• Do wykonania okapu nad grillem, może posłużyć nam blaszana forma, uzupełniona zbrojeniem. Całość uzupełniamy silną zaprawą murarską.
• Jeżeli chodzi o serce grilla, a więc palenisko i ruszt, powinny być wykonane z jakościowo dobrego materiału. Najlepiej ze stali nierdzewnej bądź żeliwa. Palenisko można także wykonać z silnego oraz zbrojonego betonu, wszystko zależy od tego, co zaplanujemy. Ażurowe paleniska są lepsze ze względu na większą cyrkulację powietrza i spalanie. Ruszt nie powinien być zamontowany na stałe. Poza tym powinien mieć regulację wysokości.
• Główne powierzchnie robocze powinny sięgać około 70- 80 cm.
• W konstrukcji możemy uwzględnić różnego rodzaju półki, schowki itp.
• Jeżeli grill został wykonany z mało estetycznego budulca, możemy pokryć go np. płytkami ceramicznymi bądź cegłą klinkierową. W tej kwestii wszystko zależy od naszych upodobań.
• Jeżeli należymy do osób, które dużo czasu spędzają przy grillu powinniśmy utwardzić nawierzchnię wokół grilla i dodatkowo wyposażyć w meble ogrodowe. Niewielka altana z zadaszeniem pokryta kwitnącym pnączem sprawi, że uzyskamy specyficzny klimat.
• Nim zapłonie w grillu pierwszy ogień musi upłynąć co najmniej dwa tygodnie od zakończenia prac, aby zaprawa dostatecznie wyschła.
Uwagi końcowe
Murowane grille ogrodowe to doskonały sposób na miło spędzony czas w ogrodzie. Kolacja na świeżym powietrzu z grillowanymi daniami w roli główniej to bez wątpienia momenty, na które z utęsknieniem czeka się po długiej zimie. Z czasem można rozbudować grill, a wówczas stanie się on także wędzarnią, kominkiem, suszarką, piecem itp.
Tekst: Grzegorz Bogucki
1 komentarzy
Dodał: b, Tytuł: a
Właśnie się dowiedziałem, że w mieście grill ogrodowy murowany nie jest obiektem małej architektury i trzeba odpowiednich uzgodnień.