Nektarynka
Nektarynka jest drzewem dorastającym do około pięciu metrów wysokości. Jej owoce mają wielkość około ośmiu centymetrów i są koloru zielonożółtego, pomarańczowego lub czerwonego. Dojrzewają w okresie od lipca do października. Owoce zrywa się lekko je okręcając. Nektarynki poprzedzają piękne różowe kwiaty pojawiające się na drzewach w kwietniu.
Owoc uważa się powszechnie za odmianę brzoskwini zwyczajnej. Odróżnia go jednak od niej kilka rzeczy, z których najistotniejszą jest skóra bez meszku, gładka i lśniąca. Poza tym nektarynki trudniej uprawia się niż brzoskwinie i są mniej odporne na mróz.
Drzewa dobrze rosną w podłożu wzbogaconym kompostem, piaszczystym oraz bogatym w próchnicę. Gleba nie powinna być zbyt sucha. Sadzimy je na wiosnę, gdy nie występuje już możliwość wystąpienia mrozów.
Najlepszym stanowiskiem dla roślin jest miejsce ciepłe i osłonięte od chłodnych wiatrów. Dobrym rozwiązaniem jest posadzenie rośliny przy południowej ścianie domu.
Najwięcej nektarynek uprawia się we Włoszech, Hiszpanii, Francji i Grecji.
Odmiany nektarynek
Do najbardziej znanych odmian należą: Harko, Redgold i Harblaze.
Harko
Owoce tej odmiany zbieramy w sierpniu. Nektarynki są soczyste i bardzo smaczne. Mają średnią wielkość.
Harco kwitnie późno, ale za to jest bardzo plenna. Odmiana jest wyjątkowo wytrzymała na mróz.
Redgold
Nektarynki są smaczne i duże. Nadają się do jedzenia we wrześniu.
Harblaze
Zbiór owoców następuje w sierpniu. Są one średnie, bądź duże. Odmiana jest średnio wytrzymała na mróz.
Choroby nektarynek
Najczęstszą chorobą atakującą drzewa jest kędzierzawość liści. Zaczyna się ona od zdeformowanych liści i ich przebarwień. Końcowym efektem choroby jest czernienie a następnie opadanie liści.
Aby zapobiec chorobie warto opryskać drzewa na wiosnę i na jesieni po zakończeniu sezonu wegetacyjnego preparatem miedziowym. Zabieg wykonujemy, gdy nie padają deszcze i nie świeci intensywne słońce. Poza tym powinno być bezwietrznie.
Zastosowanie
Nektarynki zawierają w sobie witaminę A, B, C i E, jak również potas, wapń i magnez. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo lub na przetwory. Nektarynkę, dodaje się, również do ciast, lodów i sałatek owocowych. Wytwarza się z niej soki, sorbety, dżemy a także galaretki.
Warto, wiedzieć że …..
Nektarynka jest samopylna, jednak zbierzemy więcej owoców, gdy posadzimy obok siebie dwie różne odmiany drzewa.
Owoce zbieramy z drzewa a nie z ziemi, gdy same spadną.
Aby owoce były duże i soczyste, należy w czasie ich powstawania dobrze podlewać drzewa, mniej więcej co cztery, pięć dni. Oczywiście robimy to wtedy, jeżeli nie występują wystarczające opady deszczu. Poza tym wskazane jest, również przerzedzanie zawiązków.
Kędzierzawość liści dotyka rzadziej odmiany drzew o jasnym miąższu.
Agnieszka Krakowiak
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: Zygmunt, Tytuł: Drzewa owocowe-nektarynki.
Jesienią planuję zakupić brzoskwinię,nektarynkę lub inne 2-3 drzewa owocowe.Obecnie szukam w literaturze wiadomości o tym co zrobić i w jakiej kolejności.Wiosną posadziłem dwie brzoskwinie i jedną morelę.Drzewka miały malutkie liście,a mimo tego drzewka są już suche.Co mam dalej robić. Zygmunt-Emeryt.