Dżem z malin, zaraz po konfiturach truskawkowych, jest jednym z najchętniej spożywanych przez Polaków. Przygotowany z dodatkiem soku i skórki z cytryny, zachowuje piękny, intensywny kolor. Smaczny i aromatyczny dżem z malin zalecany jest do jedzenia zwłaszcza w okresie przeziębień. Maliny zawierają bowiem wiele substancji biologicznie aktywnych o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych. W malinach występują kwasy organiczne – elagowy, askorbinowy (witamina C) i jabłkowy. Ponadto występują w nich barwniki antocyjanowe (55 mg/100g), które wykazują właściwości przeciwutleniające, pomagają w profilaktyce chorób krążenia i nowotworów. Wykryto w nich także śluzy, pektyny i cukry. Dżem z malin idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek z białym twarożkiem i naleśników.
Przepis na dżem z malin
Składniki:
- 1,2 kg malin (1 l przecieru)
- 500g cukru
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku
- owoce przecieramy przez drobne sitko wprost do garnka
- do przecieru dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie odstawiamy na 10 min aż owoce puszczą sok (dosładzamy lub dokwaszamy według uznania)
- maliny smażymy przez 10-15 min, doprowadzając do wrzenia,
- konfiturę zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany
- gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i poddajemy pasteryzacji
Dżem z malin
Pasteryzacja
Pasteryzacja jest sposobem utrwalania przetworów owocowych, które polega na ogrzewaniu ich w temperaturze 80-100ºC w zamkniętych słoikach. W wyniku tego procesu zostają zniszczone żywe formy drobnoustrojów, mogące znajdować się w składnikach dżemu i na ściankach naczyń.
czytaj dalej...
0 komentarzy