Kalarepa wartości odżywcze, kalorie i uprawa

Kalarepa wartości odżywcze, kalorie i uprawa

Skomentuj artykuł

Kalarepka to bardzo zdrowe i smaczne warzywo z rodziny kapustowatych, które w ostatnich latach zostało nieco zapomniane. Warto jednak ponownie się nim zainteresować i powrócić do jego uprawy, gdyż kalarepa jest nie tylko smaczna, ale również bogata w szereg cennych składników odżywczych. Nadaje się do jedzenia zarówno na surowo (czego nie można powiedzieć np. o kalafiorze czy brukselce) jak i po przetworzeniu (np. gotowaniu).

Wartości odżywcze

W składzie chemicznym kalarepy znajdziemy mnóstwo składników mineralnych (min.: potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, miedź), witamin (C oraz kilka z grupy B) i kwasów (min.: foliowy, pantotenowy), a także karoteny, luteinę, białko oraz inne wartościowe związki organiczne. Co ciekawe, największa koncentracja tych składników znajduje się w młodych liściach, a znacznie mniej w jadalnej bulwie.

Sposoby wykorzystania

Kalarepa kojarzy się przede wszystkim z warzywem, które po obraniu ze skórki zjada się na surowo, podobnie jak jabłka. Surowa kalarepka, włącznie z młodymi liśćmi, znakomicie sprawdza się także w różnego rodzaju sałatkach i surówkach (np. z udziałem marchewki, jabłka, kopru i sosu majonezowo-jogurtowego). Mimo iż na surowo smakuje najlepiej i zawiera najwięcej składników odżywczych, nadaje się również do gotowania (zupy, jarzynka), zapiekania (kalarepka nadziewana), smażenia (pokrojona w cząstki i smażona na maśle) i gotowania na parze. Z jej udziałem można też przyrządzać niektóre dania kuchni orientalnej oraz włoskiej.



Charakterystyka

Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji spróbować kalarepki, to podpowiem, że w smaku bardzo przypomina klasyczną, białą kapustę. Nie wygląda jednak jak kapusta, gdyż jej częścią jadalną nie są duże, zachodzące na siebie, rozłożyste liście, a rozwijająca się tuż nad ziemią okrągła bulwa, powstała ze zgrubiałej i skróconej łodygi. Z bulwy na długich ogonkach wyrastają owalne liście, które w młodym wieku również nadają się do jedzenia.

 

Kalarepa

Kalarepa


Wymagania uprawowe

Kalarepa jest warzywem dwuletnim, w związku z czym w pierwszym roku uprawy tworzy jadalną część nadziemną, a w drugim wybija w pęd kwiatostanowy. Jej uprawa nie jest trudna, chociaż wymagania rośliny są dość wysokie. Oczekuje ona stanowisk słonecznych i ciepłych oraz stosunkowo wilgotnej i dość żyznej gleby. Jest bardziej wrażliwa na niskie temperatury od innych warzyw kapustnych, dlatego zdarza się, że wyjątkowo kapryśna wiosna może doprowadzić do przedwczesnego wybicia w pęd kwiatostanowy. Z tego powodu najwcześniejsze odmiany można uprawiać w tunelu, jako przedplon.

Kalarepa jest też bardzo wrażliwa na nieregularne nawadnianie, gdyż okresy suszy powodują u niej zdrewnienie miąższu bulwy, a zbyt dużo wody doprowadza do pękania zgrubień.

 

Kalarepa

Kalarepa


Siew i uprawa

Kalarepa jest warzywem o krótkim okresie wegetacji, dlatego znakomicie nadaje się na przedplon lub poplon. W naszym kraju uprawia się ją przede wszystkim z rozsady, której produkcja trwa ok. 1,5 miesiąca. Na zbiór wiosenny, nasiona wysiewa się już na początku marca, bądź nawet w lutym i po przepikowaniu i zahartowaniu rozsady, wysadza na miejsce stałe w połowie lub pod koniec kwietnia. Odmiany późniejsze sieje się w maju, a sadzi czerwcu, natomiast najpóźniejsze (na zbiór jesienny) wysiewa w lipcu i sadzi w sierpniu.

czytaj dalej...


Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz