Właściwości miodu
Kasztany - właściwości i zastosowanie
- 1/5
- Następne
- 1/5
- Następne
Zobacz także
W potocznym języku polskim kasztany to określenie nasion i drzew kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), należącego do rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Kasztany to ponadto rodzaj roślin z rodziny bukowatych (Fagaceae), do którego zalicza się m. in. gatunek kasztana jadalnego (Castanea sativa), z którego pozyskuje się owoce nadające się do spożycia, również nazywane kasztanami.
Właściwości i zastosowanie owoców kasztanowca
Owoce kasztanowców to kolczaste torebki zawierające 1-3 nasion, o średnicy do 6 cm. Okrywa jest zielona, kolczasta, a nasiona kuliste, pokryte błyszczącą brązową skórką, wewnątrz wypełnione białym miąższem.
Skład chemiczny
W nasionach znajdują się liczne związki o właściwościach leczniczych, w tym kumaryny, saponiny (escyna i eskulina), fenolokwasy, flawonoidy, garbniki. Bogate są one w skrobię i często służą za pokarm zwierzętom leśnym tj. sarny, jelenie i dziki.
Kasztany
Właściwości lecznicze
Świeżymi wyciągami z niedojrzałych owoców leczy się zakrzepy i zastoje żylne, nadmierną przepuszczalność naczyń, są także stosowane w stanach zapalnych i nieżytach żołądka i jelit. Eskulina i flawonoidy zmniejszają kruchość naczyń krwionośnych, natomiast escyna i eskulina działają przeciwzapalnie i zapobiegają zastojom żylnym.
Zastosowanie w farmacji i kosmetyce
Wyciągi wodne i alkoholowe stosowane są przy hemoroidach i żylakach, zaburzeniach krążenia krwi, zapaleniu żył. Wyciągi z kasztanów są używane również do produkcji kremów, maseczek kosmetycznych, szamponów i odżywek do włosów.
Właściwości i zastosowanie owoców kasztana
Owoce kasztana jadalnego zaliczane są natomiast do typu orzech. Osiągają one średnicę 5-6 cm. Złożone są one z grubej, mięsistej okrywy oraz 2-3 nasion.
Kasztan jadalny
Okrywa barwy zielonej, pokryta gęstymi ostrymi kolcami, pękająca 3-4 klapami. Nasiona pokryte są cienką, brązową, błyszczącą skórką. Dojrzewają w październiku–listopadzie.
Skład chemiczny i wartość odżywcza
W owocach kasztana jadalnego występuje sacharoza, kwas jabłkowy, cytrynowy, lecytyna, znaczne ilości witamin B, K i C. Są one bogate w skrobię, zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, a także białka i tłuszcze (2/3 wszystkich tłuszczów zawartych w nich to tłuszcze nienasycone o korzystnych właściwościach). Są one całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię.
Prażenie kasztanów
Pieczone kasztany
czytaj dalej...Dodaj swój komentarz
Kategorie
Drzewa liściasteKoniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Azalia japońska - uprawa, pielęgnacja i odmiany
Million Bells
Milin amerykański - uprawa, wymagania i pielęgnacja
Kalanchoe – uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie
Lobelia – uprawa, pielęgnacja i odmiany
Zobacz koniecznie
Polecane
Sonda
Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:
0 komentarzy