Udane grillowanie to nie tylko dobre towarzystwo, ale także trafnie dobrany grill. Zależnie od naszych potrzeb i upodobań możemy wybrać konkretne rozwiązanie, które spełni nasze oczekiwania. Kupowanie grilla na ostatnią chwilę nie jest korzystne, gdyż bardzo często kończy się pomyłką. W punktach handlowych grilli nie brakuje, wręcz przeciwnie, mamy olbrzymi wybór, a przy tym, asortyment jest bardzo zróżnicowany. Aby dokonać trafnego wyboru należy poprzedzić go szczegółową analizą i dostosować do rzeczywistych potrzeb.
W sprzedaży dominują grille tradycyjne- węglowe, poza nimi mamy możliwość nabycia grilla gazowego oraz elektrycznego. Ten ostatni jest szczególnym rodzajem grilla i tak naprawdę posiadanie grilla elektrycznego nie wyklucza posiadania grilla węglowego.
Grill elektryczny możemy nabyć w formie zamkniętej, a więc z pokrywą, otwartej oraz składanej. Zależnie od potrzeb możemy dobrać najbardziej odpowiadający nam model. Z pewnością pierwsza propozycja pozwoli na przygotowywanie potraw z grilla, bliższych tym uzyskiwanym w grillach tradycyjnych.
Dla kogo grill elektryczny ?
Grill elektryczny przeznaczony jest dla wszystkich miłośników grillowania, jednak w dużej mierze na zakup grilla elektrycznego decydują się osoby nie posiadające ogrodu, działki itp., a które także są smakoszami grillowanych potraw. Niewielkie i poręczne grille elektryczne pozwalają na grillowanie w domowym zaciszu, a także na balkonie. Z powodzeniem mogą być także użytkowane na tarasie oraz w ogrodzie. Wszędzie tam, gdzie istnieje dostęp do energii elektrycznej.
Czym kierować się przy wyborze grilla elektrycznego ?
Nim wybierzemy konkretny model grilla, zwróćmy uwagę na poniższe zagadnienia m.in.
• częstotliwość grillowania (jak często będziemy korzystać z urządzenia)
• moc grilla (wydajność urządzenia)
• powierzchnia robocza (dla ilu osób będą przyrządzane potrawy)
• regulacja wysokości rusztu
• możliwości finansowe ( jakie środki zamierzamy przeznaczyć na zakup grilla elektrycznego)
• czystość ( bezproblemowe utrzymanie grilla w należytej czystości, )
• miejsce grillowania ( gdzie będą organizowane spotkania przy grillu)
• estetyka (dla wielu osób, równie ważna jak estetyka urządzenia)
W punktach handlowych, możemy spotkać się z grillami o różnym kształcie, w formie stołowej oraz stojącej. Z rusztem bądź z płytą, po jednej lub po dwóch stronach. Obustronne wyposażenie w płyty, zapewnia lepsze efekty grillowania. Przy wyborze grilla elektrycznego należy także zwrócić uwagę na markę urządzenia, jakość materiałów z jakich zostało wykonane oraz zapoznać się z okresem gwarancji.
Grill elektryczny – zalety
• grillowanie bez dymu i ognia ( pozwala uniknąć ewentualnych problemów z najbliższymi sąsiadami)
• wielofunkcyjność (możliwość stosowania w mieszkaniu jak i na zewnątrz przy zapewnieniu zasilania np. poprzez dobrze zaizolowany przedłużacz)
• łatwość stosowania ( bez konieczności stosowania węgla, podpałek itp., wystarczy włączyć grill i w ciągu liku minut jest gotowy do pracy)
• regulacja temperatury pieczenia (pozwala na precyzyjniejsze przygotowywanie w pełni upieczonych potraw)
• zdrowsze potrawy ( podczas grillowania na grillu elektrycznym nie dochodzi do uwalniania się niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych)
• łatwiejsze utrzymanie czystości (powierzchnię roboczą bardzo łatwo czyści się i utrzymuje w należytej czystości)
0 komentarzy