Gorczyca biała

Gorczyca biała

Skomentuj artykuł

Gorczyca biała

Gorczyca biała lub inaczej jasna (Sinapis alba) jest jedną z ciekawszych roślin przyprawowych jakie wykorzystywane są w polskiej kuchni. Jej szczególny, dość ostry smak przyczynił się do stworzenia niezwykle popularnej w wielu krajach przyprawy – musztardy.

Zastosowanie

Poza musztardą, nasiona wykorzystuje się również do przyrządzania rozmaitych marynat octowych i przetworów warzywnych (np. ogórków konserwowych), a także przyprawiania tłustych mięs i potraw z udziałem kapusty. Poza szczególnymi walorami smakowymi wykorzystywanymi w kuchni,  gorczyca jest też cennym ziołem o właściwościach leczniczych. Jej nasiona zawierają białka, sole mineralne, glikozydy oraz olejki eteryczne, a ich spożywanie polecane jest osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz choroby układu pokarmowego. Mimo to niewłaściwie wykorzystana, może być przyczyną zatruć pokarmowych.


Gorczycę białą, wykorzystuje się także w uprawach rolniczych, traktując jako wartościową roślinę okrywową lub poplon, mający zastosowanie jako nawóz zielony. Gorczyca w uprawach ma dodatkowo tę zaletę, że ogranicza występowanie ślimaków (które odstrasza) oraz nicieni glebowych. Ponieważ jednak należy do rodziny kapustowatych, nie powinno się jej wysiewać na stanowiskach, gdzie będą uprawiane warzywa kapustne. W zależności od przeznaczenia, gorczycę białą zbiera się jesienią, po dojrzeniu łuszczyn lub pozostawia na polu jako nawóz zielony.

Gorczyca biała

Gorczyca biała

Gorczyca biała

Gorczyca biała

czytaj dalej...


Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: