10 ziół, które musisz mieć!
Kolendra - uprawa, właściwości i zastosowanie
- 1/7
- Następne
- 1/7
- Następne
Zobacz także
Zastosowanie
Owoce w postaci zmielonej lub całe używane są jako przyprawa do konserwowania mięs i wędlin, marynowania ogórków i grzybów. Są również składnikiem indyjskiej mieszanki curry, tunezyjskiej pasty harissa, meksykańskiej salsy oraz przyprawy do piernika. Gorzkie liście i łodyżki są popularne w kuchni Azji Południowo-Wschodniej, Bliskiego Wschodu oraz Ameryki Południowej i Meksyku. Można dodawać je do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, omletów i jajecznicy, a także do drobiu i ryb. W Indiach świeże liście są składnikiem niektórych ostrych sosów. W kuchni tajskiej wykorzystywany jest również korzeń kolendry w formie tartej, dodawany do past curry.
Kurczak grillowany z kolendrą
|
|
Składniki: duża pierś z kurczaka,
marynata: sok i skórka z cytryny, 2 łyżeczki startego imbiru, 4 łyżki posiekanej kolendry, 2-3 łyżki oliwy |
Sposób przygotowania:
z podanych składników sporządzić marynatę, mięso zamoczyć w marynacie i przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę, następnie piersi upiec na grillu |
Olejek kolendrowy, ze względu na swoje cenne właściwości, stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym, a także kosmetycznym jako dodatek do mydeł i wody kolońskiej.
Napar zalecany w zaburzeniach trawienia: 2-6 g zmiażdżonych owoców zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na 10 min (pić po obfitym posiłku).
Anna Jędrzejewska
Źródła: Działkowiec 05/2006,07/2011, Zioła dla zdrowia i urody, Farmakognozja (S. Kohlmünzer 2007)
Dodaj swój komentarz
Zobacz także
Koniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Azalia japońska - uprawa, pielęgnacja i odmiany
Milin amerykański - uprawa, wymagania i pielęgnacja
Million Bells
Kalanchoe – uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie
Zwisające kwiaty doniczkowe
Zobacz koniecznie
Polecane
Sonda
Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:
0 komentarzy