Kiełki brokuła

Kiełki brokuła

Skomentuj artykuł

Wielu specjalistów zaleca spożywanie kiełków różnych gatunków roślin warzywnych. Należą do nich m. in. kiełki brokuła. Młode siewki brokuła zawierają cenne witaminy i sole mineralne, a także inne substancje biologicznie aktywne o właściwościach leczniczych, w tym bardzo ważny sulforafan wykazujący działanie przeciwnowotworowe.

Wartość odżywcza

W 100 g kiełków brokuła znajduje się 5g białka, 6,8 g węglowodanów oraz niewielka ilość tłuszczów. Wartość kaloryczna wynosi 57 kcal/100g. Kiełki brokuła zawierają ponadto witaminy: A, z gr. B (B1, B2, B3,B5, B6, B9), C, E, K, a także makro i mikroelementy, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan. Obecny jest w nich także błonnik (3,9g/100 g) i barwniki roślinne (chlorofil, beta-karoten, luteina).


Cenne źródło przeciwutleniaczy

Bardzo ważnym składnikiem jest również glukorafanina będąca związkiem siarkowym z grupy glukozynolanów, która pod wpływem enzymów ulega przemianie do sulforafanu – związku z grupy izotiocyjanianów. Sulforafan wykazuje bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Chroni on komórki przed działaniem enzymów odpowiedzialnych za procesy peroksydacji. Zawartość sulforafanu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Poza zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby nowotworowej, eliminuje on również groźną bakterię Helicobacter pylori wywołującą wrzody żołądka. Luteina i beta-karoten, a także sulforafan chronią siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieni UV emitowanych przez słońce.

Kiełki brokuła

Kiełki brokuła

Kiełki brokuła

Kiełki brokuła

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie