Czarna jagoda Borówka czarna

Czarna jagoda Borówka czarna

Skomentuj artykuł

Borówka czarna, borówka czernica czy czarna jagoda to różne nazwy tej samej rośliny, rosnącej w wielu rejonach świata, nie tylko w Europie, ale też na terenach Azji, czy Ameryki Północnej. Jest ona pospolita nie tylko w obszarach charakteryzujących się klimatem umiarkowanym, ale też w klimacie arktycznym. Czarna jagoda to roślina wieloletnia, należąca do rodziny wrzosowatych.

Cechy charakterystyczne czarnej borówki

W naszym kraju chyba nie ma osoby, która nie znałaby popularnej czarnej jagody i to praktycznie na obszarze od morza do Tatr. Jagoda jest krzewinką, która może osiągnąć mniej więcej od 15 do 60 cm wysokości. Łodyga czarnej borówki mocno się rozgałęzia, jest zielona oraz ostro kanciasta. Listki rośliny są skrętoległe, z wierzchu połyskliwe i  nieco ciemniejsze niż od spodu. Mają kształt podłużno- jajowaty a na brzegach są leciutko piłkowane.  Osadzone są na krótkich ogonach. Na okres zimowy listki jagody opadają. Między kwietniem a czerwcem w kątach liści pojawiają się różowawo zielone kwiatki w kształcie dzwoneczków. Owocem rośliny są czarne jagody, wpadające w odcień niebieskiego, z woskowym połyskiem. Można je zbierać mniej więcej w połowie czerwca.

Naturalnym środowiskiem borówki czernicy są lasy iglaste i tam najczęściej można spotkać tę krzewinkę w naszym kraju. Generalnie preferuje ona glebę o charakterze kwaśnym, stanowiska podmokłe i wilgotne, takie jak bory sosnowe, wrzosowiska, dąbrowy czy buczyny. Czarna jagoda może być doskonałym wskaźnikiem miejsc z glebą kwaśną. Krzewinki te dobrze rosną nawet na uboższych glebach, nieco mniej zaopatrzonych w składniki odżywcze.



W spiżarni i apteczce

W ostatnich latach w centrach ogrodniczych można znaleźć odmiany tej rośliny przeznaczone do uprawy w ogrodach, jednak jak na razie chyba większość z nas woli letnią wyprawę do lasu po owoce tej czarnej jagody. Mają one bowiem wiele właściwości, które pozwalają umieścić je na ważnym miejscu w lecznictwie. Zawierają także istotne składniki odżywcze oraz w końcu są bardzo smaczne, zarówno na surowo, jak i w przetworach, jako dodatek do ciast czy słynnych pierogów. W naszej kuchni owoce jagody są bardzo popularne. Zwłaszcza zimą lubimy sięgać po pachnące letnimi dniami słoiczki.

Czarna jagoda - Borówka czarna

Czarna jagoda - Borówka czarna

Jagoda to naturalne bogactwo garbników i kwasów: mlekowego, jabłkowego i cytrynowego, a także cukrów, pektyn, witamin z grupy B, PP, czy prowitaminy A. Owoce zawierają też takie substancje mineralne jak siarka, mangan, czy żelazo. Także liście są wartościowe pod względem odżywczym, ponieważ są źródłem flawonoidów, garbników oraz hydrochinonu benzoesowego, pełniącego ważną rolę w lecznictwie.

Czarna jagoda - Borówka czarna

Czarna jagoda - Borówka czarna

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: