Newsletter serwisu


Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Przywędrowała do nas z dalekiego wschodu i od razu znalazła wiele zastosowań. Ceniona jest nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale również małą kaloryczność w porównaniu z zawartością mikroelementów i witamin. W Polsce znana jest już od dawna, używana przede wszystkim do wszelkiego rodzaju surówek lub sałatek, ale nie tylko. Dodatkowo można uprawiać ją w naszym klimacie, a jeżeli nie posiadamy wystarczająco dużego ogrodu, bez problemu dostaniemy gotowe warzywa praktycznie w każdym sklepie z warzywami, czy też supermarkecie.

Kapusta pekińska - trochę inna, niż zwykła kapusta

Kapusta pekińska lub dokładniej kapusta właściwa pekińska, należy do rodziny kapustowatych, jednak z wyglądu trochę się różni od klasycznych gatunków kapusty. Przede wszystkim jest bardziej podłużna. Jej liście mają owalny kształt i są znacznie bardziej pomarszczone. Są szerokie, wyraźnie żyłkowane, z falistymi brzegami. To właśnie one stanowią jadalną część rośliny. Jeżeli w odpowiednim momencie nie zbierzemy tego warzywa z ogrodu, może wybić w kwiatostany - wtedy nie jest już stosowana do celów kulinarnych.

Może mieć różne kolory, w zależności od stopnia dojrzałości oraz uprawianej odmiany. Żyłki liści są zawsze białe, natomiast pozostała część przybiera barwy od żółto-zielonkawego do intensywnej, ciemnej zieleni. Po przekrojeniu na pół, wewnętrzne liście są bardziej żółte, niż zewnętrzne. Kształt całego warzywa również może być zróżnicowany. Jedne są bardziej zbite, inne natomiast bardziej wydłużone lub wręcz przeciwnie.



Uprawa kapusty pekińskiej

Ponieważ roślina ta nie występuje naturalnie u nas, lecz przywędrowała z daleka, trudno jest ją uprawiać w dowolnej porze roku. Wiosną jest za zimno w początkowej fazie wzrostu, natomiast latem temperatury są za wysokie w fazie końcowej. W Polce uprawę przeprowadza się najczęściej w miesiącach od lipca do października (lecz nie są wykluczone inne okresy, przy zastosowaniu odpowiednich odmian), kiedy to średnia temperatura jest coraz niższa w miarę zbliżania się do końca cyklu wzrostu, co jest bardzo zbliżone do warunków w jej naturalnym środowisku. Terminy sadzenia: na zbiór wiosenny w polu - druga połowa maja, pod przykryciem - w połowie kwietnia, w tunelach - pierwsze dni kwietnia, na zbiór letni - przełom czerwca i lipca, na zbiór jesienny - pierwsza połowa sierpnia.
Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Jeżeli mamy taką możliwość, kapustę pekińską uprawiamy na stanowisku o glebie żyznej, próchniczej, nie narażonej na tworzenie się okresowych zastoisk wody. Unikajmy cienia oraz miejsc z silnymi podmuchami wiatru. Warzywo to wspaniale sprawdza się jako poplon po zbożach, ziemniakach, roślinach motylkowych, cebuli, porach, burakach, czy też pomidorach oraz selerach. Nawożenie jest przydatne, jeżeli zdecydowaliśmy się na uprawę w miejscach mało żyznych. Stosujemy wtedy obornik (jesienią roku poprzedniego) lub nawozy mineralne w dawkach, które zagwarantują odpowiednie parametry gleby: uprawa w polu - do 120mg azotu/l oraz do 200mg potasu/l, uprawa pod osłonami - do 350mg azotu/l oraz do 500mg potasu/l.

Nasiona wysiewamy do pojemników z komorami o długości boku około 3 - 4cm, które zapełniamy substratem torfowym. Początkowo umieszczamy ją w stałej temperaturze 20-22 stopnie, by w miarę rozwoju rozsady ją zmniejszać, dochodząc do około 16 stopni w dzień i 10 stopni w nocy w okresie sadzenia.

Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Zabiegi pielęgnacyjne w czasie uprawy kapusty pekińskiej

Jeżeli chcemy cieszyć się pięknymi okazami warzyw, pamiętajmy o trzech podstawowych zasadach pielęgnacji roślin. Po pierwsze w czasie suszy co kilka dni dostarczamy niewielkie ilości wody. Po drugie kapusta pekińska nie znosi herbicydów, dlatego też chwasty muszą być usuwane mechanicznie (lub ręcznie). Po trzecie zwracamy szczególną uwagę na takie szkodniki jak mszyce, mietka kapuściana, miniarki oraz chowacie.

