach ogrodniczych.
Kora ogrodowa
Kora tak samo jak torf wzbogaca glebę w próchnicę. Zawiera w sobie mało minerałów. Kora, którą otrzymujemy z drzew iglastych i nie przekompostujemy jej ma odczyn kwaśny. Oznacza to, że podobnie jak torfem możemy nawozić nią: różaneczniki, azalie, wrzosy i borówki.
Wady nawozów organicznych.
Działanie nawozów organicznych jest widoczne po nieco dłuższym okresie, niż na przykład nawozów mineralnych . Poza tym mogą one nie posiadać wszystkich składników potrzebnych roślinom do prawidłowego rozwoju.
1 komentarzy
Dodał: Klaudia, Tytuł: Zalety nawozów organicznych?
Zastanawiam się jaka jest różnica w tyle różnych nawozach organicznych?