Groch- uprawa, odmiany i pielęgnacja

Groch- uprawa, odmiany i pielęgnacja

1 komentarzy

Odmiany grochu

W Polsce uprawia się przede wszystkim groch łuskowy oraz groch cukrowy. Pierwszy z nich można zbierać w fazie pełnej dojrzałości, zwykle od sierpnia (na suche nasiona) oraz w fazie zielonej („ zielony groszek”), na ogół od czerwca do sierpnia. Do spożycia wykorzystuje się w tym przypadku tylko wyłuskane ze strąków ziarenka, gdyż sam strąk jest twardy i niejadalny. Nasiona u tego grochu mogą być gładkie (np. „Sześciotygodniowy” - wysoki) oraz pomarszczone (np. „Cud Kelvedonu”, „Duet”, „Walor”, „Kadona”). Pierwsze szybko robią się mączyste, ale dojrzewają wcześniej, na pomarszczone trzeba poczekać dłużej, ale są bardziej słodkie i soczyste. Drugi groszek, zwany cukrowym, jest znacznie delikatniejszy i można go zjadać razem z zieloną okrywą. Oba warzywa nadają się do zamrażania i konserwowania, jednak dopiero po wstępnej obróbce termicznej tzw. blanszowaniu.

Z odmian grochu cukrowego polecane są: „Baron Nowy” (wczesna), „Hetman” oraz „Iłówiecki” ( śr. wczesna), „Hrabia” (śr. późna) i „Bajka” (późna).  Odmian grochu łuskowego jest dużo więcej, niż cukrowego i różnią się one terminem zbioru oraz siłą wzrostu. Do wczesnych zaliczają się między innymi: „Cud Kelvedonu”, „Duet”, „Nefryt”, „Pegaz”, nieco późniejsze to: „Daniel”, „Walor”, „Maraton”, jeszcze późniejsze: „Kujawiak”, „Kiler” oraz najpóźniejsze: „Telefon”, „Witalis”, „Betafortuna”

Bibliografia:
1.    Wikipedia
2.     "Działkowiec" 1/2006 dr Rafał Papliński „ Najlepszy groch z działki” str. 51
3.    "Działkowiec" 3/2009, prof. Stanisław Cebula „Groch cukrowy czy łuskowy” str. 57
4.    „Atlas chorób i szkodników roślin warzywnych” A. Studziński, F. Kagan, Z Sosna, W-wa 1987 r.

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: GB, Tytuł: groch

    na św. Józwa szykuj chłopie bruzda----(-na groch)

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: