Gorczyca polna

Gorczyca polna

Skomentuj artykuł

Gorczyca biała i czarna, to popularne w polskiej kuchni przyprawy, cenione rośliny oleiste oraz lecznicze. Jednak ich bliska krewna, gorczyca polna (Sinapis arvensis), zwana ognichą, nie ma już takich cennych właściwości i jest przede wszystkim uważana za uciążliwy chwast oraz roślinę lekko trującą. Szczególnie toksyczne są nasiona i mogą spowodować zatrucia u zwierząt hodowlanych. Wprawdzie farmaceutyka korzysta w pewnym stopniu z tej rośliny, przygotowując z jej udziałem preparaty na stany depresyjne, jednak jej znaczenie w medycynie jest bardzo marginalne i nie poleca się stosowania gorczycy polnej w celach leczniczych na własną rękę. Jedynym walorem tego popularnego chwastu jest jego atrakcyjność dla pszczół, gdyż gorczyca polna to roślina miododajna. Poza tym preparat uzyskany ze sproszkowanych nasion, można stosować jako środek do zwalczania ślimaków, gąsienic oraz mszyc. I na tym właściwie kończy się lista zalet tej rośliny. Częściej więc traktowana jest jako chwast i to dość uciążliwy.


Uciążliwy chwast

Gorczyca polna należy do rodziny kapustowatych i jest żywicielem szkodników oraz chorób atakujących uprawowe warzywa kapustne. Poza tym pobiera z podłoża bardzo dużo składników pokarmowych, wody oraz związków chemicznych (azot, fosfor, potas). Zubaża przez to glebę, na której rośnie i stanowi poważną konkurencję dla roślin uprawnych oraz ozdobnych. Dlatego należy ją systematycznie tępić, co nie jest jednak prostym zadaniem, bo choć roślina jest jednoroczna, to bardzo łatwo się rozsiewa. Jest nie tylko zapylana przez owady, ale również w razie potrzeby samopylna. Wydaje okrągłe, brązowo-bordowe, błyszczące, niewielkie nasiona, które po dojrzeniu wysypują się ze strączków. W jednym sezonie gorczyca polna może wydać więcej niż jedno pokolenie, a nasiona zachowują zdolność kiełkowania nawet przez wiele lat.
Gorczyca polna

Gorczyca polna

czytaj dalej...

Zobacz także

Kategorie

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz