Dojrzałość owoców
Melony zbieramy wtedy, gdy wokół łodygi, z której wyrastają tworzy się niewielkie pęknięcie. Najlepiej zbierać owoce w sierpniu, są wtedy najbardziej wartościowe.
Poza tym kupując owoc możemy rozpoznać jego dojrzałość poprzez lekko ugniatającą się w dotyku skórę i charakterystyczny zapach, zbliżony do tego, jaki wytwarzają bardzo dojrzałe jabłka.
Jeżeli byśmy chcieli sprawdzić dojrzałość owoców po ich przekrojeniu to nadające się do jedzenia melony mają miękki, soczysty miąższ, który jest „słodki jak miód”. Natomiast w przypadku braku pełnej dojrzałości owocu miąższ jest miejscami zielony, twardy i trudno oddziela się od skóry.
Melony można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Odmiany melona
Melba
Bardzo smaczna polska odmiana, uprawiana w wielu szklarniach. Jej owoce osiągają wagę do kilograma. Rośliny są odporne na zimno.
Kantalup
Miąższ odmiany ma jasno pomarańczowy kolor. Skóra jest żółto-zielona. Melon ma słodki, aromatyczny smak.
Orange Beauty
Melony są okrągłe. Mają jasnozielony kolor skóry, który jest pokryty ciemnozielonymi podłużnymi paskami. Miąższ ma ciemnopomarańczowy kolor.
Doral
Odmiana jest odporna na zimno. Jej owoce mają owalny kształt, kremowy miąższ i żółtą skórę.
0 komentarzy