Kapusta głowiasta

Kapusta głowiasta

Skomentuj artykuł

Rośliny te oczekują również regularnego nawadniania, gdyż bardzo źle znoszą suszę. Należy jednak pamiętać, że stanowisko zbyt mokre może powodować gnicie liści oraz rozwój chorób grzybowych. Kapusty głowiaste muszą mieć też zapewnione dostatecznie widne miejsce uprawy, gdyż w cieniu rosną bardzo słabo, źle zawiązują główki i często zapadają na choroby. Najlepsze będą dla nich gleby żyzne i niezbyt ciężkie (lżejsze dla odmian wczesnych, cięższe dla późnych), o obojętnym odczynie pH, rok wcześniej zasilone obornikiem. W przypadku uzupełniającego nawożenia mineralnego, należy pamiętać, aby dla kapusty czerwonej przeznaczyć mieszankę z przewagą potasu, co pozwoli na lepsze wybarwienie się główek. W przypadku wszystkich kapustnych, ważną rolę spełnia również zmianowanie. Ta grupa roślin ma bowiem szereg wspólnych szkodników oraz chorób, które nierzadko pozostają w glebie nawet przez kilka lat, dlatego nie wolno tych roślin sadzić po sobie przez 3-4 kolejne lata.

Kapusta głowiasta

Kapusta głowiasta

Produkcja rozsady

Kapustę głowiastą zwykle uprawia się z rozsady, chociaż odmiany późniejsze można również siać wprost do gruntu. Należy przy tym jednak zachować dużą ostrożność, bo wysuszenie lub przegrzanie nasion, może bardzo źle wpłynąć na ich kiełkowanie i rozwój. Produkcja roszady trwa ok. 1-1,5 miesiąca. W zależności od terminu zbioru oraz odmiany, nasiona (koniecznie zaprawione przeciwko chorobom i szkodnikom) wysiewa się w II-III (kapusty wczesne, o okresie wegetacji ok. 60-100 dni ), IV (średniowczesne i średniopóźne o okresie wegetacji ok. 110-140 dni) lub w V (odmiany późne - okres wegetacji ok. 140-160 dni), po czym pikuje do doniczek i wysadza na miejsce stałe w rozstawie ok. 40 x 50-60 cm.

Kapusta głowiasta

Kapusta głowiasta

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także