Ciekawe odmiany gruszek azjatyckich
W naszym kraju pionierami i jednocześnie największymi specjalistami uprawy gruszy japońskiej jest kadra naukowa SGGW. Na szczególną uwagę zasługują wieloletnie doświadczenia dr hab. Emiliana Pitera. W badaniach uwzględniono odporność na niskie temperatury w okresie zimowym ( oraz wiosenne przymrozki), wytrzymałość na często spotykane w Polsce choroby gruszy (parch gruchy, rdza gruszy) i oczywiście smak oraz atrakcyjność owoców. W wyniku tak postawionych kryteriów, na uwagę zasługują dwie odmiany – „Shinseiki” i „Chojuro”. Obie odmiany mają dość duże owoce, o okrągłym kształcie i zaczynają dojrzewać w drugiej i trzeciej dekadzie września. Owoce „Shinseiki” mają żółto-zieloną skórkę i lekko kwaskowy smak, natomiast owoce „Chojuro” przybierają barwę brązową i dobrze przechowują się nawet do późnej wiosny.
Grusze Nashi to bardzo ciekawa propozycja do naszego ogrodu lub sadu. Nie sprawia problemów w uprawie, a jej owoce z całą pewnością wynagrodzą poniesione trudy. Dodatkową korzyścią z uprawy tej gruszy jest jej ciekawy pokrój oraz wygląd, który wniesie do naszego ogrodu niesamowity nastój, którego z całą pewnością pozazdroszczą nam inni działkowicze.
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: Jerzy, Tytuł: Nashi
Od kilku lat mam ta odmianę , super smakują suszone !