Lobo
Są to idealne jabłuszka do jedzenia na surowo. Na ogół są miękkie i słodkie. Jabłka zbieramy w październiku. Odmiana ta jest mrozoodporna.
Cortland
Smaczne, soczyste jabłka. Zbieramy je w październiku. Owoce tej odmiany są określane jako deserowe. Jabłonie są odporne na mróz.
Delikates
Jabłka są smaczne i soczyste. W pierwszej połowie września zbieramy owoce. Również jest to odmiana mrozoodporna.
Champion
Jabłka tej odmiany są słodkie i smaczne. Zbieramy je w październiku. Jabłonie są w miarę odporne na mróz.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Na pewno dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe. Jedzenie jabłek wspomaga przyswajanie wapnia przez organizm, co korzystnie wpływa na kości, paznokcie, włosy oraz zęby.
Suszone jabłka zawierają sporo błonnika, który ułatwia przemianę materii. Witamina C, która znajduje się w jabłkach wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie istotne jesienią, gdy wzrasta ilość zachorowań na grypę oraz przeziębień.
Jedzenie jabłek pomaga, także zapobiegać anemii, przyczynia się do tego zawartość żelaza w owocach. Poza tym wszyscy specjaliści zalecają jedzenie jabłek na poprawienie pracy serca oraz wątroby.
Agnieszka Krakowiak
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: Magdalena, Tytuł:
W Polsce nie ma odmiany Champion tylko Szampion, tak się pisze i mówi! Wszytko inne jest błędem według rejestru odmian jabłoni, w tym przypadku zimowej. Poprawi Was z tego każdy sadownik, dr. od Sadownictwa