Właściwości cebuli czerwonej
Cebula czerwona charakteryzuje się czerwoną barwą łuski, a także lekko fioletowawym miąższem. Jej smak jest łagodny, tak więc bez problemu można spożywać ją na surowo. Cebula także zawiera liczne substancje bioaktywne, które decydują o dobroczynnych właściwościach tego warzywa. Cebula czerwona zawiera liczne witaminy m.in. witaminy z grupy B, A, PP, K, a także wapń, potas, sód, pektyny oraz śluzy .
Dzięki zawartości licznych substancji, cebula czerwona wykazuje działanie antyseptyczne, poza tym pozytywnie wpływ na pracę żołądka, wzmagając procesy trawienne. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu, obniża zawartość cukru we krwi, przyczynia się do spadku ciśnienia krwi, działa wzmacniającą na organizm człowieka.
Ciesząca się dużą popularnością cebula czerwona znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Pamiętajmy o jej łagodniejszych walorach smakowych i dekoracyjnej barwie, dzięki czemu cebula czerwona stała się podstawą zdrowych sałatek, spożywanych na surowo. Doskonała do zup, sosów, mięs, grzybów, surówek, przekąsek, wędlin, twarogu oraz wielu innych potraw.
Tekst: Grzegorz Bogucki
0 komentarzy