Dżem z wiśni

Dżem z wiśni

Skomentuj artykuł

Dżem z wiśni to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Można oczywiście kupić gotowy słoik dżemu w najbliższym sklepie, ale znacznie ciekawiej i smaczniej będzie przyrządzić ten specjał samodzielnie. Tym bardziej, że możemy wtedy uzupełnić owoce składnikami dodatkowymi i dzięki temu stworzyć swój własny, niepowtarzalny smak.

Przygotowanie dżemu

Dżem, w przeciwieństwie do powideł czy konfitur, powinien mieć konsystencję gęstą i lekko galaretowatą, dlatego do jego przygotowania poza cukrem, przydadzą się dodatkowe substancje żelujące (np. cukier żelujący). Można oczywiście spróbować uzyskać właściwą konsystencję jedynie w oparciu o zwykły cukier, ale będzie to trochę trudniejsze i przedłuży czas gotowania. Na dżem możemy wybrać owoce nieco gorszej jakości niż na konfitury, pod warunkiem, że będą zdrowe i dojrzałe. Po zbiorze owoce czyścimy z liści oraz szypułek i dokładnie płuczemy. Wiśnie są owocami pestkowymi, a więc przed dalszą obróbką należy je tych pestek pozbawić (wydrylować). Bardzo pomocnym narzędziem będzie w tym przypadku prosta drylownica, która znacznie ułatwi całe zadanie.


Tak przygotowane owoce możemy od razu włożyć do garnka i zacząć gotować lub przed gotowaniem zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, co spowoduje powstanie dużej ilości soku i wzmocni smak gotowego dżemu. Podczas gotowania, usuwamy powstającą na powierzchni pianę, a owoce często mieszamy, co ułatwi ich zmięknięcie i zapobiegnie przywieraniu do dna naczynia. Jeśli chcielibyśmy w dżemie zachować widoczne kawałki wiśni, pozostawmy kilka owoców w całości (ale bez pestek) i dorzućmy je do reszty dopiero w połowie gotowania. Gotowanie dżemu można przerwać na ok. 2-3 godziny i dopiero po tym czasie całość dogotować. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, możemy umieścić odrobinę płynu na talerzu, sprawdzając jej konsystencję. Jeśli kropla nie rozpływa się na boki i szybko tężeje, dżem jest gotowy do umieszczenia w słoikach.

Dżem z wiśni

Dżem z wiśni

Przepisy

Podstawowy przepis na dżem z wiśni, najczęściej zawiera następujące składniki:

1-1,5 kg. owoców (pozbawionych pestek)
80 dgk. cukru
oraz opcjonalnie opakowanie środka żelującego, przeznaczonego do przetworów owocowych (skraca czas gotowania)

Dżem z wiśni

Dżem z wiśni

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: