Newsletter serwisu


Gorczyca polna

Gorczyca biała i czarna, to popularne w polskiej kuchni przyprawy, cenione rośliny oleiste oraz lecznicze. Jednak ich bliska krewna, gorczyca polna (Sinapis arvensis), zwana ognichą, nie ma już takich cennych właściwości i jest przede wszystkim uważana za uciążliwy chwast oraz roślinę lekko trującą. Szczególnie toksyczne są nasiona i mogą spowodować zatrucia u zwierząt hodowlanych. Wprawdzie farmaceutyka korzysta w pewnym stopniu z tej rośliny, przygotowując z jej udziałem preparaty na stany depresyjne, jednak jej znaczenie w medycynie jest bardzo marginalne i nie poleca się stosowania gorczycy polnej w celach leczniczych na własną rękę. Jedynym walorem tego popularnego chwastu jest jego atrakcyjność dla pszczół, gdyż gorczyca polna to roślina miododajna. Poza tym preparat uzyskany ze sproszkowanych nasion, można stosować jako środek do zwalczania ślimaków, gąsienic oraz mszyc. I na tym właściwie kończy się lista zalet tej rośliny. Częściej więc traktowana jest jako chwast i to dość uciążliwy.


Uciążliwy chwast

Gorczyca polna należy do rodziny kapustowatych i jest żywicielem szkodników oraz chorób atakujących uprawowe warzywa kapustne. Poza tym pobiera z podłoża bardzo dużo składników pokarmowych, wody oraz związków chemicznych (azot, fosfor, potas). Zubaża przez to glebę, na której rośnie i stanowi poważną konkurencję dla roślin uprawnych oraz ozdobnych. Dlatego należy ją systematycznie tępić, co nie jest jednak prostym zadaniem, bo choć roślina jest jednoroczna, to bardzo łatwo się rozsiewa. Jest nie tylko zapylana przez owady, ale również w razie potrzeby samopylna. Wydaje okrągłe, brązowo-bordowe, błyszczące, niewielkie nasiona, które po dojrzeniu wysypują się ze strączków. W jednym sezonie gorczyca polna może wydać więcej niż jedno pokolenie, a nasiona zachowują zdolność kiełkowania nawet przez wiele lat.
Gorczyca polna

Gorczyca polna

W Polsce to bardzo rozpowszechniony chwast, spotykany głównie na łąkach, w lasach, przy drogach i na nieużytkach . W ogrodach najchętniej zadamawia się wśród upraw roślin strączkowych, buraka, ziemniaka oraz innych warzyw. Jeśli zajęte przez niego obszary są niewielkie, można usuwać go ręcznie, ale jeśli obszar występowania jest dość duży, należy zastosować odpowiednie środki chemiczne do zwalczania chwastów (herbicydy).

Gorczyca polna

Gorczyca polna

Charakterystyka wyglądu

Wśród innych roślin gorczycę polną dość łatwo jest zauważyć, gdyż jej małe, żółte, pojedyncze kwiatki, wyrastają na szczycie ok. 30 – 80 cm. sztywnej, rozgałęzionej łodygi. Roślina kwitnie długo, gdyż od maja do jesieni (nawet do X). Pęd kwiatowy oraz dolne liście są delikatnie owłosione. Najniżej wyrastające liście są dość duże, o lirowatym kształcie, wyżej położone, są mniejsze, powcinane i gładkie. Torebki nasienne w postaci małych strąków (łuszczyn), w zależności od odmiany bywają gładkie lub pokryte włoskami.

Preferowane stanowiska występowania

Najbardziej lubi gleby żyzne, wilgotne, gliniaste i wapienne, nie czuje się natomiast dobrze na podłożach piaszczystych. Nie korzeni się głęboko, a jej główny, palowy korzeń jest ma dużo odgałęzień. Jeśli występuje na jakimś obszarze w dużej ilości, sugeruje to zwykle iż gleba jest bogata w wapń.

Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.50 / 2 razy oceniany



Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]