Newsletter serwisu


Kalarepa wartości odżywcze, kalorie i uprawa

Kalarepka to bardzo zdrowe i smaczne warzywo z rodziny kapustowatych, które w ostatnich latach zostało nieco zapomniane. Warto jednak ponownie się nim zainteresować i powrócić do jego uprawy, gdyż kalarepa jest nie tylko smaczna, ale również bogata w szereg cennych składników odżywczych. Nadaje się do jedzenia zarówno na surowo (czego nie można powiedzieć np. o kalafiorze czy brukselce) jak i po przetworzeniu (np. gotowaniu).

Wartości odżywcze

W składzie chemicznym kalarepy znajdziemy mnóstwo składników mineralnych (min.: potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, miedź), witamin (C oraz kilka z grupy B) i kwasów (min.: foliowy, pantotenowy), a także karoteny, luteinę, białko oraz inne wartościowe związki organiczne. Co ciekawe, największa koncentracja tych składników znajduje się w młodych liściach, a znacznie mniej w jadalnej bulwie.

Sposoby wykorzystania

Kalarepa kojarzy się przede wszystkim z warzywem, które po obraniu ze skórki zjada się na surowo, podobnie jak jabłka. Surowa kalarepka, włącznie z młodymi liśćmi, znakomicie sprawdza się także w różnego rodzaju sałatkach i surówkach (np. z udziałem marchewki, jabłka, kopru i sosu majonezowo-jogurtowego). Mimo iż na surowo smakuje najlepiej i zawiera najwięcej składników odżywczych, nadaje się również do gotowania (zupy, jarzynka), zapiekania (kalarepka nadziewana), smażenia (pokrojona w cząstki i smażona na maśle) i gotowania na parze. Z jej udziałem można też przyrządzać niektóre dania kuchni orientalnej oraz włoskiej.



Charakterystyka

Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji spróbować kalarepki, to podpowiem, że w smaku bardzo przypomina klasyczną, białą kapustę. Nie wygląda jednak jak kapusta, gdyż jej częścią jadalną nie są duże, zachodzące na siebie, rozłożyste liście, a rozwijająca się tuż nad ziemią okrągła bulwa, powstała ze zgrubiałej i skróconej łodygi. Z bulwy na długich ogonkach wyrastają owalne liście, które w młodym wieku również nadają się do jedzenia.

 

Kalarepa

Kalarepa


Wymagania uprawowe

Kalarepa jest warzywem dwuletnim, w związku z czym w pierwszym roku uprawy tworzy jadalną część nadziemną, a w drugim wybija w pęd kwiatostanowy. Jej uprawa nie jest trudna, chociaż wymagania rośliny są dość wysokie. Oczekuje ona stanowisk słonecznych i ciepłych oraz stosunkowo wilgotnej i dość żyznej gleby. Jest bardziej wrażliwa na niskie temperatury od innych warzyw kapustnych, dlatego zdarza się, że wyjątkowo kapryśna wiosna może doprowadzić do przedwczesnego wybicia w pęd kwiatostanowy. Z tego powodu najwcześniejsze odmiany można uprawiać w tunelu, jako przedplon.

Kalarepa jest też bardzo wrażliwa na nieregularne nawadnianie, gdyż okresy suszy powodują u niej zdrewnienie miąższu bulwy, a zbyt dużo wody doprowadza do pękania zgrubień.

 

Kalarepa

Kalarepa


Siew i uprawa

Kalarepa jest warzywem o krótkim okresie wegetacji, dlatego znakomicie nadaje się na przedplon lub poplon. W naszym kraju uprawia się ją przede wszystkim z rozsady, której produkcja trwa ok. 1,5 miesiąca. Na zbiór wiosenny, nasiona wysiewa się już na początku marca, bądź nawet w lutym i po przepikowaniu i zahartowaniu rozsady, wysadza na miejsce stałe w połowie lub pod koniec kwietnia. Odmiany późniejsze sieje się w maju, a sadzi czerwcu, natomiast najpóźniejsze (na zbiór jesienny) wysiewa w lipcu i sadzi w sierpniu.

Po wiosennym zbiorze kalarepy, na grządkę można wprowadzić fasolkę szparagową, buraki ćwikłowe bądź liściowe lub selery. Kalarepę możemy też potraktować jako poplon, wysadzając do gruntu po wczesnych ziemniakach, marchwi, szpinaku czy sałacie. Oczywiście należy pamiętać, że nie wolno sadzić tych warzyw na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez inne rośliny użytkowe z grupy krzyżowych (kapustnych).

 

Kalarepa

Kalarepa


Choroby i szkodniki

W uprawie kalarepy możemy spotkać większość chorób i szkodników, jakie zagrażają roślinom kapustnym. Najczęściej jednak przytrafiają się im takie szkodniki jak pchełki ziemne i śmietki kapuściane oraz choroby: kiła kapusty i czarna zgnilizna bakteryjna kapustnych. Ze względu na krótki okres wegetacji, ochrona chemiczna tych warzyw jest trudna. W pewnym stopniu może pomóc zaprawianie nasion przed wysiewem specjalnymi zaprawami nasiennymi lub oprysk preparatami naturalnymi np. na bazie czosnku.


Odmiany

Kalarepa posiada kilka odmian o zielonej lub fioletowej barwie skórki, jednak miąższ bulwy zawsze pozostaje biały. Odmiany różnią się nie tylko kolorem, ale również terminem uprawy. Są wśród nich warzywa najwcześniejsze („Dvorsky'ego”,  „Di Vienna Bianco”,), późniejsze, tzw. średniowsczesne („Delikates Biała”, „Wiedeńska Biała”) oraz późne, czyli takie, które zbiera się jesienią („Gigant” i lub fioletowa „Violeta”).

Po zbiorze kalarepy z uprawy wczesnej lub średniowczesnej, można ją przechowywać ok. 1-1,5 tygodnia w perforowanej torbie foliowej na dolnej półce lodówki. Ze zbiorów jesiennych, przechowuje się ją podobnie jak kapustę białą ( np. w pryzmie  przysypanej piaskiem w piwnicy), nie pozbawiając główek liści.

 

Kalarepa

Kalarepa


Autor: Katarzyna Józefowicz

Źródła
1.    ABC ogrodnictwa” PWR i L W-wa 1978r. – praca zbiorowa
2.    „Atlas chorób i szkodników roślin warzywnych” A. Studziński, F. Kagan, Z Sosna, W-wa 1987 r.

Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]