Newsletter serwisu


Kompost z trawy

Posiadacze nawet niewielkiego trawnika często zastanawiają się co zrobić ze skoszoną trawą. Warto wykorzystać tak cenne źródło substancji odżywczych. Ścięta trawa doskonale nadaje się jako materiał do kompostowania. Kompost jest doskonałym nawozem organicznym, dostarcza roślinom łatwo przyswajalne substancje. Składniki pokarmowe zawarte w kompoście są stopniowo uwalniane, dlatego roślinom nie grozi przenawożenie. Z powodzeniem może być stosowany przy każdym rodzaju gleby. Używając go poprawiamy również warunki powietrzno-wodne i strukturę gleby. Idealnie nadaje się do napowietrzenia i rozluźnienia ciężkich i gliniastych gleb, natomiast stosowany na glebach piaszczystych pozwoli zatrzymać wodę i poprawi ich żyzność.

Kompostowanie trawy

Ze ściętej trawy możemy uzyskać bardzo dobry nawóz organiczny. Materiał ten bardzo szybko ulega całkowitemu rozłożeniu i przekształceniu. Świeżo skoszona trawa zwiera dość duże ilości wody, ponadto ma skłonności do zbijania się i tworzenia nieprzepuszczalnej warstwy. W ten sposób powstają warunki beztlenowe i w rezultacie zachodzą procesy gnilne. Zaś do prawidłowego kompostowania niezbędny jest dostęp tlenu. Dlatego przed umieszczeniem pokosu na pryzmie kompostowej dobrze jest go podsuszyć. Pomiędzy kolejnymi warstwami trawy warto umieszczać warstwę drobnych gałązek, słomy lub kory, która pozwoli w odpowiedni sposób napowietrzyć tworzący się kompost. Ścięta trawa zawiera duże ilości azotu, a w uzyskanym z niej kompoście jego zawartość jest podobna jak w oborniku. Jednak ze względu na małą zawartość węgla będzie ona rozkładać się bardzo powoli. Proces kompostowania przebiega najbardziej efektywnie, gdy stosunek węgla do azotu wynosi 30: 1, dlatego ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości węgla. Ściętą trawę trzeba wymieszać z surowcami bogatymi w ten składnik.


Odpowiednim dodatkiem do kompostu z trawy będą opadłe liście, które z kolei zawierają duże ilości węgla. Doskonale nadają się również fragmenty pozostałe po zbiorze warzyw i kwiatów, a także wyrwane z ogródka chwasty, o ile nie wytworzyły one jeszcze nasion. Urozmaiceniem kompostu mogą być odpadki z gospodarstwa domowego takie jak obierki warzyw i owoców, fusy z kawy i herbaty, skorupki jaj czy też biały papier. Do komposty nie można dodawać materiałów nieorganicznych, jak szkło, plastik czy metal, a także środków chemicznych i resztek tłustych potraw i mięsa.

W przypadku, gdy na trawniku zastosowane były herbicydy, należy mieć na uwadze, że w pełni rozłożą się one dopiero po 6-9 miesiącach. Przed zastosowaniem takiego kompostu należy sprawdzić, czy nie zawiera on ich pozostałości. Przeprowadzamy w tym celu prosty test: kompost mieszamy z torfem i wysiewamy w nim łatwo kiełkujące nasiona np. rzodkiewkę. Jeśli rośliny prawidłowo skiełkują, świadczy to, że herbicydy zostały skutecznie rozłożone.

Kompost z trawy

Kompost z trawy

Zakładanie kompostownika

Materiał na kompost możemy składować w pryzmach kompostowych lub w specjalnie do tego stworzonych kompostownikach. Kompostownik możemy zakładać od wiosny do jesieni, pod warunkiem, że panują dodatnie temperatury. Bardzo ważne jest usytuowanie kompostownika, odpowiednie miejsce powinno być zacienione i osłonięte od wiatru, ograniczy to przesychanie i parowanie kompostu. W żadnym wypadku nie należy ustawiać go na betonie, najlepiej, aby podłoże było przepuszczalne, pozwoli to na odpływ nadmiaru wody. Obojętnie od wybranej metody składowania materiał na kompost powinien być ułożony w określony sposób.

Na początku zdejmujemy wierzchnią warstwę gleby, kompostownik układamy w zagłębieniu 20-30 cm. Na samym spodzie układamy warstwę większych gałęzi, która ma pełnić funkcję drenażu. Pozwoli ona na usunięcie nadmiaru wody, a jednocześnie zapewni dopływ powietrza do wnętrza prymy. Następnie umieszczamy warstwę materiału o dużej zdolności wchłaniania wody, najlepszy do tego będzie torf, ale może być to ziemia ogrodowa lub słoma. Dopiero na tym układamy właściwy materiał do kompostowania.

Kompost z trawy

Kompost z trawy

Ściętą trawę umieszczamy na pryzmie kompostowej cienkimi warstwami, każdą warstwę przesypujemy luźnym podłożem, może to być ziemia ogrodnicza lub torf, można dodać trochę dojrzałego kompostu. Zawarte w nim mikroorganizmy będą dobrym aktywatorem przemian zachodzących w pryzmie. Możemy również zastosować specjalny stymulator wspomagający proces kompostowania. Pamiętamy, aby co kilka warstw ułożyć 5- 10 cm warstwę ułatwiającą dopływ powietrza do wnętrza pryzmy - najlepsze będą drobne gałązki, sucha słoma lub kora. Jeśli chcemy wzbogacić kompost z trawy innym materiałem, przed ułożeniem warstw pokost dokładnie z nim mieszamy. Najlepiej, by były to składniki bogate w węgiel, znacznie przyspieszy to rozkład kompostu. Pryzma nie powinna mieć więcej niż metr wysokości, aby dolne warstwy nie ulegały sprasowaniu. Gdy osiągnie zamierzoną wysokość lub wypełnimy skrzynię, zabezpieczamy ją warstwą ziemi ogrodniczej lub torfu. Zabezpieczy to kompost przed nadmiernym namakaniem podczas deszczu, a podczas słonecznej pogody jej przesychaniu. Na zimę warstwa okrywowa powinna być znacznie grubsza, można do tego użyć słomy lub liści. Dzięki temu zachowamy na dłużej odpowiednią temperaturę w pryzmie, która pozwoli na zachodzenie przemian.

Właściwości dobrego kompostu

Kompost z trawy jest gotowy po kilku miesiącach do roku. Jeśli kompostujemy sam pokos, może on być gotowy do użytku dopiero po dwóch latach. Dojrzały kompost powinien mieć ciemny kolor i charakterystyczny ziemisty zapach, nie powinna być wyczuwalna nieprzyjemna woń pleśni czy zgnilizny. Prawidłowy kompost jest kruchy i ma mało zwartą strukturę i dobrze wchłaniać wodę. Powinien być jednolity, jeśli znajdują się w nim pozostałości roślin, należy go przesiać, a większe fragmenty roślinne, odłożyć z powrotem na pryzmę. W dojrzałym kompoście nie znajdziemy dżdżownic, które po wykorzystaniu całej materii organicznej opuszczają kompostownik. Gotowy nawóz możemy na jesieni dokładnie wymieszać z ziemią, przygotowując ją do przyszłorocznej uprawy, na wiosnę możemy zastosować go jako ściółkę lub rozsypać na trawniku.

Autor: Justyna Przasnyska


Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]