Kompot z jabłek nie musi być robiony ze świeżych owoców, lecz bardzo często do tego celu wykorzystywane są również ich suszone odpowiedniki. Sposób przygotowania jest prawie identyczny. Suszone jabłka, a także śliwki, figi, gruszki, morele, rodzynki, żurawina itp. (niektóre można pominąć, jeżeli nie mamy na nie ochoty) bardzo dokładnie myjemy i zalewamy w misce letnią wodą. Odstawiamy na kilka, kilkanaście godzin, po czym wylewamy wodę, przerzucamy owoce do garnka, dodajemy goździki, cynamon, cukier oraz opcjonalnie laskę wanilii oraz skórkę pomarańczową. Zalewamy wodą i gotujemy około 15 min. Potrawa ta jest tradycyjnie podawana w czasie wieczerzy wigilijnej. Raz przygotowany kompot z suszu może stać nawet kilka dni w chłodnym miejscu.
Kompot z suszonych jabłek
czytaj dalej...
Kompot z jabłek może być stosowany w czasie diety, gdyż jest mało kaloryczny. Zawiera około 50 kcal na 100 gram gotowego produktu. Oczywiście wersja bez cukru jest jeszcze bardziej dietetyczna. Dodatkowo nie zawiera tłuszczu, ani cholesterolu. Poniższa tabela dokładniej przedstawia orientacyjne wartości odżywcze.
Nazwa
|
Wartość na 100g
|
Kaloryczność
|
50 kcal
|
Tłuszcze
|
0,1 g
|
Węglowodany
|
13,2 g
|
Białko
|
0,2 g
|
Cholesterol
|
0 mg
|
Błonnik
|
1 g
|
Sód
|
1 mg
|
1 komentarzy
Dodał: Barbara , Tytuł: Piękny ogród
Wasze rady i propozycję są bardzo przydatne i zawsze na czasie. Dzięki!!!