Zbiór oraz przechowywanie

Główki kapusty pekińskiej powinny być zbierane w godzinach popołudniowych, kiedy to są lekko przesuszone przez słońce i wiatr. Jeżeli zdecydowaliśmy się na uprawę jesienną, zbiory powinny nastąpić jeszcze przed pierwszymi przymrozkami, dzięki czemu warzywa będą mogły być dłużej przechowywane. Umieszczamy je w ażurowych skrzynkach i przenosimy do chłodni o stałej temperaturze od 0 do 3 stopni i bardzo wysokiej wilgotności względnej. W takich warunkach możemy ją przetrzymywać przez 3 - 5 miesięcy, a bardziej odporne odmiany nawet ponad pół roku.

Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Odmiany kapusty pekińskiej

W uprawie znanych jest bardzo dużych odmian kapusty pekińskiej. Poniżej można odnaleźć kilka z nich, które szczególnie zasługują na uwagę, ze względu na swoje cechy.

Kapusta pekińska Bilko - odmiana o atrakcyjnym wyglądzie główek i możliwości długiego przechowywania. Liście ciemnozielone i karbowane. Przeznaczona do zbiorów letnich oraz jesiennych.

Kapusta pekińska Emiko - odmiana do uprawy na zbiory w dowolnym okresie: wiosennym, letnim oraz jesiennym. Liście szerokie, w kolorze żywej zieleni. Dobrze sprawuje się w uprawie na nieduże główki.

Kapusta pekińska Blues - odmiana odporna na tworzenie pędów kwiatostanowych, o dużych, zbitych główkach. Przeznaczona do uprawy na zbiór wiosenny.

Kapusta pekińska Janin - odmiana odporna na kiłę kapusty (najczęstsza choroba tych roślin). Przeznaczona na zbiór jesienny, nadaje się do dłuższego przechowywania. Ciemnozielone liście, wewnątrz bardzo zbite.

Kapusta pekińska Kilakin - odmiana o bardzo krótkim okresie wegetacji - około 55 dni. Ponadto charakteryzuje się dużą odpornością na kiłę kapusty. Nie nadaje się do długiego przechowywania.

Kapusta pekińska Manoko - odmiana o bardzo zwartym pokroju, dzięki czemu możliwe jest gęstsze nasadzenie i zwiększenie zbiorów. Warzywa o bardzo dobrej jakości, szybko rosnące.

Kapusta pekińska Orient Express - odmiana o bardzo charakterystycznych główkach, głęboko-zielone liście, wewnątrz warzywa zmieniające się w żółte. Równy, cylindryczny kształt i bardzo duże główki (nawet ponad 3kg). Odporna na kiłę kapusty i może być dość długo przechowywana.

Kapusta pekińska Storido - odmiana do bardzo długiego przechowywania. Uprawiana na zbiór jesienny (nawet późnojesienny). Główki dość duże, nawet do 2,5kg, pomimo krótkiego okresu wegetacji.

Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Kapusta pekińska - uprawa, właściwości, zastosowanie

Wartości odżywcze kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska, podobnie jak inne warzywa z kapustowatych, charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością. Wynosi ona około 12 kcal na każde 100 gram, dzięki czemu zjadając nawet całą, kilogramową główkę kapusty, wchłaniamy niewiele ponad 100 kcal. Z tego powodu polecana jest osobom przebywającym na diecie.

Dodatkowo roślina ta jest źródłem witamin takich jak witamina A, B1, B2 i C oraz zawiera dużo mikroelementów, a główne z nich to wapń (biorący udział w rozwoju szkieletu kostnego), cynk (mający wpływ na ciśnienie krwi i prawidłowe działanie serca), żelazo (przeciwdziałające anemii), magnez, potas, fosfor, a także kwas foliowy.


Jak ją wykorzystać?

Kapusta pekińska może być spożywana zarówno na surowo, jak również po obróbce termicznej, dlatego też posiada bardzo dużo zastosowań. Przede wszystkim jest podstawą różnego rodzaju sałatek oraz surówek, ale wykorzystywana może być również do takich potraw jak gołąbki, dodatek do kapusty kiszonej lub kapuśniaku i innych zup. Wymieszana z kapustą zwykłą lub kiszoną sprawia, iż potrawy są bardziej delikatne. Ponadto liście kapusty pekińskiej wspaniale sprawdzają się jako ozdoba różnego rodzaju półmisków z wędlinami lub dań obiadowych w restauracjach, co można również wykorzystać w naszych domach.

W okresie letnio-jesiennym, kiedy kapusty pekińskiej na naszym rynku jest bardzo dużo, trudno sobie wyobrazić obiad bez dodatku surówki z niej zrobionej. Jest nie tylko delikatna i smaczna, ale również pozwala nam na moment zapomnieć o liczeniu kalorii. Może uprawa nie należy do najprostszych, jednak posiadając większy ogród, warto jest się z nią zmierzyć dla samej satysfakcji. Jeżeli natomiast chcemy bawić się z nią tylko w kuchni, a nie w ogrodzie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nabyć ją w dowolnym warzywniaku, a jej cena nigdy nie wzbudzi naszego negatywnego zdziwienia.

Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.50 / 2 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]